Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Ρευστότητα με αφθονία: Οι εταιρείες αντλούν 12 τρισ. δολάρια το 2021

Ρευστότητα με αφθονία: Οι εταιρείες αντλούν 12 τρισ. δολάρια το 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ρευστότητα με αφθονία: Οι εταιρείες αντλούν 12 τρισ. δολάρια το 2021

Μπορεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) να περιορίζει από τον Νοέμβριο τη ρευστότητα στις διεθνείς αγορές, με την πλειοψηφία των κεντρικών τραπεζών να κινείται σε ανάλογο μήκος κύματος, αλλά οι εταιρείες δεν έχουν ακόμη αντιληφθεί περιορισμούς στην άντληση κεφαλαίων.

Στο ιστορικό υψηλό των 12 τρισ. δολαρίων έφθασαν τα κεφάλαια που άντλησαν οι εταιρείες εντός του 2021 σε όλον τον κόσμο από την πώληση μετοχών και ομολόγων ή την απόκτηση δανείων. Πρόκειται για μια αύξηση της τάξεως του 17% από το προηγούμενο ρεκόρ που είχε καταγραφεί έναν χρόνο πριν, δηλαδή το 2020.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν υπολογισμοί των Financial Times με βάση στοιχεία της Refinitiv, με την αφθονία της ρευστότητας να έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία κυρίως στις ΗΠΑ, όπου οι εταιρείες άντλησαν πάνω από 5 τρισ. δολάρια κατά τη διάρκεια του 2021. Ανάλογες συνθήκες αναμένεται από μερίδα αναλυτών να επικρατήσουν και το επόμενο έτος, ενώ άλλοι αναρωτιούνται πότε εάν υπάρχει όριο σε αυτό το «ξέφρενο πάρτι» των υψηλών αποδόσεων.

Δίχως εμπόδια η απόκτηση κεφαλαίων

Η πρόσβαση στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα για την άντληση κεφαλαίων ποτέ δεν ήταν τόσο ανοικτή, με τις αποδόσεις των χρηματιστηρίων στις ώριμες αγορές να κινούνται κοντά σε θετικά ρεκόρ και το κόστος δανεισμού των κυβερνήσεων να κυμαίνεται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα παρά τις εκτιμήσεις για αύξηση των επιτοκίων νωρίτερα από όσο αναμένονταν.

Οικονομολόγοι της Goldman Sachs επιβεβαίωσαν πως οι συνθήκες παραμένουν υποστηρικτικές αν και η Fed ανακοίνωσε το Δεκέμβριο πως θα επιταχύνει τη μείωση των αγορών ομολόγων στα 30 δισ. δολάρια τον μήνα από τα 15 δισ. που είχε αποφασίσει τον Νοέμβριο. Αναμένονται επίσηςτρεις αυξήσεις αντί μιας στο επιτόκιο των ΗΠΑ λόγω των μεγάλων ανατιμήσεων στην πραγματική οικονομία.

Ένα ασταμάτητο ράλι και προ πανδημίας

Αυτή η άφθονη ρευστότητα του 2021, έτσι όπως αντανακλάται στα 12 τρισ. δολάρια που άντλησαν εταιρείες από μετοχές, ομόλογα και δάνεια, είναι σχεδόν 25% υψηλότερη από το 2019, δηλαδή πριν ξεσπάσει η πανδημία. Και τότε, όμως, οι αναλυτές της αγοράς αναρωτιόντουσαν για τη διάρκεια και τις αντοχές των υψηλών αποδόσεων. Προ πανδημίας είχε καταγραφεί δεύτερο ρεκόρ στις ανοδικές αγορές, με την κυρίαρχη τάση στηνWallStreetνα είναι θετική επί 3.895 ημέρες, βάσει στοιχείων της BespokeInvestmentGroup. Επί σχεδόν μια δεκαετία, δηλαδή,οι μετοχέςστους δείκτες DowJonesκαι S&P 500 ενισχύονταν σταθερά, με πρωταγωνιστή τον κλάδο της τεχνολογίας.

Αλλεπάλληλα ρεκόρ σε ΙΡΟs και εταιρικά ομόλογα

Το 2021, οι αγορές συνέχισαν να επεκτείνονται. Ο όγκος των δημόσιων εγγραφών (ΙΡΟ) στις ΗΠΑ διπλασιάστηκε σε σχέση με το 2020. Σε παγκόσμια κλίμακα, οι εταιρείες που έκαναν το ντεμπούτο τους στα χρηματιστήρια άντλησαν 524 δισ. δολάρια για πρώτη φορά στην ιστορία. Μόνον οι Spacs, τα ειδικά επενδυτικά οχήματα που κινούν το ενδιαφέρον των επενδυτών σε συγκεκριμένα project, εξασφάλισαν 162 δισ. δολάρια.

Η αγορά εταιρικών ομολόγων στις ΗΠΑ ανέρχεται πια στα 10 τρισ. δολάρια, αντανακλώντας ένα ακόμη ιστορικό υψηλό. Σύμφωνα με τους FinancialTimes,  πάνω από 11 ομολογιακά δάνεια ενώ των 10 δισ. δολαρίων εκδόθηκαν το 2021.

Χάσμα μεταξύ αγορών και πραγματικής οικονομίας

Αφενός έχει ασκηθεί κριτική για τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης των κεντρικών τραπεζών με το επιχείρημα πως έχουν τροφοδοτήσει ένα ανεξάντλητο ράλι στις τιμές των περιουσιακών στοιχειών. Αφετέρου οι αγορές κεφαλαίου διατήρησαν τη ροή του χρήματος σε μια περίοδο που η πραγματική οικονομία είχε βυθιστεί σε μια πρωτόγνωρη κρίση εν μέσω των πρώτων κυμάτων της πανδημίας της νόσου Covid-19.

Το ζητούμενο, όμως, είναι να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ αγορών κεφαλαίου και πραγματικής οικονομίας προκειμένου να υπάρξει μακροπρόθεσμη προοπτική σε όλα τα κύματα της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

 

Ζωρζέτ Ζολώτα

Πηγή: powergame.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text