Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Καθοριστικά βήματα και το 2021 για την «πράσινη» ανάπτυξη

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Καθοριστικά βήματα και το 2021 για την «πράσινη» ανάπτυξη

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Καθοριστικά βήματα και το 2021 για την «πράσινη» ανάπτυξη

Πρωταγωνιστής των ενεργειακών εξελίξεων αναδείχθηκε και το 2021 ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με νέες επενδύσεις που όχι μόνο επισφραγίζουν την επιχειρηματική μεγέθυνση του Ομίλου, αλλά και πρόκειται να συμβάλουν καταλυτικά στην επίτευξη των κλιματικών στόχων που έχει θέσει η χώρα μας.

Ο πολυεπίπεδος ενεργειακός σχεδιασμός της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, τα αποκαλυπτήρια του οποίου έγιναν το προηγούμενο έτος, περιλάμβανε επίσης το προηγούμενο έτος σημαντικές συνεργασίες τόσο στην παραγωγή και αποθήκευση «πράσινης» ενέργειας (όπου δραστηριοποιείται μέσω της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ), όσο και στη θερμική ενέργεια (όπου δίνει το «παρών» μέσω της ΗΡΩΝ).

Οι αρχές του 2021 σηματοδότησαν για την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ την «είσοδο» στον τομέα των πλωτών φωτοβολταϊκών, έναν νεοαναδυόμενο κλάδο των ΑΠΕ, με σημαντικά πλεονεκτήματα για το περιβάλλον. Η εταιρεία κατέθεσε στη ΡΑΕ αιτήσεις για τη χορήγηση βεβαίωσης παραγωγού για 3 εγκαταστάσεις πλωτών φωτοβολταϊκών πάρκων σε ισάριθμους τεχνητούς ταμιευτήρες (Καστρακίου, Πουρναρίου και Στράτου). Η συνολική ισχύς των έργων αγγίζει τα 265 MW.

Το προηγούμενο έτος αποτέλεσε ορόσημο για τη δραστηριοποίηση της εταιρείας και στα πλωτά υπεράκτια αιολικά πάρκα, με την ανακοίνωση την άνοιξη της υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της OCEAN WINDS (joint venture των εταιρειών EDP Renewables και ENGIE) και της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ για την από κοινού ανάπτυξη έργων συνολικής ισχύος 1,5 GW στις ελληνικές θάλασσες.

Η OCEAN WINDS είναι ένας αναγνωρισμένος πρωτοπόρος παίκτης παγκόσμιας κλάσης στην ανάπτυξη πλωτής τεχνολογίας, μέσω μιας ενοποιημένης και αποδεδειγμένης τεχνολογικής υποδομής με δυνατότητα αξιοποίησης σε πλήρη εμπορική κλίμακα. Στο πλαίσιο της συνεργασίας, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα εισφέρει την τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει αναπτύσσοντας απαιτητικά έργα ΑΠΕ στην ελληνική επικράτεια – με χαρακτηριστικό παράδειγμα το υπεράκτιο έργο (που εδράζεται σε βραχονησίδα) του Αγίου Γεωργίου, το οποίο κατασκεύασε και λειτουργεί.

Τα πλωτά offshore αιολικά και τα πλωτά φωτοβολταϊκά εντάσσονται στον νέο κύκλο επενδύσεων που δρομολογεί ήδη η εταιρεία, πριν μάλιστα ολοκληρωθεί το υφιστάμενο επενδυτικό πρόγραμμα, το οποίο αγγίζει στο σύνολό του τα 2 δισ. ευρώ. Στον νέο κύκλο περιλαμβάνονται επίσης επενδύσεις και στην αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, πέραν του έργου αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία και του υβριδικού έργου στο Αμάρι της Κρήτης.

Ο Όμιλος ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ συνεχίζει απρόσκοπτα να υλοποιεί το επενδυτικό του πρόγραμμα, παρά τους «κραδασμούς που προκάλεσε η υγειονομική κρίση, διατηρώντας τον στόχο για αύξηση μέσα στη επόμενη πενταετία της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος του «πράσινου» χαρτοφυλακίου του (αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά πάρκα και συστήματα αποθήκευσης) στα επίπεδα των 3.000 MW. Ισχυρή αφετηρία αποτελούν τα έργα άνω των 1.300 MW που διαθέτει η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ήδη σε λειτουργία, υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή σε Ελλάδα, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Για τον υπερδιπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος σε 5 χρόνια, βρίσκονται σε φάση αδειοδοτικής ωρίμανσης (έχοντας εξασφαλίσει άδεια παραγωγής) νέα αιολικά έργα συνολικής ισχύος περίπου 2.200 MW, αναπτύσσονται και σχεδιάζονται φωτοβολταϊκά πάρκα (χερσαία και πλωτά) συνολικής ισχύος 1.700 MW, ενώ προωθούνται συστήματα υβριδικών έργων και έργων αποθήκευσης (κυρίως αντλησοταμίευσης) συνολικής ισχύος περίπου 3.500 MW, καθώς και περίπου 200 MW έργων άλλων τεχνολογιών (υδροηλεκτρικά, βιοαέριο, βιομάζα κ.ά.).

Η ηγετική θέση του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στον χώρο της ενέργειας εδραιώθηκε ακόμη περισσότερο το 2021, με τη διεύρυνση της παρουσίας του και στον τομέα της θερμοηλεκτρικής παραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Όμιλος προχώρησε το περασμένο έτος σε μία στρατηγική κίνηση για την απόκτηση του πλήρους ελέγχου (100%) των μετοχών του Ομίλου ΗΡΩΝ (ΗΡΩΝ Ενεργειακή Α.Ε. και ΗΡΩΝ ΙΙ Βοιωτίας Α.Ε.) έναντι της μέχρι πρότινος μετοχικής συμμετοχής που κατείχε σε αυτές.

Με την κίνηση αυτή, που βρίσκεται σε τελική φάση ολοκλήρωσης, ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ενισχύει την καθετοποίησή του στον ενεργειακό κλάδο, διευρύνοντας έτσι τις δυνατότητες για παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών και προϊόντων ρεύματος και φυσικού αερίου. Προϊόντα που απευθύνονται σε ένα συνεχώς αυξανόμενο αριθμό καταναλωτών, καθώς αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, με περισσότερους από 270.000 πελάτες.

Μέσα στο περασμένο έτος δρομολογήθηκε μάλιστα η περαιτέρω αύξηση του χαρτοφυλακίου του Ομίλου σε σταθμούς θερμοηλεκτρικής παραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο, με τη συμφωνία με τον Όμιλο ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ για την ανάπτυξη μίας μονάδας ισχύος 877 MW στην Κομοτηνή. Η επένδυση αγγίζει τα 375 εκατ. ευρώ, ενώ η κατασκευή του έργου αναμένεται να ολοκληρωθεί , που αντιστοιχεί σε μία επένδυση της τάξεως των 375 εκατ. ευρώ. Μετά την ολοκλήρωση και θέση σε λειτουργία της εν λόγω μονάδας, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο θα προσεγγίζει τα 1,5 GW, αφού ήδη διαθέτει μέσω της ΗΡΩΝ δυο μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το φυσικό αέριο, συνολικής ισχύος 600 MW.

 

Πηγή:insider.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text