Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Σε τροχιά επενδύσεων το fund Φαιστός - 31 επιχειρήσεις στο "ραντάρ"

Σε τροχιά επενδύσεων το fund Φαιστός - 31 επιχειρήσεις στο "ραντάρ"

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σε τροχιά επενδύσεων το fund Φαιστός - 31 επιχειρήσεις στο "ραντάρ"

Το 2022 θα είναι όπως όλα δείχνουν η χρονιά που θα πραγματοποιήσει τις πρώτες του επενδύσεις το επενδυτικό ταμείο Φαιστός, που δημιουργήθηκε από το Δημόσιο με αρχική "προίκα” 93 εκατ. ευρώ από τη δημοπρασία των συχνοτήτων για τα νέα δίκτυα 5G, η οποία πραγματοποιήθηκε ακριβώς πριν από ένα χρόνο.

Τους τελευταίους 12 μήνες η εταιρεία διαχείρισης του fund Φαιστός, 5G Ventures ΑΕ που αποτελεί τμήμα του Υπερταμείου προετοιμάζει το πεδίο, έχοντας ολοκληρώσει τον επενδυτικό κανονισμό και υπογράφοντας συμφωνίες με ερευνητικούς οργανισμούς και πανεπιστήμια.

Πριν από δύο εβδομάδες ανακοίνωσε τη πρώτη συμμετοχή ιδιώτη επενδυτή από τη Deutsche Telekom που θα επενδύσει το ποσό των 3 εκατ. ευρώ, ενώ χθες ανακοινώθηκε και η συμμετοχή του οικογενειακού γραφείου της Μαριάννας Λάτση, Latsco Family Office, χωρίς να γίνει γνωστό το ποσό.

Πέρα από τα 93 εκατ. ευρώ του Δημοσίου στόχος είναι να συγκεντρωθούν άλλα 20-30 εκατ. ευρώ από ιδιώτες επενδυτές. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή τη περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις και με άλλους ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές, ενώ πιθανότατα θα πραγματοποιηθούν δύο κύκλοι χρηματοδότησης. Ο πρώτος κύκλος αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους μήνες και στη συνέχεια θα προχωρήσουν και οι πρώτες επενδύσεις.

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι την πόρτα του Ταμείου έχουν χτυπήσει περισσότερες από 31 εταιρείες που αναζητούν επενδυτές για επιχειρηματικά projects πάνω στα νέα δίκτυα κινητής 5G. Ορισμένες μάλιστα είναι και εταιρείες με έδρα το εξωτερικό που θέλουν να ανοίξουν κέντρα Έρευνας και Καινοτομίας για εφαρμογές 5G στη χώρα μας.

Υπενθυμίζεται ότι το Φαιστός αποτελεί μια πρωτοβουλία που έχει σαν αποστολή τις επενδύσεις σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην έρευνα ή και την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών που λειτουργούν σε υποδομές 5G, σε βασικούς κλάδους της οικονομίας όπως αυτοί των μεταφορών και της εφοδιαστικής αλυσίδας, της μεταποίησης, της βιομηχανίας, του τουρισμού, της υγείας, της πληροφόρησης και των δικτύων κοινής ωφέλειας.

Ένα "πιλοτικό” fund

Βασική επιδίωξη του Φαιστός είναι να οδηγήσει στην δημιουργία ενός ελληνικού οικοσυστήματος 5G, το οποίο θα προσελκύσει επιπλέον επενδύσεις και θα ενισχύσει την ψηφιακή ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας. Ωστόσο αποτελεί μια πρωτοβουλία με στόχο την δημιουργία αποδόσεων και κερδών, μέσω των επενδύσεων που θα πραγματοποιήσει.

Μάλιστα, αναλυτές της αγοράς σημειώνουν στο Capital.gr πως το εγχείρημα λειτουργήσει μπορεί να λειτουργήσει και ως παράδειγμα για την ανάπτυξη και άλλων funds που θα διαχειρίζονται κεφάλαια από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Εξάλλου, στον σχεδιασμό της διοίκησης της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (σ.σ. το γνωστό Υπερταμείο) είναι η λειτουργία ως ένα κρατικό επενδυτικό fund (sovereign wealth fund) στα πρότυπα άλλων χωρών.

 

Κώστας Κετσιετζής

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text