Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Κοιτάζοντας με “ζήλια” προς τις αμερικανικές αγορές…

Κοιτάζοντας με “ζήλια” προς τις αμερικανικές αγορές…

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Για μία ακόμη χρονιά, οι έλληνες επενδυτές, νιώθουν την αδικία του να ζουν και να δραστηριοποιούνται σε μία “προβληματική” χώρα, η οποία χρεοκόπησε στο πρόσφατο παρελθόν, με αποτέλεσμα, να εξακολουθούν να υφίστανται οι συνέπειες της χρεοπίας αυτής.

Είναι πραγματικά οδυνηρό, να βλέπουμε -με πίκρα και με ζήλια- τους ξένους δείκτες, να πραγματοποιούν διαδοχικά νέα ιστορικά ρεκόρ και ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, να εξακολουθεί να “παλεύει” γύρω από τα επίπεδα που, για πρώτη φορά, βρέθηκε το Μάιο του 1990, δηλαδή πριν από 31,5 χρόνια. Είναι τραγικό.

 

Αυτή τη στιγμή, ο αμερικανικός δείκτης S&P, διαψεύδει όλους όσοι αδυνατούν να “δουν” τις πραγματικές εξελίξεις και τις δυνάμεις που ωθούν την αμερικανική -αλλά και τη διεθνή- οικονομία, όλο και πιο ανοδικά και πλησιάζει προς τον “στόχο”, που για πρώτη φορά είχαμε αναφέρει τον περασμένο Απρίλιο, των 4.800 μονάδων. Σήμερα, ο S&P πετυχαίνει το 69ο ιστορικό ρεκόρ για το 2021! Κι’ ας “στοιχηματίζουν” όλοι, εδώ και καιρό, την …πτώση του!

 

 

Σ’ αυτή την πλευρά του Ατλαντικού, στην Αθήνα, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε (μάλλον αναπάντεχα) σήμερα, στις 885,91 μονάδες (-0,54%).

Με την πτώση του αυτή, ξαναβρέθηκε κάτω από την καμπύλη του ΚΜΟ-200 ημερών και απέχει απ’ αυτή κατά 0,51%. Πρόκειται για την 4 πτωτική διάσπαση του ΚΜΟ-200 από τον Γενικό Δείκτη, μέσα σε διάστημα 1 μηνός!

 

Όμως, τί σημαίνουν, για το “απόλυτο σύστημα” όλα αυτά;

 

Κατ’ αρχάς, σημαίνουν το ότι, μέσα από την κατανόηση της λειτουργίας του συστήματος, κάποιος μπορεί έγκαιρα να διαβλέψει την εξέλιξή του και να σχεδιάσει τη στρατηγική που θα ακολουθήσει, καθώς επίσης και “εναλλακτικά” σενάρια.

Την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σήμερα, την είχαμε περιγράψει, ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου και για το λόγο αυτό προχωρήσαμε στη “2η τροποποίηση” του συστήματος.

Το να μπορεί κάποιος να αντιληφθεί αρκετά νωρίς, τί θα  μπορούσε να αντιμετωπίσει, στο σύστημα που ακολουθεί, τον προφυλάσσει από αιφνιδιασμούς, τον προετοιμάζει ψυχολογικά και του επιτρέπει να σκεφτεί πιο ψύχραιμα και πιο καθαρά.

Και αυτό ισχύει, όχι μόνον για τις “προβληματικές” ή πτωτικές φάσεις, αλλά και για τις ανοδικές φάσεις της αγοράς.

 

Είναι αλήθεια ότι, σ’ αυτή τη φάση, οι αποδόσεις μας δεν είναι όπως θα θέλαμε (η μέση ετήσια απόδοσή μας σήμερα έπεσε κάτω από το 20,0%) -βέβαια, αυτό έχει να κάνει περισσότερο με την προβληματική πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς.

Όμως, από την άλλη πλευρά, είναι σημαντικό -είναι πολύ σημαντικό- ότι ξέρουμε πού βρισκόμαστε και πού στεκόμαστε.

 

Δε μας φοβίζει η αγορά. Αν κάποτε υποστηρίζαμε ότι, “είναι πολύ δύσκολο για την αγορά, να υποχωρήσει”, αυτό το κάναμε με αρκετές επιφυλάξεις. Σήμερα, μετά απ’ αυτή τη “γιγαντιαία ανισορροπία” που σχηματίζεται μεταξύ χρηματιστηριακής αγοράς και εθνικής οικονομίας, μπορούμε να πούμε, ανεπιφύλακτα, ότι οι πιθανότητες να υποχωρήσει η αγορά από τα παρόντα επίπεδα, είναι αμελητέες.

 

Η απάντηση που αναζητούμε έχει να κάνει με το ερώτημα, “πότε θα ανέβει η αγορά”;

 

Εδώ και αρκετό καιρό, όπως γνωρίζετε, έχουμε προσδέσει την απάντηση στο ερώτημα αυτό, με το ζήτημα της “αναβάθμισης” της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας. Κατά την άποψή μας, αυτό είναι το “κλειδί” για τις εξελίξεις (δείτε σχετικό άρθρο μας της 17/12/2021 - εδώ). Όσο καθυστερεί η εξέλιξη αυτή (και δεν είναι δεδομένο ότι η αναβάθμιση θα γίνει κατά το 2023), θα καθυστερεί η πρόσδεση της ελληνικής αγοράς στην κατηγορία των “αναπτυγμένων αγορών” και η “ομαλοποίηση” της πορείας της.

 

Βέβαια, σταδιακά δημιουργούνται ανοδικές πιέσεις, λόγω της βελτίωσης στην πορεία των επιχειρήσεων και στο οικονομικό περιβάλλον της χώρας, όμως, χωρίς την εισροή μεγάλης ποσότητας κεφαλαίων από το εξωτερικό, οι όποιες ανοδικές κινήσεις, με το εγχώριο χρήμα, δε μπορούν να είναι μεγάλες ή ουσιαστικές.

 

Αυτή είναι η κατάσταση, είτε μας αρέσει, είτε όχι. Δεν είναι αρνητική. Όμως, δεν είναι τόσο θετική όσο θα θέλαμε, ή όσο θα “αξίζαμε”, μετά από αναμονή τόσων ετών.

 

Προς το παρόν, αυτές οι διακυμάνσεις της αγοράς, δημιουργούν καλά επίπεδα τιμών για μία σειρά από μετοχές, τόσο για βραχυπρόθεσμες, όσο και για μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις.

Έτσι, εκτιμούμε ότι με βάση το σημερινό κλείσιμο, θα μπορούσαμε να επισημάνουμε τις CENER, TITC, ΑΛΜΥ, ΑΡΑΙΓ (για διακράτηση διετίας), ΕΧΑΕ, ΜΟΤΟ, ΠΑΠ, ΠΡΟΦ και ΦΡΛΚ. Στις επόμενες μέρες, θα έχουμε λεπτομερείς αναλύσεις για τις CENER, TITC, MOTO και ΦΡΛΚ και νομίζουμε ότι θα μπορούμε να σας μεταφέρουμε τη δική μας οπτική για τις προοπτικές τους.

 

 

 




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text