Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Ασφαλιστικό – Τα μυστικά του 2ου πυλώνα

Ασφαλιστικό – Τα μυστικά του 2ου πυλώνα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ασφαλιστικό – Τα μυστικά του 2ου πυλώνα

Τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης – ο 2ος Πυλώνας του ασφαλιστικού συστήματος – θα έχει να παίξει ένα καταλυτικό ρόλο στην εξελισσόμενη μεταρρύθμιση που προωθεί με συνέπεια το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και κυρίως ο υφυπουργός Πάνος Τσακλόγλου.

Η συνολική αξία του ενεργητικού των ΤΕΑ-ΙΕΣΠ (στο εξής Ταμείων) ανήλθε σε 1.777 εκατ. ευρώ στο τέλος του γ’ τριμήνου του 2021, έναντι 1.752 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο και 1.591 εκατ. ευρώ το γ’ τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Αναλυτικότερα, οι συνολικές καταθέσεις των Ταμείων αυξήθηκαν σε 278 εκατ. ευρώ στο τέλος του γ’ τριμήνου του 2021, έναντι 236 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο και 242 εκατ. ευρώ το γ’ τρίμηνο του 2020.

Το ποσοστό των καταθέσεων επί του συνολικού ενεργητικού διαμορφώθηκε σε 15,6% έναντι 13,5% το προηγούμενο τρίμηνο και 15,2% το γ’ τρίμηνο του 2020.

Η αξία των τοποθετήσεων των Ταμείων σε χρεωστικούς τίτλους μειώθηκε σε 716 εκατ. ευρώ στο τέλος του γ’ τριμήνου του 2021, έναντι 730 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο και 737 εκατ. ευρώ το γ’ τρίμηνο του 2020 και το ποσοστό τους επί του συνόλου μειώθηκε σε 40,3%, έναντι 41,6% το προηγούμενο τρίμηνο και 46,3% το γ’ τρίμηνο του 2020.

Η αξία των τοποθετήσεων σε μερίδια επενδυτικών οργανισμών αυξήθηκε σε 453 εκατ. ευρώ από 435 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο και 354 εκατ. ευρώ το γ’ τρίμηνο του 2020 και το ποσοστό τους επί του συνόλου αυξήθηκε σε 25,5% από 24,8% το προηγούμενο τρίμηνο και 22,3% το γ’ τρίμηνο του 2020.

Οι τοπoθετήσεις σε μετοχές

Η αξία των τοποθετήσεων των Ταμείων σε μετοχές και άλλα μέσα κυριότητας μειώθηκε σε 285 εκατ. ευρώ από 302 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο και 214 εκατ. ευρώ το γ’ τρίμηνο του 2020 και το ποσοστό τους επί του συνόλου μειώθηκε σε 16% από 17,2% το προηγούμενο τρίμηνο και 13,5% το γ’ τρίμηνο του 2020.

Σε κάθε περίπτωση τα ΤΕΑ αποτελούν – έστω μια μικρή προς το παρόν- δεξαμενή άντλησης κεφαλαίων είτε για εκδόσεις εταιρικών ομολόγων από μεγάλες αξιόπιστες εταιρείες, είτε για αξιόλογες προτάσεις από εισηγμένες εταιρείες.

Όλα αυτά πλέον δεν κινούνται στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας… Κάθε άλλο. Ένα ΤΕΑ που επένδυσε σε εισηγμένη εταιρεία του χρηματιστηρίου μέσα σε μια χρονική περίοδο σχεδόν τριετίας είχε απόδοση της τάξης του 80 %. Μάλιστα, σε σχετικά πρόσφατη πρωτοβουλία των βασικών μετόχων της IDEAL HOLDINGS να οργανώσουν ιδιωτική τοποθέτηση σε ένα κοινό θεσμικών επενδυτών για το 12,67 % των μετοχών της εταιρείας υπήρξε και ανταπόκριση από την πλευρά του χώρου των ΤΕΑ.

Το Αμοιβαίο Κεφάλαιο

Επιπλέον, ας μην περάσει απαρατήρητη και η πρωτοβουλία ενός από τα παλαιότερα στο χώρο ΤΕΑ, εκείνο του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει σε σύσταση ομώνυμου Αμοιβαίου Κεφαλαίου (Α/Κ) για λογαριασμό του Ταμείου, απόφαση που συνιστά εμπειρικά βέλτιστη πρακτική επενδυτικής διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων των επαγγελματικών ταμείων καθώς τα Α/Κ είναι το πιο αυστηρά εποπτευόμενο, διαφανές, προσιτό και επιτυχημένο διεθνώς μέσο αποτελεσματικής αξιοποίησης των αποταμιεύσεων των ασφαλισμένων.

Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Το Ταμείο ιδρύθηκε το Μάιο του 2004 και αποτελεί το 1o επαγγελματικό ταμείο που άνοιξε την αυλαία του θεσμού της επαγγελματικής ασφάλισης στην Ελλάδα. Αρχικά για τους εργαζομένους του Yπουργείου Οικονομικών και πλέον για όλους τους εργαζομένους του Στενού και του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα.

Τώρα, όσον αφορά το Αμοιβαίο Κεφάλαιο το Ταμείο έλαβε πριν από λίγους μήνες την άδεια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τη σύσταση και λειτουργία στον Κλάδο Συνταξιοδοτικών Παροχών του Ταμείου του Αμοιβαίου Κεφαλαίου ΤΕΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΙΚΤΟ FUND OF FUNDS, τη διαχείριση του οποίου ανέλαβε η εταιρεία ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ ASSET MANAGEMENT A.E.Δ.Α.Κ..

Οι Πρωτοβουλίες

Πριν καν φθάσουμε στην στιγμή της αναβάθμισης της επενδυτικής βαθμίδας της χώρας το Χρηματιστήριο αλλά και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και προπαντός η κυβέρνηση οφείλουν να βρουν αποτελεσματικές προτάσεις και λύσεις στήριξης μέσω κινήτρων της προοπτικής αξιοποίησης της περιουσίας των ΤΑΕ. Η φετινή έκρηξη στις εκδόσεις εταιρικών ομολόγων είναι μια καλή ευκαιρία για τη διαμόρφωση και τη προσφορά προϊόντων κατάλληλων για τα ΤΑΕ και κατ΄ επέκταση και για τα μέλη τους.

Ο πληθυσμός των ΤΑΕ – ΙΕΣΠ, πάλι σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ανέρχεται σε 160 χιλιάδες περίπου ασφαλισμένους.

Η Λίστα των Ταμείων

Ο Κατάλογος με τα ΤΑΕ_ΙΕΣΠ σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος έχει ως εξής:

ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΗΣΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ – Ν.Π.Ι.Δ., ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ,ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ν.Π.Ι.Δ., ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ Ν.Π.Ι.Δ., ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ Ν.Π.Ι.Δ., ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΛ.ΤΑ. – Ν.Π.Ι.Δ.,ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ Ν.Π.Ι.Δ.,ΤΑΜΕΙΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΖΙΝΟ Ν.Π.Ι.Δ.,ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΛΕΓΚΤΩΝ ΕΝΑΕΡΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ,ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΝΩΣΕΩΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ-ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ-ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ,ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ JOHNSON & JOHNSON ΕΛΛΑΣ ΑΕΒΕ ΚΑΙ JANSSEN-CILAG ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΕΒΕ – Ν.Π.Ι.Δ.,ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΙΝΤΕΡΑΜΕΡΙΚΑΝ Ν.Π.Ι.Δ., ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΣΩΜΑΤΟΣ ΟΡΚΩΤΩΝ ΕΛΕΓΚΤΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ Ν.Π.Ι.Δ., ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Π.Α.Σ.Ι.Α.Λ. & Ε.Α., ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ν.Π.Ι.Δ., ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΟΜΙΛΟΥ ΤΣΑΚΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ – Ν.Π.Ι.Δ.,ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΑCCENTURE Ν.Π.Ι.Δ., ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ – Ν.Π.Ι.Δ., ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΩΝ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝΤΩΝ ΣΧΕΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ «ΙΝΤΕΡΑΜΕΡΙΚΑΝ» & ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΥΤΩΝ Ν.Π.Ι.Δ., ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΗΣ INTERLIFE ΑΑΕΓΑ – Ν.Π.Ι.Δ., ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ BETA CAE SYSTEMS SA – Ν.Π.Ι.Δ., ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ-ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Ν.Π.Ι.Δ., ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ – Ν.Π.Ι.Δ, ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ – Ν.Π.Ι.Δ., ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ INTRUM HELLAS Α.Ε.Δ.Α.Δ.Π. και INTRUM HELLAS REO SΟLUTIONS A.E., ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε. – Ν.Π.Ι.Δ.

 

Πηγή:tovima.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text