Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Εκταμιεύονται δάνεια 2 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Εκταμιεύονται δάνεια 2 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Εκταμιεύονται δάνεια 2 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Έτοιμες να πατήσουν το κουμπί της χρηματοδότησης για ώριμα δάνεια τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ είναι οι τράπεζες, στο πλαίσιο της δανειοδοτήσεων που θα προκύψουν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day, κάθε μία από τις τέσσερις τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Eurobank και Alpha Βank) έχει έτοιμα προς εκταμίευση δάνεια της συγκεκριμένης κατηγορίας τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ.

«Από το καλοκαίρι έως και σήμερα έχει γίνει σημαντική προετοιμασία με μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν προχωρήσει και πλέον είναι ώριμα τα προς χρηματοδότηση business plan», τονίζουν στο Euro2day στελέχη των τμημάτων corporate και investment των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Πρόκειται για μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν μπροστά τους σημαντικές επενδύσεις και εξαρχής είχαν επιδείξει ενδιαφέρον να χρηματοδοτηθούν μέσα από το σκέλος των δανείων (σ.σ. 13 δισ. ευρώ συνολικά) του Ταμείου Ανάκαμψης. «Το μόνο που περιμέναμε τόσο οι τράπεζες όσο και οι μεγάλοι εταιρικοί πελάτες μας ήταν η υπογραφή των σχετικών συμβάσεων με το δημόσιο», αναφέρει ένας εκ των συνομιλητών.

Από τον Ιανουάριο

Τα επενδυτικά πλάνα που έχουν υποβάλει οι μεγάλες εταιρείες, τα οποία σημειωτέον έχουν υποστεί επεξεργασία αρκετών μηνών, είναι σύμφωνα με τα υψηλόβαθμα στελέχη των διοικήσεων των τραπεζών αξιόπιστα και προσβλέπουν σε σημαντικές επενδύσεις.

«Από τον Ιανουάριο θα ξεκινήσουν οι εκταμιεύσεις των ώριμων επιχειρηματικών πλάνων και ήδη οι τράπεζες έχουν σχεδόν έτοιμα και τα σχετικά κείμενα των δανειακών συμβάσεων», επισημαίνει στο Euro2day.gr ο επικεφαλής corporate banking μιας εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Οι hot τομείς

Σε πρωταγωνιστές της χρηματοδότησης μέσω των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης εξελίσσονται ο κλάδος της ναυτιλίας και της ενέργειας. Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, η ναυτιλία διεκδικεί σημαντικό κομμάτι των εν λόγω χρηματοδοτήσεων ενώ τα business plan που έχουν υποβάλει οι ισχυροί της ενέργειας, εφόσον υλοποιηθούν απρόσκοπτα, θα αλλάξουν, σύμφωνα με τις διοικήσεις των τραπεζών, το ενεργειακό αποτύπωμα της Ελλάδας

Σημαντικό μερίδιο από τη ρευστότητα διεκδικούν και οι ταχέως εξελισσόμενοι κλάδοι του τουρισμού και του real estate. Ειδικά στο αμιγώς τουριστικό/ξενοδοχειακό κομμάτι, οι επενδύσεις που θα χρηματοδοτηθούν από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης είναι πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, είτε από Έλληνες επιχειρηματίες είτε από ξένους που ήδη δραστηριοποιούνται με αξιώσεις στην ελληνική αγορά.

Στον κλάδο του real estate σημειώνεται ήδη μια έκρηξη ζήτησης για ελληνικά assets, η οποία σύμφωνα με τα αρμόδια τραπεζικά στελέχη αναμένεται να διατηρηθεί και σε ορισμένες περιοχές να ενταθεί μέχρι και το 2027.

Αναστασία Παπαϊωάννου

 

Πηγή:.euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text