Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Τουρκία: Η Κεντρική Τράπεζα δεσμεύθηκε να στηρίξει τις καταθέσεις σε λίρες το 2022

Τουρκία: Η Κεντρική Τράπεζα δεσμεύθηκε να στηρίξει τις καταθέσεις σε λίρες το 2022

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τουρκία: Η Κεντρική Τράπεζα δεσμεύθηκε να στηρίξει τις καταθέσεις σε λίρες το 2022

Την δέσμευσή της για στήριξη των καταθέσεων σε λίρες κατά την διάρκεια του ερχόμενου έτους διατράνωσε η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, στον απόηχο των ανακοινώσεων Ερντογάν για τα νέα μέτρα με στόχο τον περιορισμό της υποτίμησης του εθνικού νομίσματος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει τον μεσοπρόθεσμο στόχο της για πληθωρισμό στα επίπεδα του 5%, όπως αναφέρεται στην έκθεση για την νομισματική της πολιτική για το 2022, ωστόσο απέρριψε την δέσμευση του πρώην επικεφαλής της Naci Agbal για αυστηρότερη νομισματική πολιτική, όπως αυτή είχε διατυπωθεί στα τέλη του 2021.

Όπως αναφέρει στην έκθεσή της η Κεντρική Τράπεζα της γειτονικής χώρας, έχουν ήδη ληφθεί μέτρα που ενθαρρύνουν τις καταθέσεις σε λίρες, καθιστώντας τες πιο ελκυστικές σε σχέση με την κατοχή συναλλάγματος, ενώ στο εξής θα προχωρά στην χρέωση ετήσιας προμήθειας για τα υποχρεωτικά αποθεματικά των τραπεζών σε ξένο νόμισμα.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν δράσεις που θα υποστηρίζουν τη μετατροπή λογαριασμών συναλλάγματος και χρυσού σε λίρες, ενώ οι ομολογιούχοι που μετατρέπουν τις καταθέσεις στην Κεντρική Τράπεζα τους από ξένο νόμισμα σε λίρες θα λαμβάνουν μεγαλύτερες αποδόσεις. Επιπλέον, η τράπεζα ανέφερε πως εντός του 2022 θα αναπληρώσει τα συναλλαγματικά αποθέματα που εξαντλήθηκαν λόγω της πτώσης της λίρας, τα οποία μειώθηκαν κατά 9 δισ. δολάρια την εβδομάδα που έληξε στις 17 Δεκεμβρίου, συνιστώντας την μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση εδώ και τουλάχιστον 19 χρόνια.

Όπως τονίζει το Bloomberg, η πορεία της λίρας κατά τον Δεκέμβριο ακολούθησε μία «τρελή» πορεία χάνοντας περίπου το 38% της αξίας της έναντι του δολαρίου από τις αρχές του έτους, ωθώντας τον Τούρκο πρόεδρο να λάβει μέτρα για την προστασία των καταθέσεων σε λίρες από την αστάθεια, γεγονός που ωστόσο δεν στάθηκε ικανό να ισοσκελίσει τα υποκείμενα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας, όπως ο υψηλός πληθωρισμός και το έλλειμμα κυβερνητικής αξιοπιστίας.

 

Πηγή:Insider.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text