Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | ΟΠΑΠ: Η εισηγμένη εταιρία "μηχανή" παραγωγής ρευστού με τα χρυσά μερίσματα και οι ανησυχίες της αγοράς

ΟΠΑΠ: Η εισηγμένη εταιρία "μηχανή" παραγωγής ρευστού με τα χρυσά μερίσματα και οι ανησυχίες της αγοράς

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΟΠΑΠ: Η εισηγμένη εταιρία "μηχανή" παραγωγής ρευστού με τα χρυσά μερίσματα και οι ανησυχίες της αγοράς

Ξεκάθαρα υποτιμημένη ακόμα και με βάση συντηρητικές εκτιμήσεις αναλυτών, αλλά και με βάση τις ομοειδείς του εξωτερικού είναι η μετοχή του ΟΠΑΠ.

Ωστόσο, οι ανησυχίες για τα περιοριστικά μέτρα έχουν επηρεάσει την πορεία της μετοχής το τελευταίο διάστημα.

Η χρονιά κλείνει με άνοδο 15% χωρίς να υπολογίζονται μερίσματα, αλλά θεωρείται από τους αναλυτές ως κορυφαία «μηχανή» παραγωγής μετρητών η οποία θα δώσει ισχυρά μερίσματα και το επόμενο διάστημα και διαθέτει σημαντικό περιθώριο ανόδου.

Ο ΟΠΑΠ σε σύγκριση με τις ομοειδείς εταιρείες του εξωτερικού αναδεικνύεται ηγέτης στη μερισματική απόδοση.

Όπως ανέφερε πρόσφατα σε ανάλυσή της η Euroxx η εκτιμώμενη μερισματική απόδοση του Οργανισμού το 2021 είναι 8,6% και 12,3% το 2022.

Η Betsson έχει εκτιμώμενη μερισματική απόδοση 7,7% το 2021 και 5,5% το 2022.

Η Kindred Group έχει 6% και 5,2% αντίστοιχα.

Με discount σε όρους p/e 16% για το 2021 και 30% για το 2022 διαπραγματεύεται επίσης η μετοχή έναντι των ομοειδών, ενώ και σε όρους net debt/EBITDA δε δείχνει να υστερεί με την εκτίμηση ο δείκτης για το 2022 να είναι μόλις στις 0,2 φορές.

Ωστόσο, η εξέλιξη της πανδημίας, τα νέα περιοριστικά μέτρα, η μετάλλαξη Omicron έχει κάνει πιο συντηρητικούς τους αναλυτές, ενώ και οι επενδυτές αποτυπώνουν στο ταμπλό μία ανάλογη εκτίμηση.

Η Euroxx στην τελευταία έκθεσή της έδινε νέα τιμή στόχο τα 16,90 ευρώ από 14,50 ευρώ και περίμενε ελεύθερες ταμειακές ροές 287 εκατ. ευρώ το 2021, 412,1 εκατ. ευρώ το 2022, 528,8 εκατ. ευρώ το 2023 και 557,8 εκατ. ευρώ το 2024.

Η εφαρμογή της νέας συμφωνίας με το ελληνικό δημόσιο βελτιώνει σε βάθος χρόνου την αξία του ΟΠΑΠ.

Η Optima Bank έχει δώσει τιμή στόχο τα 17,10 ευρώ από 16 ευρώ και αναφέρει πως είναι από τις κορυφαίες της επιλογές και οι εκτιμήσεις της για τις ελεύθερες ταμειακές ροές είναι σημαντικά υψηλότερες από της Euroxx.

Επιπλέον η δίκαιη τιμή που βγάζει το μοντέλο που χρησιμοποιεί είναι στα 21,40 ευρώ, αλλά υιοθετεί discount 20% λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει αναφορικά με την πανδημία, η οποία θα μπορούσε να φέρει νέο γύρο περιοριστικών μέτρων.

H Eurobank Equities έχει δώσει τιμή στόχο τα 16 ευρώ, ενώ και η Χρυσοχοΐδης την περιλαμβάνει στις κορυφαίες της επιλογές σημειώνοντας πως αποτελεί μία καλή περίπτωση εταιρείας με δυνατό ισολογισμό, αποδεδειγμένο business model και ξεκάθαρη κατεύθυνση για άνω του 1 ευρώ ετήσιο μέρισμα τα επόμενα χρόνια.

Ο τζίρος του 2022 αναμένεται να ενισχυθεί επιπλέον από το Παγκόσμιο Κύπελο Ποδοσφαίρου που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά το μήνα Δεκέμβριο στη Ντόχα.

Η αγορά πιθανώς να καθυστερεί την ορθή αποτίμηση της μετοχής λόγω της απαγόρευσης πρόσβασης στα πρακτορεία για τους ανεμβολίαστους καταναλωτές, σημειώνει η ΑΧΕ.

ΟΠΑΠ_4.jpg

Γιώργος Κατικάς

Πηγή: bankingnews.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text