Αρχική | Άποψη | Η Άποψη των ΜΜΕ | Χαμηλή ανάπτυξη, πληθωρισμός, πανδημία: Θα απογοητεύσουν τα χρηματιστήρια το 2022;

Χαμηλή ανάπτυξη, πληθωρισμός, πανδημία: Θα απογοητεύσουν τα χρηματιστήρια το 2022;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Χαμηλή ανάπτυξη, πληθωρισμός, πανδημία: Θα απογοητεύσουν τα χρηματιστήρια το 2022;

Ξεχάστε τα τρελά κέρδη των τελευταίων 18 μηνών, καθώς το 2022 θα χαρακτηριστεί από χαμηλή ανάπτυξη, επίμονο πληθωρισμό και δυστυχώς το φόβο της πανδημίας. Με την παραλλαγή όμικρον να προκαλεί νέο κύμα αβεβαιότητας, το βασικό σενάριο προβλέπει ότι ακόμη και αν δούμε μία σχετική υποχώρηση της πανδημίας από το καλοκαίρι, τα προβλήματα είναι τέτοια με τις εφοδιαστικές αλυσίδες και τον πληθωρισμό, που τόσο η ανάπτυξη όσο και τα κέρδη των χρηματιστηρίων θα απογοητεύσουν.

Σύμφωνα με την Capital Economics, στο νέος έτος η ανάπτυξη θα είναι ηπιότερη του 2021 και ενώ ο γενικός πληθωρισμός θα υποχωρήσει σημαντικά, ο δομικός πληθωρισμός θα επιμείνει σε υψηλότερα επίπεδα απ’ ότι αναμένουν οι αναλυτές, τουλάχιστον στις ΗΠΑ και για το μεγαλύτερο μέρος του 2022. Ενώ το ΔΝΤ προβλέπει ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα επεκταθεί κατά περίπου 5% το 2022, ο οίκος τοποθετεί την παγκόσμια ανάπτυξη πιο κοντά στο 4%, έναντι 6% το 2021.

Για τις αγορές, η CE επισημαίνει ότι η ισχυρή οικονομική ανάκαμψη και η χαλαρή νομισματική πολιτική έφεραν πολύ ικανοποιητικές αποδόσεις για πολλούς επενδυτές τους τελευταίους 18 μήνες. Όμως τώρα το περιβάλλον αλλάζει και δεν πρέπει οι επενδυτές να έχουν αυταπάτες ότι θα δουν ανάλογα κέρδη.

Ο συνδυασμός νομισματικής σύσφιξης και υψηλού πληθωρισμού συνεπάγεται ότι οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων θα είναι αρνητικές και των κρατικών ομολόγων άλλων ανεπτυγμένων οικονομιών οριακά θετικές. Η CE εκτιμά ότι οι αποδόσεις των μετοχών και των εμπορικών ακινήτων θα είναι υψηλότερες, όμως λόγω των υψηλών αποτιμήσεων και της ηπιότερης ανάπτυξης θα είναι χαμηλότερες από του 2021. Και ενώ πολλοί αναλυτές προβλέπουν ότι ξεκινά ένας νέος υπερκύκλος για τα εμπορεύματα, η Capital Economics βλέπει πτώση των περισσότερων εμπορευμάτων το 2022. Τέλος, στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο θα ενισχυθεί περαιτέρω έναντι των βασικών νομισμάτων, αλλά λιγότερο από την κατά 7% άνοδο του 2021.

Έτσι όπως θα διαμορφωθούν οι συνθήκες, οι κεντρικές τράπεζες θα βρεθούν αντιμέτωπες με ένα σοβαρό δίλημμα. Να προχωρήσουν πιο επιθετικά στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής ή να περιμένουν να δουν πως θα εξελιχθεί η ανάκαμψη της οικονομίας και η πανδημία;

Ο βρετανικός οίκος εκτιμά ότι οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες θα αποσύρουν κάποια από τα μέτρα ενίσχυσης, αλλά θα έχουμε και μία έκπληξη. Αυτή αφορά από τη Fed, η οποία προβλέπεται να προχωρήσει σε σύσφιξη της πολιτικής πολύ πιο αργά απ’ ότι πιστεύουν σήμερα οι επενδυτές. Η Κίνα, στον αντίποδα, θα είναι κατά πάσα πιθανότητα μία από τις λίγες χώρες στις οποίες τα επιτόκια θα μειωθούν.

Η εξέλιξη της πανδημίας θα συνεχίσει να αποτελεί τον πιο σημαντικό καταλύτη για οικονομία και αγορές. Η Capital Economics θεωρεί ότι ο κορονοϊός θα συνεχίσει να υποχωρεί και να επανέρχεται, με νέες παραλλαγές να εμφανίζονται με αποτέλεσμα οι κυβερνήσεις να εφαρμόζουν εκ νέου περιοριστικά μέτρα, τα οποία θα αποσύρουν στη συνέχεια. «Στις περισσότερες χώρες θεωρούμε ότι τα μέτρα θα είναι στοχευμένα και με μικρότερο οικονομικό αντίκτυπο σε σύγκριση με την πρώτη φάση της πανδημίας, όμως είναι πιθανό να εφαρμοστούν και πολύ πιο αυστηρά μέτρα αν εμφανιστούν πιο επικίνδυνα στελέχη ή αν τα συστήματα υγείας πιεστούν περισσότερο».

Με τα δεδομένα αυτά, ο οίκος προβλέπει ότι η οικονομική ανάπτυξη του 2022 θα απογοητεύσει. Στις ΗΠΑ, εκτιμάται ότι η ζήτηση θα παραμείνει ισχυρή αλλά τα προβλήματα στην προσφορά θα εμποδίσουν την οικονομική παραγωγή περισσότερο από τις σημερινές προσδοκίες. Στην Κίνα, αναμένεται να εντατικοποιηθεί η επιβράδυνση της οικονομίας ωθούμενη από τις κατασκευές, ενώ στις αναδυόμενες αγορές, θα δούμε ένα συνδυασμό λιγότερο χαλαρής πολιτικής, χαμηλότερων τιμών στα εμπορεύματα και συνεχιζόμενων επιπτώσεων της πανδημίας στην ανάπτυξη.

Πιο αισιόδοξη είναι η Capital Economics για χώρες όπως η Αυστραλία, αλλά γενικότερα οι προβλέψεις έχουν αναθεωρηθεί επί τα χείρω.

Την ίδια ώρα, ο γενικός πληθωρισμός θα υποχωρήσει σε όλες τις περιφέρειες, όμως ο δομικός πληθωρισμός (που εξαιρεί τις πιο ευμετάβλητες τιμές, όπως της ενέργειας και των τροφίμων) θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα σε αρκετές χώρες. Η μεγάλη άνοδος του ενεργειακού πληθωρισμού, η οποία πυροδότησε φέτος τον πληθωρισμό, θα εξασθενήσει το 2022. Ωστόσο, στις περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες, ο συνδυασμός ισχυρής ζήτησης και συνεχιζόμενων προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες, θα κρατήσει ψηλά τον δομικό πληθωρισμό. Ως θέμα ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να απασχολεί κυβερνήσεις και αγορές αλλά δεν θα είναι τόσο καυτό ζήτημα όσο το 2021.

Πηγή:Liberal.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text