Μπερδεμένες αγορές...

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ζούμε σε μια “μπερδεμένη” περίοδο, με πολλές ασάφειες.

Είναι επικίνδυνη η Όμικρον; Άλλοι λένε “ναι” και το αποδεικνύουν με μελέτες, άλλοι λένε “όχι” και το αποδεικνύουν -και αυτοί- με μελέτες.

Θα υπάρξουν νέα μέτρα; Θα υπάρξουν λένε όλοι, δε θα υπάρξουν λέει ο Πρωθυπουργός -και μας δίνει και από δύο self tests, αφού τα …παγουρίνο τελείωσαν- ενώ σήμερα ξανακούγεται ότι θα  υπάρξουν νέα μέτρα μετά τις γιορτές. Στην Ευρώπη όμως, τα νέα μέτρα έχουν ήδη αρχίσει και ισχύουν.

Θα ανέβει ο πληθωρισμός, λένε κάποιοι, δε θα ανέβει λένε άλλοι.

Θα μας αναβαθμίσουν μέσα στο 2022 λένε κάποιοι, δε θα μας αναβαθμίσουν το 2022, αλλά το 2023 λένε κάποιοι άλλοι -και μεις λέμε ότι, αν μας αναβαθμίσουν, αυτό θα γίνει μετά τις “δεύτερες” εκλογές, που θα ακολουθήσουν τις πρώτες, με την απλή αναλογική.

 

Παρά το μπέρδεμα, τις ασάφειες και τις αβεβαιότητες, οι αγορές στέκονται μια χαρά.

Οι αμερικανικοί δείκτες απέχουν ελάχιστα από ένα νέο ιστορικό ρεκόρ, το οποίο πιστεύουμε ότι θα πετύχουν, πριν από το τέλος του χρόνου.

Η ελληνική, δεν ανεβαίνει, αλλά δεν πέφτει κιόλας. Κάτι είναι κι αυτό. Βέβαια, με αξία συναλλαγών στα € 44 εκατομμύρια, οι συνεδριάσεις αυτές είναι ωσάν να μην έγιναν.

 

Μπερδεμένο είναι και το “απόλυτο σύστημα”, το οποίο βρίσκεται σε μία φάση αλληλοσυγκρουόμενων σημάτων και μηνυμάτων. Είχαμε προβλέψει έγκαιρα τη φάση αυτή και γι’ αυτό είχαμε προχωρήσει στη 2η τροποποίηση.

Σήμερα, ο Γενικός Δείκτης έκλησει στις 884,03 μονάδες και εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από την καμπύλη του ΚΜΟ-200, η οποία βρίσκεται στις 889,95 μονάδες. Η απόσταση μεταξύ των δύο είναι -0,66% (με βάση την τιμή του ΓΔ). Η αρνητική τιμή στο ποσοστό, σημαίνει ότι ο ΓΔ βρίσκεται κάτω από τον ΚΜΟ-200.

Η κλίση της καμπύλης του ΚΜΟ-200 εξακολουθεί να είναι ανοδική. Θα παραμείνει έτσι, για τις επόμενες 15 συνεδριάσεις, εκτός εάν η τιμή του ΓΔ παραμείνει πάνω από τις 870 μονάδες. Αν υποχωρήσει κάτω από αυτό το όριο, πιθανότατα θα υπάρξει σήμα εξόδου του απόλυτου συστήματος από την αγορά.

 

Δείτε τον πίνακα των σημάτων του συστήματος (εδώ).

 

Κατά το τελευταίο διάστημα, παρατηρούμε μία “συγκέντρωση” φαινομένων, στα παρόντα επίπεδα τιμών. Δηλαδή, έχουμε διαρκείς ανοδικές και πτωτικές διασπάσεις του ΚΜΟ-200, η κλίση του ΚΜΟ-200 βρίσκεται σε οριακά επίπεδα, το Υψηλό Κλείσιμο 20 ημερών βρίσκεται πλέον στις 898,97 μονάδες (κλείσιμο της 25/11/2021), το Χαμηλό Κλείσιμο 20 ημερών βρίσκεται στις 858,93 μονάδες και αναμένεται να ανέβει κοντά στις 875 μονάδες, σε 5-6 συνεδριάσεις.

 

Μπορεί να μας ταλαιπωρήσει για καιρό ακόμη αυτή η κατάσταση και αβεβαιότητα;

Κατά την άποψή μας, ναι. Όσο διαρκεί η αβεβαιότητα από την πανδημία. Εκτιμούμε όμως ότι το διάστημα αυτό δε θα είναι μεγάλο. Όπως επίσης εκτιμούμε ότι, το “σπάσιμο” αυτής της μπερδεμένης κατάστασης, θα γίνει με ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη -και αυτό το ισχυριζόμαστε, επειδή, συνήθως έτσι συμβαίνει σε τέτοιες καταστάσεις.

 

Το Χαρτοφυλάκιό  μας δεν τα πάει ούτε καλά, αλλά ούτε και άσχημα. Μας στεναχωρεί η υποχώρηση της ΑΛΜΥ σε επίπεδα χαμηλότερα απ’ αυτά της αγοράς της, όμως δε μπορούμε ν ακάνουμε κάτι. Έτσι συμβαίνει στις αγορές και ιδίως στις μετοχές με χαμηλές συναλλαγές. Εν τούτοις, παραμένουμε σταθεροί στην άποψή μας για την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών της εταιρίας και στην εκτίμησή μας ότι θα κινηθεί ανοδικά, όταν η αγορά “ηρεμήσει”.

 

Αντίθετα, όπως αναφέρουμε και στην ανάλυσή μας για την ΙΝΛΟΤ, είμαστε αρνητικοί. Δε γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί η διακύμανσή της στην αγορά. Ίσως να συνεχίσει να έχει κερδοσκοπικό ενδιαφέρον για μερικούς ακόμη μήνες, μέχρις ότου αρχίσει να γίνεται ευρύτερα κατανοητό, το μεγάλο αδιέξοδο που θα συναντήσει στα επόμενα χρόνια. Συνεπώς, για όσους αρέσκονται να ασχολούνται με τέτοιες μετοχές, είναι δικό τους θέμα, όμως καλό θα ήταν να προσέχουν, ιδίως όσο πλησιάζουμε στο 2024.

Τέτοιες αναλύσεις όπως της ΙΝΛΟΤ, θα δημοσιεύουμε 3 έως 5 κάθε μήνα. Οι δύο επόμενες θα αφορούν την ΦΡΛΚ και την ΦΡΙΓΟ.

Δεν ολοκληρώσαμε σήμερα την ανάλυση για τα διυλιστήρια, θα το κάνουμε όμως αύριο, ή την Παρασκευή.

 

Καλό σας βράδυ.




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text