Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Ενήμερα και κόκκινα δάνεια: Άνω των 20 δισ. οι τιτλοποιήσεις σε ένα μήνα

Ενήμερα και κόκκινα δάνεια: Άνω των 20 δισ. οι τιτλοποιήσεις σε ένα μήνα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ενήμερα και κόκκινα δάνεια: Άνω των 20 δισ. οι τιτλοποιήσεις σε ένα μήνα

Κλείνουν τα μέτωπα των τιτλοποιήσεων του ’21 και οι τέσσερις συστημικοί τραπεζικοί όμιλοι, μέσα από ένα «μπαράζ» συναλλαγών για κόκκινα αλλά και ενήμερα δάνεια.

Μόνο και μόνο τον μήνα Δεκέμβριο, ολοκληρώθηκαν οκτώ συναλλαγές , εκ των οποίων οι τρεις συνιστούν συνθετικές τιτλοποιήσεις ενήμερων δανείων ύψους 3,6 δισ. ευρώ και οι άλλες πέντε, συνολικής λογιστικής αξίας 16,6 δισ. ευρώ, που αφορούν χαρτοφυλάκια «κόκκινων» δανείων.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, μέσα στον τελευταίο μήνα του έτους, έκλεισαν συναλλαγές ύψους 20,2 δισ. ευρώ είτε ενήμερων, είτε κόκκινων δανείων.

Συνοπτικά, ολοκληρώθηκαν τα εξής projects:

Sunrise II από την Τράπεζα Πειραιώς, λογιστικής αξίας 2,7 δισ. ευρώ

Wave Ι και II, αλλά και Mexico από την Εurobank, συνολικής λογιστικής αξίας 4,9 δισ. ευρώ

Frontier από Εθνική Τράπεζα, λογιστικής αξίας 6 δισ. ευρώ

Cosmos, Orbit και Aurora από την Alpha Bank, συνολικής λογιστικής αξίας 6,6 δισ. ευρώ

Για τη χρονιά που έρχεται, οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν τη μεγαλύτερη πρόκληση: να παρουσιάσουν χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό NPEs μέσα από νέες τιτλοποιήσεις, κάνοντας χρήση και του ευνοϊκού πλαισίου του σχήματος κρατικών εγγυήσεων Ηρακλής.  Ενός σχήματος που μετά την επιτυχία του πρώτου σκέλους με τη δραστική μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων κατά 30 δισ. ευρώ δανείων, παρατάθηκε για άλλους 18 μήνες, έως τον Οκτώβριο του 2022.

Δεκέμβριος 2021: Όλες οι τιτλοποιήσεις ανά τράπεζα:

Τράπεζα Πειραιώς – SunriseII

Στις 27 Δεκεμβρίου, ανακοινώθηκε η ολοκλήρωση της τιτλοποίησης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων της Τράπεζας Πειραιώς στο project Sunrise II, συνολικής λογιστικής αξίας 2,7 δισ. ευρώ. Το χαρτοφυλάκιο αφορά δάνεια ιδιωτών και επιχειρήσεων, το οποίο έχει ήδη περάσει στην κοινοπραξία Intrum – Serengeti Opportunities Partners (με ποσοστό mezzanineτίτλων 44% και 7% αντίστοιχα).

Η πώληση του χαρτοφυλακίου είναι μέρος του ευρύτερου στρατηγικού σχεδίου Sunrise της Πειραιώς, που ανακοινώθηκε στις 16 Μαρτίου 2021 και ακολουθεί την επιτυχημένη ολοκλήρωση της τιτλοποίησης Sunrise I, ύψους 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Εurobank – Wave I, Wave II, Mexico

Την ίδια ημέρα, η Eurobank ανακοίνωσε δύο συνθετικές τιτλοποιήσεις, το Wave I και το Wave II, συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ, ενώ στα μέσα Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε και το project Mexico, μέσω του οποίου, κατέβασε τον πήχη στα NPEs στο 7,3%.

Ειδικότερα, ολοκληρώθηκε η πρώτη συνθετική τιτλοποίηση με μεταφορά σημαντικού κινδύνου, μέσω της διάθεσης του μεσαίου τμήματος τιτλοπoίησης χαρτοφυλακίου ύψους 1,0 δισ. ευρώ ενήμερων δανείων προς μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, προς την Magnetar Capital.

Η συναλλαγή σηματοδοτεί την ένταξη της συνθετικής τιτλοποίησης, ως σημαντικού και αποτελεσματικού  εργαλείου, στις πρωτοβουλίες της Τράπεζας για τη μελλοντική διαχείριση των εποπτικών της κεφαλαίων.

Tαυτόχρονα, ολοκληρώθηκε και η δεύτερη συνθετική τιτλοποίηση ενήμερων δανείων, συνολικού ύψους 0,7 δισ. ευρώ, το Wave II, που αφορά την πρώτη συνθετική τιτλοποίηση με τη μορφή εγγύησης επί του πρώτου τμήματος ζημιών  χαρτοφυλακίου στην Ελλάδα υπό το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων (EGF).

Tο Ευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων (EGF) είναι ένα ταμείο με κεφάλαια ύψους 25 δισ. ευρώ το οποίο συστάθηκε το 2019 από τον Όμιλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την ανταπόκριση στις επιπτώσεις της πανδημίας. Το ταμείο, προωθεί τη διάθεση κεφαλαίων των κρατών-μελών για την ενίσχυση του δανεισμού νέων κεφαλαίων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στις συναλλαγές του Δεκεμβρίου, συμπεριλαμβάνεται και η επιτυχημένη ολοκλήρωση της τιτλοποίησης Mexico, λογιστικής αξίας 3,2 δισ. ευρώ που ανατέθηκε για διαχείριση στην doValue Group.

Eθνική Τράπεζα – Frontier

Από πλευράς της, η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της συναλλαγής Frontier που αφορά ένα χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων συνολικής λογιστικής αξίας 6 δισ. ευρώ.

Για την Εθνική, η συναλλαγή Frontier αποτελεί ορόσημο και συμβάλει καθοριστικά στην εξυγίανση του ισολογισμού της ενόψει της άμεσης επίτευξης μονοψήφιου δείκτη NPEs. Να σημειωθεί μάλιστα -όπως επισημαίνει η Τράπεζα- ότι η τιτλοποίηση αυτή δεν είχε ως προϋπόθεση την απόσχιση του τραπεζικού κλάδου της Τράπεζας με σύσταση νέας εταιρείας (hive- down).

Η διαχείριση του χαρτοφυλακίου ανατέθηκε σε κοινοπραξία θυγατρικών επενδυτικών εταιριών των Bain Capital- Fortress Investment Group – doValue Greece.

Alpha Bank – Aurora, Cosmos, Orbit

Παράλληλα, η  Alpha Bank ολοκλήρωσε τη συνθετική τιτλοποίηση ενήμερων δανείων (project Aurora), καθώς και τη συναλλαγή Cosmos για χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων.. Και οι δύο αυτές συμφωνίες έγιναν μετά τα μέσα Δεκεμβρίου.

Ειδικότερα, η συνθετική τιτλοποίηση αφορά σε ένα χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων, από τον χώρο των μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων ύψους 1,9 δισ. ευρώ. Αποτέλεσμα θα είναι η μείωση των σταθμισμένων στοιχείων του ενεργητικού της Τράπεζας κατά περίπου 1,2 δισ. ευρώ.

Η συμφωνία αυτή υπεγράφη ανάμεσα στην Αlpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών με  τους Christofferson, Robb & Company (CRC) ως κύριο επενδυτή, AnaCap Financial (AnaCap), καθώς και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Την ίδια στιγμή, ανακοινώθηκε η ολοκλήρωση της συναλλαγής Cosmos για μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 3,41 δισ. ευρώ –ένα σημαντικό βήμα προς την εξυγίανση του ισολογισμού και την βελτίωση των αποτελεσμάτων του Ομίλου, όπως επισημαίνουν πηγές της Τράπεζας.

Η συμφωνία για την πώληση του 51% των mezzanine τίτλων υπεγράφη με εταιρία που διαχειρίζεται και συμβουλεύει η Davidson Kempner Capital Management LP.

Τελευταία πράξη, είναι η συμφωνία Alpha Bank με την Hoist Finance στο πλαίσιο του project Orbit, όπου μεταβιβάζεται χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων της Τράπεζας, συνολικής λογιστικής αξίας 1,3 δισ. ευρώ, αντί τιμήματος 108 εκατ. ευρώ.

Για την Alpha Bank, η συναλλαγή αυτή εντάσσεται στο τρίτο σημαντικό ορόσημο για τη μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων της Τράπεζας. Μέσω της συναλλαγής αυτής, ο δείκτης NPEs θα μειωθεί περαιτέρω κατά 2,3 μονάδες.

 

Πηγή:powergame.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text