Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Χρονιά ρεκόρ άντλησης κεφαλαίων στο ΧΑ - Πρωταγωνιστές (και) τα εταιρικά ομόλογα

Χρονιά ρεκόρ άντλησης κεφαλαίων στο ΧΑ - Πρωταγωνιστές (και) τα εταιρικά ομόλογα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Χρονιά ρεκόρ άντλησης κεφαλαίων στο ΧΑ - Πρωταγωνιστές (και) τα εταιρικά ομόλογα

Με την καλύτερη επίδοση σε άντληση κεφαλαίων από το 2016 αναμένεται να κλείσει το 2021, παρά την πανδημία, καθώς ήδη έχουν αντληθεί 7,7 δισ. ευρώ, ενώ για το 2022 αναμένεται η είσοδος δέκα και πλέον εκδόσεων εταιρικών ομολόγων, ιδιωτικών τοποθετήσεων αλλά και εισαγωγές εταιρειών.

Ειδικότερα, τη χρονιά που διανύουμε οι εισηγμένες εταιρείες μαζί με τις ναυτιλιακές που μπήκαν με ομολογιακές εκδόσεις στην εγχώρια αγορά, «σήκωσαν» από την κεφαλαιαγορά περίπου 7,7 δισ. ευρώ, έναντι 1,9 δισ. το 2020, εξαπλασιάζοντας ουσιαστικά τα συνολικά αντληθέντα κεφάλαια.

Η νέα χρονιά αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά με νέες παρουσίες στο ταμπλό, με τον κλάδο του real estate να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον καθώς ΑΕΕΑΠ βρίσκονται ήδη σε διαδικασία εισόδου, που ωστόσο ανάλογα την περίπτωση και την ωριμότητα του φακέλου μπορεί να πάει και προς τις αρχές του 2023, η Premia ετοιμάζεται για έκδοση ομολόγου ενώ η Lamda Malls, θυγατρική της Lamda Development, αναμένεται να εισαχθεί το 2022.

Παράλληλα, άλλες τουλάχιστον 4 εισαγωγές στην κύρια αγορά του Χ.Α. τοποθετούνται στη νέα χρονιά από τις οποίες ξεχωρίζουν ένας ξενοδοχειακός όμιλος, η Ευρωχαρτική βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο εισαγωγής. Αλλά και η Μασούτης εξετάζει την είσοδό του στο ελληνικό Χρηματιστήριο

Οι επενδυτές συμμετείχαν και στις 21 εκδόσεις της χρονιάς που φεύγει με αποτέλεσμα οι εισηγμένες να αντλήσουν πολύτιμη ρευστότητα με μηδενικό κόστος για να το χρησιμοποιήσουν για τα επενδυτικά τους σχέδια, αλλά και για τη μείωση του βραχυπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου δανεισμού.

Μέσω των οκτώ ΑΜΚ του 2021 –με κορυφαίες αυτές της ΔΕΗ και της Πειραιώς– οι εισηγμένες άντλησαν συνολικά 3,772 δισ. ευρώ.

Στην πολύ καλή επίδοση της χρονιάς που φεύγει συνέβαλλαν ξένοι θεσμικού από τις μεγαλύτερες χρηματαγορές όπως Αγγλία, ΗΠΑ, Γερμανία κ.α, αλλά και μεγάλες εκδόσεις από τράπεζες και μεγάλες εταιρείες.

Ειδικότερα αναφερόμαστε στην αύξηση κεφαλαίου κατά 2,36 δισ. ευρώ της Πειραιώς (μετατροπή CoCos) και την αύξηση κεφαλαίου με ιδιωτική τοποθέτηση 1,38 δισ. ευρώ. Η αύξηση κεφαλαίου κατά 1,35 δισ. ευρώ της ΔΕΗ, αλλά και αυτή της Alpha Bank κατά 800 εκατ. ευρώ , κατά 151,85 εκατ. ευρώ της Attica Bank (μετατροπή Warrants).

Ακολουθούν η αύξηση κεφαλαίου κατά 120,5 εκατ. ευρώ της Ελλάκτωρ, κατά 60 εκατ. ευρώ της Αεροπορίας Αιγαίου, κατά 47,5 εκατ. ευρώ της Premia, κατά 10,8 εκατ. ευρώ της ΕΛΓΕΚΑ και κατά 3 εκατ. ευρώ της Τζιρακιάν.

Ωστόσο, για πρώτη φορά ίσως η συμβολή των εταιρικών ομολόγων αλλά και το ύψος στο οποίο αυτά κινήθηκαν ήταν καθοριστική καθώς επτά νέες εκδόσεις συγκέντρωσαν περίπου 1,4 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τις Motor Oil με 200 εκατ. ευρώ, Προντέα ΑΕΕΑΠ με 300 εκατ. ευρώ, Costamare με 100 εκατ. ευρώ, CPLP Shipping Holding με 150 εκατ. ευρώ, ElvalHalcor με 250 εκατ. ευρώ και Noval Property του ομίλου Viohalco και η ΓΕΚ Τέρνα με 300 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι υπήρξαν σε όλα τα ομόλογα σημαντικότατες υπερκαλύψεις που έφτασαν έως τις 6,7 φορές στα ναυτιλιακά ομόλογα, πιστοποιώντας το τεράστιο ενδιαφέρον κυρίως από μικροεπενδυτές για τίτλους σχετικά υψηλής απόδοσης σε μια περίοδο μηδενικών επιτοκίων:

Σήμερα στην εγχώρια πλατφόρμα εταιρικών ομολόγων του Χρηματιστηρίου της Αθήνας διαπραγματεύονται 14 εταιρικά ομόλογα συνολικής αξίας έκδοσης 2,536 δισ. ευρώ από τα συνολικά 21 ομόλογα που έχουν εκδοθεί από τον Ιούλιο του 2016, όταν ξεκίνησε ο θεσμός, με συνολική αξία 3,1 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το ελληνικό Χρηματιστήριο αντιπροσωπεύει το 36% του ΑΕΠ της χώρας, έναντι 94% αντίστοιχα του μέσου όρου στην Ευρώπη και 287% του ΑΕΠ στις ΗΠΑ. Γεγονός που από τη μια δείχνει ότι υπάρχει δρόμος ακόμη και από την άλλη αφήνει σημαντικά περιθώρια ανόδου για την εγχώρια αγορά.

 

Πηγή:Liberal.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text