Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Ποια είναι τα ανοιχτά «μέτωπα» των ιδιοκτητών ακινήτων

Ποια είναι τα ανοιχτά «μέτωπα» των ιδιοκτητών ακινήτων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Με νέα δεδομένα, όσον αφορά τις μεταβιβάσεις ακινήτων, θα βρεθούν αντιμέτωποι οι ιδιοκτήτες το 2022, καθώς για την αγοραπωλησία ενός ακινήτου δε θα αρκεί μόνο η συμφωνία μεταξύ πωλητή και αγοραστή. Ο λόγος; Την επόμενη χρονιά και συγκεκριμένα από τη 1η Φεβρουαρίου θα τεθεί σε ισχύ η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων.

Για να συνταχθεί δηλαδή η συμβολαιογραφική πράξη μεταβίβασης απαιτείται να δημιουργηθεί ο ηλεκτρονικός φάκελος ακινήτου που περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες που το αφορούν. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για τα σχέδια κάτοψης, το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, την οικοδομική άδεια, τις δηλώσεις υπαγωγής σε νόμους αναστολής επιβολής κυρώσεων επί αυθαιρέτων και τον πίνακα χιλιοστών. Η διαδικασία αυτή είναι, σε μεγάλο βαθμό, άγνωστη.

Δεν είναι τυχαίο ότι, όπως έχει αναφέρει, πρόσφατα, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς, το ακριβές κόστος της ηλεκτρονικής ταυτότητας είναι ακόμη άγνωστο, ενώ ο βαθμός δυσκολίας του εγχειρήματος αυξάνεται, καθώς ο ηλεκτρονικός αυτός φάκελος θα πρέπει να περιλαμβάνει και τους κοινόχρηστους χώρους του ακινήτου.

Τα αδήλωτα τετραγωνικά

Πάντως, μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου, τα deals που συμφωνούνται, αυτή την περίοδο, είναι δυνατόν να γίνονται με απλή βεβαίωση μηχανικού όπου θα αναφέρεται, για παράδειγμα, ότι δεν υπάρχουν αυθαιρεσίες.

Εάν όμως, η υπόθεση της ηλεκτρονικής ταυτότητας είναι υπό διαχείριση, ο πονοκέφαλος που προκαλεί η διαδικασία της βεβαίωσης των αδήλωτων τετραγωνικών δεν είναι εύκολο να αποφευχθεί. Κι αυτό επειδή εάν δεν παραταθεί-όπως ζητά η ΠΟΜΙΔΑ- η καταληκτική ημερομηνία των δηλώσεων των αδήλωτων τετραγωνικών στους δήμους, τότε, όσοι δεν έχουν καταχωρήσει την πραγματική επιφάνεια των ιδιοκτησιών τους, θα κληθούν να πληρώσουν τσουχτερές προσαυξήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η ειδική εφαρμογή για τα αδήλωτα τετραγωνικά, συνοδεύεται με προσαύξηση 20% στα οφειλόμενα τέλη της περιόδου από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι την ημέρα της υποβολής της δήλωσης. Σε αντίθετη περίπτωση, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή αναδρομικών χρεώσεων δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών, προστίμων και προσαυξήσεων που φτάνουν μέχρι και το 200% για χρονικές περιόδους πριν από το 2020.

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, ιδιοκτήτες που δεν έχουν κάνει γνωστό στους Δήμους τα τετραγωνικά μέτρα του ακινήτου τους, όπως αυτά αναγράφονται στο Ε9, ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι με αναδρομικές χρεώσεις τελών για χρονικό διάστημα ακόμη και άνω των 10 ετών! «Εάν πρόκειται για ακίνητο με μεγάλη επιφάνεια και επαγγελματική χρήση, ενδέχεται, τα ποσά των προσαυξήσεων να είναι τόσο μεγάλα που πολλοί θα οδηγούνταν στο να χαρίσουν τα ακίνητά τους» έχει αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παραδιάς.

Με το σκεπτικό αυτό, η ΠΟΜΙΔΑ ζητά να παραταθεί μέχρι το τέλος του ερχόμενου Ιανουαρίου η καταληκτική προθεσμία βεβαίωσης των αδήλωτων τετραγωνικών. Κι αυτό ώστε η συγκεκριμένη διαδικασία να εναρμονιστεί με την παράταση που έχει χορηγηθεί για την υποβολή της ηλεκτρονικής ταυτότητας, αλλά και για την πραγματοποίηση μεταβιβάσεων σύμφωνα με τις παλιές αντικειμενικές αξίες.

 

Γιώργος Μίχας

Πηγή: liberal.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text