Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Νέα κεφάλαια άνω του μισού δισ. ευρώ για τις εταιρείες real estate από τις αρχές του 2021 – Ποιές πρωταγωνιστούν

Νέα κεφάλαια άνω του μισού δισ. ευρώ για τις εταιρείες real estate από τις αρχές του 2021 – Ποιές πρωταγωνιστούν

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Νέα κεφάλαια άνω του μισού δισ. ευρώ για τις ελληνικές εταιρείες real estate από τις αρχές του 2021 έως σήμερα και τις αρχές του 2022, σύμφωνα με τον προγραμματισμό τους, με τους μεγάλους παίκτες της αγοράς να πρωταγωνιστούν στην “κούρσα” χρηματοδότησης αλλά και μικρότερες εταιρείες να μπαίνουν δυναμικά στην αγορά.

Το νήμα κόβει πρώτη η μεγαλύτερη εταιρεία real estate στην Ελλάδα, Prodea Investments, με νέα κεφάλαια 300 εκατομμυρίων ευρώ μέσω “πράσινου” ομολόγου, ενώ έπονται η Noval Property, του ομίλου Viohalco, με 120 εκατομμύρια ευρώ, μέσω πράσινου ομολόγου και αυτή, και η Premia Properties, του Ελληνοσουηδού επιχειρηματία Ηλία Γεωργιάδη, με νέα κεφάλαια 75 εκατομμυρίων ευρώ.

Η λίστα περιέχει και αρκετές ακόμη ΑΕΕΑΠ ενώ ήδη προγραμματίζονται και νέες αντλήσεις κεφαλαίων από την αγορά στις αρχές του 2022.

Παράλληλα, το 2022 θα είναι χρονιά νέων εισαγωγών εταιρειών του κλάδου στο Χρηματιστήριο της Αθήνας και όλα δείχνουν ότι το real estate στην Ελλάδα θα ανακάμψει δυναμικά τα επόμενα χρόνια, παρά το πλήγμα της πανδημίας που μόνο προσωρινά μείωσε το ρυθμό νέων επενδύσεων.

Το “πράσινο” ομόλογο της Prodea Investments & οι νέοι μέτοχοι

Συνολικά αντλήθηκαν 300 εκ. ευρώ ενώ η προσφορά ήταν πολύ μεγάλη (άνω των 554 εκ. ευρώ), υπερκαλύπτοντας την έκδοση κατά 1,85 φορές.

Όσον αφορά την απόδοση του “πράσινου” ομολόγου, από το εύρος 2,2% έως 2,6%, τελικά η εταιρεία κατάφερε να το κλείσει κοντά στο κάτω άκρο, με τελική απόδοση 2,3% και επιτόκιο ομολογιών στο 2,3% ετησίως.

Από το σύνολο των ομολογιών, σχεδόν τα 2/3 διατέθηκαν σε ιδιώτες επενδυτές, διευρύνοντας τη διασπορά των κεφαλαίων της, ενώ το υπόλοιπο 1/3 σε ειδικούς θεσμικούς επενδυτές.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της Prodea, αυτή τη στιγμή το εν εξελίξει επενδυτικό πλάνο της εταιρείας ανέρχεται σε 416,2 εκ. ευρώ, εκ των οποίων 348,8 εκ. ευρώ αφορούν “πράσινα” κτίρια σύγχρονων προδιαγραφών.

Από αυτές τις “πράσινες” επενδύσεις, περίπου το 1/3 (108,1 εκ. ευρώ) αφορούν συμφωνίες που έχουν ολοκληρωθεί από την επενδυτική επιτροπή και βρίσκονται στο στάδιο των δεσμευτικών συμβάσεων.

Επιπλέον 1/3 του πλάνου επενδύσεων (111,1 εκ. ευρώ) αφορά επενδύσεις με βάση συμφωνίες υπό διαπραγμάτευση αυτή τη στιγμή.

Το υπόλοιπο ποσό αφορά επενδύσεις σε τελικό ή ολοκληρωμένο στάδιο. Συγκεκριμένα, έργα 52,8 εκ. ευρώ βρίσκονται σε τελικό στάδιο ολοκλήρωσης ενώ 76,8 εκ. ευρώ αφορούν ακίνητα την ιδιοκτησία των οποίων κατά τουλάχιστον 35% έχει η εταιρεία σήμερα.

Από το σύνολο των «πράσινων» επενδύσεων περίπου 141 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτηθούν από το ομόλογο.

Περίπου το 52% του συνολικού επενδυτικού προγράμματος των 416,2 εκατ. αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από τα κεφάλαια του ομολόγου ενώ 11% έχει ήδη καλυφθεί από την εταιρεία ως προκαταβολή ή συμμετοχή.

Για τη χρηματοδότηση του υπολειπόμενου μέρους η εταιρεία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες, τόσο τραπεζικό δανεισμό όσο και ίδια κεφάλαια.

Σχετικά με τη διασπορά των μετοχών της εταιρείας, το μοντέλο που ακολούθησε η Prodea, με την Invel (μέσω διαφόρων εταιρειών που καταλήγουν στην Castlelake) να έχει ουσιαστικά τον έλεγχο της εταιρείας ως μοναδικός σχεδόν μέτοχος (98,15%), φαίνεται να αλλάζει σταδιακά.

Οι λύσεις για την είσοδο νέων μετόχων – επενδυτών είναι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με τη διάθεση νέων μετοχών σε αυτούς. Ωστόσο αυτή η λύση προς το παρόν θα πάρει περισσότερο χρόνο για τη Prodea, που την τοποθετεί στο Β’ εξάμηνο του 2022 και μετά.

Έως τότε θα ακολουθηθεί πιθανότατα η λύση της διάθεσης μετοχών μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης. Η πρόθεση αυτή υπήρχε ήδη από το Σεπτέμβριο του 2019. Ωστόσο η έλευση της πανδημίας υποχρέωσε την εταιρεία να αναβάλει την υλοποίησή της.

Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, η εταιρεία θα ξεκινήσει τη διαδικασία άμεσα (αρχές του 2022) και αναμένεται να διαθέσει ποσοστό τουλάχιστον 15% του μετοχικού της κεφαλαίου μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης.

Με τον τρόπο αυτό, υπολογίζεται να εισρεύσουν στο βασικό μέτοχο τουλάχιστον 150 εκ. ευρώ και ταυτόχρονα να επιτευχθεί ο στόχος της διεύρυνσης της μετοχικής βάσης της εταιρείας.

Ποιά 6 “πράσινα” κτίρια θα χρηματοδοτήσει το “πράσινο” ομόλογο 300 εκ. ευρώ της Prodea

Το “πράσινο” ομόλογο της Noval Property

Η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ) στην Ελλάδα, η Noval Property, με χαρτοφυλάκιο πλέον των 40 ακινήτων (συνολικής δομημένης επιφάνειας περί των 453.000 τμ), επιδίδεται σε ένα μπαράζ εξαγοράς νέων ακινήτων και συνεργειών, στοχεύοντας στην είσοδό της στο Χρηματιστήριο Αθηνών το 2022.

Το “πράσινο” ομόλογο, ύψους 120 εκατ. ευρώ, της Noval Property είναι μόλις το τρίτο “πράσινο” ομόλογο που διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών και μόλις το δεύτερο “πράσινο” ομόλογο στον κλάδο ακινήτων, ενώ αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς τη διεύρυνση της “πράσινης” αγοράς χρεωστικών τίτλων στην Ελλάδα.

Η συνολική έγκυρη ζήτηση που εκδηλώθηκε από επενδυτές οι οποίοι συμμετείχαν στη Δημόσια Προσφορά ανήλθε σε €335,2 εκατ., σημειώνοντας υπερκάλυψη της έκδοσης κατά 2,8 φορές.

Η τιμή διάθεσης των Ομολογιών έχει προσδιοριστεί στο άρτιο, ήτοι €1.000 ανά Ομολογία.

Η τελική απόδοση των Ομολογιών ορίστηκε σε 2,65% και το επιτόκιο των Ομολογιών σε 2,65% ετησίως.

Οι Ομολογίες κατανεμήθηκαν ως εξής: α) 78.000 Ομολογίες (65% επί του συνόλου των εκδοθεισών Ομολογιών) κατανεμήθηκαν σε Ιδιώτες Επενδυτές, και β) 42.000 Ομολογίες (35% επί του συνόλου των εκδοθεισών Ομολογιών) κατανεμήθηκαν σε Ειδικούς Επενδυτές.

Το πράσινο ομόλογο, εκτός από την διαφοροποίηση που επιφέρει στις πηγές χρηματοδότησης της Noval Property, θα υποστηρίξει σημαντικά το επενδυτικό πρόγραμμα, τόσο στην περαιτέρω ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου ιδίων ακινήτων της, όσο και στην υλοποίηση νέων επενδυτικών ευκαιριών, πάντα με όρους βιώσιμης ανάπτυξης και προς την κατεύθυνση δημιουργίας “πράσινων” πιστοποιημένων κτιρίων και αστικών αναπλάσεων με όφελος για τις πόλεις και την κοινωνία ευρύτερα.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία ξεκινά σύντομα την προετοιμασία εισαγωγής των μετοχών της στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου.

Ποιά μεγάλα “πράσινα” έργα real estate θα χρηματοδοτήσει το “πράσινο” ομόλογο της Noval

Η ΑΜΚ της Premia Properties, η μετατροπή σε ΑΕΕΑΠ & το νέο ομόλογο του 2022

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιούλιο η διάθεση των νέων μετοχών της Premia Properties, στα πλαίσια της μεγάλης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που είχε προγραμματίσει η εταιρεία, μέσω δημόσιας προσφοράς και ιδιωτικής τοποθέτησης.

Οι στόχοι της εταιρείας για τη δημόσια προσφορά υπερκαλύφθηκαν καθώς η ζήτηση των νέων μετοχών ήταν ιδιαίτερα υψηλή, υπερκαλύπτοντας την προσφορά κατά 1,36 φορές.

Αυτό σημαίνει ότι το ποσό που συγκεντρώθηκε μέσω της δημόσιας προσφοράς και ιδιωτικής τοποθέτησης ήταν υψηλότερο κατά 17,2 εκ. ευρώ από το στόχο της ΑΜΚ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας μέσω του κυρίου αναδόχου της προσφοράς Ambrosia Capital Hellas, από τις 52.083.331 νέες μετοχές της ΑΜΚ, οι 19.086.655 νέες μετοχές διατέθηκαν μέσω εισφοράς σε είδος (από την Sterner Stenhus Greece AB μέσω εισφοράς ομολογιών αλλά και του 100% 5 εταιρειών από ακίνητα που κατείχε, και την Elias Tsiklos Holdings Ltd, μέσω εισφοράς του 71,04% εταιρείας στον Ασπρόπυργο).

Οι υπόλοιπες 32.996.676 νέες μετοχές διατέθηκαν επιτυχώς μέσω της δημόσιας προσφοράς τους με καταβολή μετρητών και τιμή μετοχής 1,44 ευρώ / μετοχή.

Λόγω της υπερβάλλουσας ζήτησης των νέων μετοχών, το 13,55% θα διατεθούν σε επενδυτές μέσω της δημόσιας προσφοράς ενώ το υπόλοιπο 86,45% θα διατεθεί μέσω της ιδιωτικής τοποθέτησης.

Όπως είχε αποφασίσει η εταιρεία πριν την ολοκλήρωση της δημόσιας προσφοράς, δε θα αγοράσουν νέες μετοχές οι βασικοί μέτοχοι της Premia (Sterner Stenhus Greece AB και ΝΟΕ Μεταλλικές Κατασκευές Α.Ε.) προκειμένου οι μετοχές να διατεθούν σε άλλους επενδυτές με στόχο τη διεύρυνση της μετοχικής βάσης της εταιρείας.

Στα σκαριά βρίσκεται και το νέο εταιρικό ομόλογο 100 εκατ. ευρώ της Premia Properties, ώστε ο στόχος του χαρτοφυλακίου αξίας 1 δισ. ευρώ να επιτευχθεί στο τέλος της 5ετίας και η μετατροπή σε ΑΕΕΑΠ να βοηθήσει στην επίτευξη των φιλόδοξων πλάνων επενδύσεων.

Όπως φανέρωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Κώστας Μαρκάζος, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, η έκδοση του ομολόγου θα λάβει χώρα τον Ιανουάριο του 2022, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας χρονιάς που θα μετασχηματίσει την Premia Properties σε ειδική Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ).

Όπως έχει αναφέρει σχετικά το bizness.gr, η εταιρεία κατέθεσε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το Νοέμβριο αίτηση για άδεια ΑΕΕΑΠ.

Η διαδικασία αυτή συνήθως διαρκεί έως 6 μήνες, επομένως κατά τη διάρκεια του πρώτου μισού του 2022 θα έχει λάβει άνευ απροόπτου την άδεια για το μετασχηματισμό της σε ειδική επενδυτική εταιρεία ακινήτων.

Μάλιστα είναι η πρώτη φορά που μια εταιρεία ήδη εισηγμένη στο Χρηματιστήριο καταθέτει αίτηση για μετατροπή σε ΑΕΕΑΠ. Η σύνηθης διαδικασία είναι πρώτα η ίδρυση ΑΕΕΑΠ και μετά η εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο με στόχο την άντληση κεφαλαίων.

Με την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, η αξία του χαρτοφυλακίου της Premia θα αγγίξει τα 169 εκατ. ευρώ, από 115 εκατ. ευρώ σήμερα. Ενώ, με την έκδοση εταιρικού ομολόγου, ύψους 100 εκατ. ευρώ, που δρομολογεί, βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στο στρατηγικό στόχο διαμόρφωσης του χαρτοφυλακίου της στα 500 εκατ. ευρώ σε βάθος τριετίας και και στο 1 δισ. ευρώ σε 5 χρόνια.

Σε οικιστικά ακίνητα serviced apartments επενδύει η Premia Properties – Το νέο concept εκ Σουηδίας

Tο νέο ομολογιακό δάνειο της Trastor

Σε νέο κύκλο ανάπτυξης εισέρχεται η Trastor ΑΕΕΑΠ με το νέο ομολογιακό δάνειο 65 εκατ. ευρώ και νέες επενδύσεις στα σκαριά, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν εν μέρει από τα νέα κεφάλαια που θα αντληθούν από την αγορά.

Η Trastor με τα νέα κεφάλαια έως 65,2 εκατ. ευρώ που θα αντλήσει θα εξοφλήσει προηγούμενο τραπεζικό δανεισμό αλλά και θα χρηματοδοτήσει τις νέες επενδύσεις της εταιρείας με κεφάλαια έως 22 εκατ. ευρώ.

Την 30η Σεπτεμβρίου του 2021 το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο περιλάμβανε 59 εμπορικά ακίνητα, υψηλής ποιότητας και απόδοσης, σε στρατηγικά επιλεγμένες περιοχές της χώρας, συνολικής αξίας €313,5 εκ. (όπου συμπεριλαμβάνονται και κέρδη από αναπροσαρμογή επενδυτικών ακινήτων με ημερομηνία 30 Ιουνίου 2021), έναντι €301,6 εκ. κατά την 31η Δεκεμβρίου του 2020.

To ομολογιακό δάνειο της Intercontinental International

Και η Intercontinental International εκμεταλλεύτηκε το ευνοϊκό χρηματοδοτικό περιβάλλον του 2021 και εξασφάλισε δάνειο 40 εκατ. ευρώ, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης από τη Eurobank, τον περασμένο Ιούλιο.

Το δάνειο έχει τη μορφή ομολογιών και θα έχει διάρκεια έως 5 έτη.

Μέρος του δανείου αυτού χρησιμοποιήθηκε ήδη για την εξόφληση μέρους της αγοράς του κτιρίου της GlaxoSmithKline στη Λεωφόρο Κηφισίας στο Χαλάνδρι.

 

Παύλος Ρίζος

Πηγή: bizness.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text