Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Mytilineos: Ολοκληρωμένο utility με ενεργειακές λύσεις για κάθε κατηγορία καταναλωτών

Mytilineos: Ολοκληρωμένο utility με ενεργειακές λύσεις για κάθε κατηγορία καταναλωτών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Mytilineos: Ολοκληρωμένο utility με ενεργειακές λύσεις για κάθε κατηγορία καταναλωτών

Προμήθεια ρεύματος και φυσικού αερίου σε οικιακούς καταναλωτές και επιχειρήσεις σε ανταγωνιστικές τιμές και με προϊόντα που καλύπτουν κάθε ενεργειακή ανάγκη – όπως τη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων με 100% «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια. Παροχή υπηρεσιών net-metering σε κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους, για μικρότερους λογαριασμούς ρεύματος αλλά και μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων και εφαρμογών αποθήκευσης ενέργειας μεγάλης κλίμακας «με το κλειδί στο χέρι», σε 30 χώρες ανά την υφήλιο, για μερικούς από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως βιομηχανικούς καταναλωτές και ενεργειακές εταιρείες. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις λύσεις που προσφέρει η Mytilineos σε Ελλάδα και εξωτερικό, αξιοποιώντας τις συνέργειες του Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD) και του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου.

«Φυσική έδρα» του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου της Mytilineos είναι το ενεργειακό κέντρο της εισηγμένης στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, όπου ήδη λειτουργούν δύο θερμοηλεκτρικές μονάδες συνολικής ισχύος 778,48 MW, με καύσιμο φυσικό αέριο, ενώ η τρίτη μονάδας της εταιρείας στην Κόρινθο έχει ισχύς 436,6 MW. Με την προσθήκη της νέας μονάδας φυσικού αερίου (CCGT) 826 MW, που βρίσκεται στο τελικό στάδιο κατασκευής, η συνολική δυναμικότητα του Αγ. Νικολάου θα ξεπεράσει τα 2 GW, δημιουργώντας στην Βοιωτία ένα από τα ισχυρότερα ενεργειακά κέντρα των Βαλκανίων.

Συνολικής επένδυσης 300 εκατ. ευρώ, η νέα μονάδα θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία εντός του 2022. Ο σταθμός θα χρησιμοποιεί τεχνολογία αιχμής, με συνέπεια να είναι όχι μόνο ο μεγαλύτερος και πλέον σύγχρονος στην Ελλάδα, αλλά και ο πιο αποδοτικός στην Ευρώπη. Έτσι, με δεδομένο ότι θα έχει κατά 75-80% λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, σε σχέση με μια παρόμοια εγκατάσταση που λειτουργεί με λιγνίτη, θα ενισχύσει την επάρκεια τροφοδοσίας της χώρας μας, λειτουργώντας ως «αντίβαρο» στη στοχαστικότητα των ΑΠΕ, με πιο φιλικό περιβαλλοντικό τρόπο.

Όμως και στις ΑΠΕ η εταιρεία κατέχει ηγετική θέση, καθώς σε 1.830 MW θα ανέρχεται από το τέλος του 2023 το portfolio της εισηγμένης, κάνοντας έτσι ένα σημαντικό βήμα στην επίτευξη του στόχου για μείωση των εκπομπών αερίων πάνω από 75% το 2030, «στον δρόμο» για μηδενικές εκπομπές στο σύνολο των δραστηριοτήτων το 2050.

Με αφετηρία τα έργα ΑΠΕ 250 MW, που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία, το βήμα αυτό θα επιτευχθεί με την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 1.480 MW που εξαγόρασε η εταιρεία από την Egnatia τον Φεβρουάριο. Τα πάρκα υλοποιούνται από τον Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD), με συνέπεια οι συνέργειες με τον Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου της εισηγμένης να αποτελούν και καταλύτη για την ισχυροποίηση του «πράσινου» πυλώνα του ενεργειακού της χαρτοφυλακίου.

Με το deal, ύψους 56 εκατ. ευρώ, η Mytilineos απέκτησε επίσης ένα χαρτοφυλάκιο 21 υπό ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών, καθώς και 4 πρόσθετων υπό ανάπτυξη έργων παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών, ενεργειακά επικουρούμενων από φωτοβολταϊκούς σταθμούς, επίσης από την Egnatia. Η υλοποίηση όλων των έργων εκτιμάται ότι «μεταφράζεται» σε επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ.

Επίσης, η συμφωνία περιλαμβάνει μία ακόμη «πρωτιά» για τα εγχώρια ενεργειακά δεδομένα, με την πρώτη επίσημη ανακοίνωση στην Ελλάδα μιας εταιρικής σύμβασης αγοραπωλησίας «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας (corporate PPA). Μέσω της σύμβασης, η εισηγμένη θα προμηθεύεται την παραγωγή φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 200 MW, τα οποία παραμένουν στην ιδιοκτησία της Egnatia , σε τιμή 33 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και για περίοδο 10+5 ετών.

Η ανάπτυξη εντός συνόρων του χαρτοφυλακίου έργων που εξαγοράστηκαν από την Egnatia έρχεται να προστεθεί στο pipeline έργων άνω των 1,9 GW του Τομέα RSD της Mytilineos παγκοσμίως. Μέσω του «βραχίονα» ανάληψης νέων πρότζεκτ για τη Μελέτη, Προμήθεια και Κατασκευή (EPC), καθώς και την παροχή υπηρεσιών λειτουργίας και συντήρησης (O&M), η εισηγμένη έχει παρουσία σε Ευρώπη, Αμερική, Αφρική, Μέση Ανατολή, Ασία και Αυστραλία. Ο Τομέας RSD δεν αποτελεί μόνο τη νέα «ατμομηχανή» ανάπτυξης της εισηγμένης, αλλά έχει καθιερωθεί ως κορυφαίος παγκοσμίως ανάδοχος EPC και O&M στον κλάδο των ΑΠΕ και της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Πηγή: insider.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text