Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Τουρκία: Μηνύσεις κατά πρώην κεντρικών τραπεζιτών για χειραγώγηση της λίρας

Τουρκία: Μηνύσεις κατά πρώην κεντρικών τραπεζιτών για χειραγώγηση της λίρας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τουρκία: Μηνύσεις κατά πρώην κεντρικών τραπεζιτών για χειραγώγηση της λίρας

Ο Οργανισμός Τραπεζικής Ρύθμισης και Εποπτείας, η τραπεζική εποπτική αρχή της Τουρκίας υπέβαλε μηνύσεις εναντίον περισσότερων από δώδεκα ατόμων, συμπεριλαμβανομένων δύο πρώην διοικητών της Κεντρικής Τράπεζας (TCMB), για τα σχόλιά τους για τη λίρα και ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι θα πρέπει να ακολουθήσουν ταχύτερες νομικές ενέργειες.

Ανάμεσα σε εκείνους που βρέθηκαν στο στόχαστρο της μήνυσης είναι οι Ντουρμούς Γιλμάζ και Ρουστού Σαράτσογλου, πρώην επικεφαλής της TCMB, οικονομολόγοι όπως ο Γκιουλντέμ Αταμπάι, ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Μπουρχανετίν Μπουλούτ και οι σχολιαστές μέσων ενημέρωσης Εμίν Κάπα, Σελτσούκ Γκετσέρ και Σερέφ Ογούζ. Η λίστα που δημοσιεύτηκε αργά τη Δευτέρα από τη ρυθμιστική αρχή κατονομάζει 26 άτομα και λογαριασμούς Twitter.

Η ρυθμιστική αρχή ισχυρίστηκε ότι οι σχολιαστές προσπάθησαν να χειραγωγήσουν τη συναλλαγματική ισοτιμία της Τουρκίας. Ανέφερε ότι τα άτομα κατηγορούνται για παραβίαση άρθρου του τραπεζικού νόμου που προστατεύει τη φήμη των τραπεζών. Οι ημερομηνίες των καταγγελιών κυμαίνονται μεταξύ 9 Αυγούστου και 27 Δεκεμβρίου.

Η ρυθμιστική αρχή πρέπει να ενεργήσει γρηγορότερα ενάντια σε "ψεύτικα, χειραγωγικά και κερδοσκοπικά" σχόλια και θα πρέπει να καταθέσει "αμέσως" αγωγές, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Νουρεντίν Νεμπάτι σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό  σταθμό A Haber, συμφερόντων Ερντογάν, αργά τη Δευτέρα. Στις δηλώσεις του μάλιστα, ο Τούρκος ΥΠΟΙΚ υποστήριξε ότι η TCMB δεν πούλησε συνάλλαγμα για να βοηθήσει τη λίρα στις 20 Δεκεμβρίου, αλλά τουναντίον, η ανάκαμψη του νομίσματος οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην εμπιστοσύνη προς τις εξαγγελίες του Τούρκου προέδρου.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα στις 20 Δεκεμβρίου για να περιορίσει τις απώλειες της λίρας έναντι του δολαρίου, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου εργαλείου καταθέσεων που προστατεύει τους αποταμιευτές από την υποτίμηση του νομίσματος. Η λίρα ανέκτησε ορισμένες από τις βαριές απώλειές της εκείνη την ημέρα, με μια κίνηση από το ναδίρ του 18,41, της τάξης του 33%.

Μιλώντας στο Halk TV στις 20 Δεκεμβρίου, ο Ντουρμούς Γιλμάζ, ο οποίος είναι τώρα βουλευτής της αντιπολίτευσης, είπε ότι η προώθηση του τουρκικού νομίσματος εκείνη τη νύχτα παρουσίαζε μια "ευκαιρία αγοράς".

Ο Ερντογάν επέκρινε τον πρώην κυβερνήτη για τη διάπραξη του εγκλήματος της "χειραγώγησης στις χρηματοπιστωτικές αγορές" και προειδοποίησε ότι οι χειραγωγοί "θα πληρώσουν το τίμημα". Μιλώντας την Παρασκευή, είπε ότι "η ρυθμιστική αρχή των τραπεζών έλαβε τα απαραίτητα μέτρα".

Αυτή η ενέργεια έρχεται στον απόηχο των καταγγελιών της αντιπολίτευσης της Τουρκίας. Βουλευτής του CHP κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας, θέτοντας ερωτήματα περί κερδοσκοπίας, από πλευράς της τουρκικής Halkbank, καθώς όπως φαίνεται, προτού ακόμα ο Τούρκος πρόεδρος ανακοινώσει το νέο εργαλείο προστασίας καταθέσεων, η τράπεζα γύρισε διαφημιστικό γι' αυτό τον σκοπό.

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text