Αρχική | Άποψη | Η Άποψη των ΜΜΕ | Οι πέντε κλάδοι που θα πρωταγωνιστήσουν στις αγορές το 2022

Οι πέντε κλάδοι που θα πρωταγωνιστήσουν στις αγορές το 2022

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι πέντε κλάδοι που θα πρωταγωνιστήσουν στις αγορές το 2022

Αυτό το άρθρο απευθύνεται σε όσους επενδυτές, δεν τρομάζουν ούτε από το ύψος των χρηματιστηριακών δεικτών, αλλά ούτε και από τις ουρανομήκεις μετοχικές αποτιμήσεις. Σε όσους επενδυτές δεν πτοούνται από την ηχηρή επανεμφάνιση του πληθωρισμού και την αναμενόμενη ακολουθία αυξήσεων των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες. Και σε όσους επενδυτές δεν ανησυχούν για την απογείωση του ενεργειακού κόστους, αλλά και για την αργή αποκατάσταση της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας. Απευθύνεται σε αυτούς που επιμένουν να αγοράζουν μετοχές, αναζητώντας «growth stories».

Δυστυχώς, η αναζήτηση μετοχών με υψηλού βεληνεκούς δυναμική και προοπτικές, μας οδηγεί σε κλαδικές επιλογές μακριά από το Χρηματιστήριο Αθηνών. Μας μεταφέρει στα μητροπολιτικά χρηματιστήρια που υποδέχονται κάθε χρόνο, δεκάδες εταιρείες από καινοτόμους κλάδους και κλάδους τεχνολογικής αιχμής.

Ποιοι είναι λοιπόν οι κλάδοι μέσα από το καλάθι των οποίων μπορούν να επιλέξουν οι επενδυτές τις μετοχές του 2022;

Ο πρώτος κλάδος είναι αυτός των ευρύτερων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, που ξεπερνάει όμως τον στενό κλασσικό τραπεζικό κλάδο. Από τον χώρο των fintech, των ψηφιακών τραπεζών, των ψηφιακών συστημάτων πληρωμών, των διαδικτυακών χρηματιστηριακών πλατφορμών και των εναλλακτικών χρηματοδοτήσεων. Η αναμενόμενη στρατηγική είσοδος των κεντρικών τραπεζών του πλανήτη, στο οικοσύστημα των ψηφιακών νομισμάτων, θα δώσει πρωτοφανή ώθηση, στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες που θα εκτελούνται μέσω apps, συμπεριλαμβανομένης και της ψηφιακής χρηματοδότησης. Ο αριθμός των χρηστών και από τις δυο πλευρές του παλαιού τραπεζικού «γκισέ» , δηλαδή και των πελατών με τις καταθέσεις, αλλά και των δανειοληπτών, αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια με εκθετικούς ρυθμούς στο ψηφιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα, ανεξαρτήτως του γενικότερου μακροοικονομικού κλίματος, του ύψους των επιτοκίων και των πληθωριστικών πιέσεων.

Ο δεύτερος κλάδος είναι αυτός της ψηφιακής τεχνολογίας η ανάπτυξη του οποίου επιταχύνθηκε σαν αποτέλεσμα των εξελίξεων της πανδημίας. Το ηλεκτρονικό εμπόριο, η εξ αποστάσεως εργασία και εκπαίδευση, η κυβερνοασφάλεια, οι υπηρεσίες σε περιβάλλον cloud, οι πάσης φύσεως ψηφιακές εφαρμογές (apps), αποτελούν καινοτόμες δραστηριότητες δίχως σημείο αναστροφής. Όλες οι επιχειρηματικές δραστηριότητες θα πρέπει να εκτελούνται εκ του μακρόθεν, με ταχύτητα, με ακρίβεια, με ασφάλεια και με φιλικότητα προς τους χρήστες. Το ίδιο θα συμβεί και σε κάθε άλλη κοινωνική δραστηριότητα. Έτσι ο κλάδος της ψηφιακής τεχνολογίας θα αποτελεί τη σιδηροτροχιά, πάνω στην οποία θα κινείται η οικονομία και η κοινωνία του αύριο, χωρίς σταματημό.

Ο τρίτος κλάδος είναι αυτός του συμπλέγματος των υπηρεσιών της υγείας, των επιστημών ζωής, της τηλεϊατρικής, της βιοϊατρικής, της βιοτεχνολογίας, της φαρμακολογίας, των επιστημών του εγκεφάλου, καθώς και της ψυχικής υγείας. Μόνο η αγορά της βιοτεχνολογίας αναμένεται να σπάσει το φράγμα των $500 δισ. μέσα στο 2022. Η μάχη κατά της πανδημίας, η έρευνα για νέα φάρμακα, η ανάγκη για βελτιστοποίηση του επιπέδου ζωής της τρίτης ηλικίας που χάρη στην επιστήμη ζει περισσότερο, η παρέμβαση στην κυτταρική λειτουργία, αποτελούν ένα πεδίο χωρίς σύνορα για αυτόν τον τρίτο επενδυτικό κλάδο. Ένα κλάδο χωρίς όρια ή περιορισμούς, διότι αντικείμενο του είναι, η ίδια η ανθρώπινη ζωή.

Ο τέταρτος κλάδος είναι αυτός της τεχνητής νοημοσύνης, που καλύπτει από τους ρομποτικούς βραχίονες και τα συστήματα λήψης αποφάσεων, μέχρι τους φωνητικούς αυτοματισμούς. Ένας κλάδος, του οποίου η αξία θα υπερβεί τα $100 δισ. μέσα στο 2022. Ο προ covid εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, που ουσιαστικά ήταν και παραμένει πόλεμος για την πρωτοκαθεδρία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, δείχνει όχι μόνο τη σημασία, αλλά και τις δυνατότητες που θα προσφέρει η Artificial Intelligence σε όποιον καταφέρει να πάρει το πάνω χέρι, στην παγκόσμια σκακιέρα.

Ο πέμπτος κλάδος είναι αυτός του Data Science και του Big Data Analytics, που αναμένεται να ξεπεράσει σαν αγορά τα $150 δισ. μέσα στο 2022, με προοπτική το 2030 να έχει ξεπεράσει τα $700 δισ. Είναι ένας κλάδος που αναπτύσσεται παράλληλα με κάθε επιχειρηματική, ερευνητική, ακαδημαϊκή ή και κρατική δραστηριότητα. Διότι τα Big Data, έχουν χαρακτηριστικά που τα κάνουν μοναδικά. Έχουν μεγάλο μέγεθος από πάσης φύσεως δεδομένα όπως φωτογραφίες, ομιλίες, έρευνες, βίντεο, δημογραφικά στοιχεία κ.α. Διαθέτουν υψηλή ταχύτητα αποθήκευσης και επεξεργασίας. Έχουν τη δυνατότητα ανάλυσης κάθε μεταβλητότητας των δεδομένων και αναπροσαρμογής των στόχων της ανάλυσης. Παρέχουν αναλύσεις υψηλής ακρίβειας, πιστότητας και αξίας, προσαρμοσμένες στον κάθε τελικό χρήστη.

Είναι φανερό ότι όποιος επενδυτής, επιθυμεί να κινηθεί και το 2022 στα χρηματιστήρια, θα πρέπει να κυνηγά αποδόσεις αντίστοιχες με το ρίσκο που αναλαμβάνει. Και αυτές οι αποδόσεις μπορούν να προκύψουν μόνο, μέσα από μετοχές εταιρειών που ανήκουν στους προαναφερθέντες κλάδους, που χαρακτηρίζονται από αντοχή απέναντι στο μακροοικονομικό περιβάλλον, τους υγειονομικούς κινδύνους και τις ενεργειακές κρίσεις.

 

Πηγή:Liberal.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text