Αρχική | Άποψη | Η Άποψη των ΜΜΕ | Ιταλία: Πόσα θα χάσει η οικονομία αν η παραίτηση Ντράγκι φέρει πολιτική αστάθεια;

Ιταλία: Πόσα θα χάσει η οικονομία αν η παραίτηση Ντράγκι φέρει πολιτική αστάθεια;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ιταλία: Πόσα θα χάσει η οικονομία αν η παραίτηση Ντράγκι φέρει πολιτική αστάθεια;

Οι Ιταλοί απολαμβάνουν μια ασυνήθιστη περίοδο πολιτικής αρμονίας, καθώς ο ιταλός πρωθυπουργός και ο πιο ισχυρός άνθρωπος στην Ευρώπη κατά το Politico, Μάριο Ντράγκι, κυβερνά αποφασιστικά και ικανά εν μέσω της πανδημίας, δίνοντας «χώρο» στην οικονομία να αναπτυχθεί γρήγορα.

Αυτό όμως θα μπορούσε να απειληθεί όταν έρθει η ώρα το κοινοβούλιο να εκλέξει νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Ιανουάριο, με τον Ντράγκι να έχει ήδη υπονοήσει ότι είναι έτοιμος να αναλάβει την προεδρία της Ιταλικής Δημοκρατίας, λέγοντας ότι η κυβέρνηση εθνικής ενότητας της οποίας ηγείται έχει ήδη ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος της ατζέντας της.

Η προοπτική να γίνει ο Ντράγκι πρόεδρος της Ιταλίας αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την οικονομία της χώρας και μια τέτοια κίνηση θα είχε επίσης αντίκτυπο στην ευρύτερη οικονομία τς Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το Bloomberg Economics, εφόσον ο Ντράγκι παραιτηθεί από την πρωθυπουργία και η απόφαση αυτή οδηγήσει σε πολιτική αστάθεια, το spread των κρατικών ομολόγων θα διευρυνθεί κατά 300 μονάδες βάσης.

Επίσης,η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα μπορούσε να καθυστερήσει να συμφωνήσει για περισσότερες αγορές ομολόγων.

Παράλληλα, οι αυστηρές χρηματοοικονομικές συνθήκες θα μπορούσαν να μειώσουν περισσότερο από 4% από το επίπεδο του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2022, αν και αναμένεται να ανακάμψει ταχύτερα από ό,τι μετά την κρίση χρέους της Ευρωζώνης.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text