Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Ταμείο Ανάκαμψης: Κατατίθεται το αίτημα για την πρώτη δόση

Ταμείο Ανάκαμψης: Κατατίθεται το αίτημα για την πρώτη δόση

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Σήμερα τελικά, σύμφωνα με πληροφορίες του «MR», αναμένεται  να κατατεθεί στην Κομισιόν  το αίτημα για την καταβολή της πρώτης δόσης των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 4,1 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, η  Ελλάδα αναμένει να πάρει 1,97 δισ. ευρώ  από επιδοτήσεις και 2,12 δισ. ευρώ  από το σκέλος των δανείων.

H επιχειρησιακή συμφωνία που υπεγράφη  λίγο πριν τα Χριστούγεννα άνοιξε το δρόμο για την εκταμίευση της πρώτης δόσης.

Σύμφωνα με το κανονισμό του Ταμείου, η χώρα θα πρέπει να υποβάλλει εκθέσεις ανά εξάμηνο σχετικά με την πρόοδο που θα σημειώνεται. Η εν λόγω υποβολή εκθέσεων θα πραγματοποιείται κάθε έτος στις  30 Απριλίου και  στις 15 Οκτωβρίου. Τα κράτη-μέλη, όμως, θα υποβάλλουν και άλλες δύο εκθέσεις  σχετικά με τους κοινούς δείκτες που έχουν οριστεί από την Κομισιόν δύο φορές το χρόνο, και συγκεκριμένα έως τις 28 Φεβρουαρίου και τις 31 Αυγούστου.

Επίσης, τέσσερις φορές εντός του έτους θα διεξάγονται διαβουλεύσεις με τις Βρυξέλλες για την πρόοδο που καταγράφεται στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων.

Τον Μάρτιο η εκταμίευση

Το αίτημα της Ελλάδας βέβαια που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα  θα πρέπει να πάρει και το πράσινο  φως της Επιτροπής για την εκταμίευση.

Όλη η διαδικασία της έγκρισης, η οποία έχει και αρκετή  γραφειοκρατία, αναμένεται ότι θα διαρκέσει 3 μήνες  πριν τα χρήματα της δόσης μπορέσουν να φτάσουν στην Ελλάδα ώστε να κατευθυνθούν σε έργα και επενδύσεις.

Έτσι, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα  και εφόσον δεν υπάρξουν κατά τη διαδικασία της έγκρισης νέοι αστερίσκοι, η πρώτη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης, αναμένεται τον Φεβρουάριο-Μάρτιο.

Στην περίπτωση που υπάρξουν αστερίσκοι κατά τη  διαδικασία της έγκρισης αυτό θα σήμαινε μεγάλες καθυστερήσεις καθώς η διαδικασία θα πρέπει να σταματήσει μέχρι η Ελλάδα (το ίδιο ισχύει για όλα τα κράτη-μέλη) να εφαρμόσει σωστά το σύνολο των προαπαιτούμενων και να πάρει τελικά τη δόση.

Τυχόν εμπόδια στην έγκαιρη υλοποίηση του σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα μπορούσαν να αλλάξουν και να ανατρέψουν όλο τον σχεδιασμό για την οικονομία, όπως άλλωστε αναφέρεται και στο κείμενο του προϋπολογισμού.

 

ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΑΚΡΙΒΟΥ

Πηγή: moneyreview.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text