Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 236 | Η βασική στρατηγική για τον έλληνα επενδυτή, κατά τη διάρκεια του 2022

Η βασική στρατηγική για τον έλληνα επενδυτή, κατά τη διάρκεια του 2022

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η βασική στρατηγική για τον έλληνα επενδυτή, κατά τη διάρκεια του 2022

Με τη σημερινή άνοδο του Γενικού Δείκτη, σημειώθηκε ακόμη μία ανοδική διάσπαση του ΚΜΟ-200 ημερών, κατά τη διάρκεια αυτής της “πλάγιας” πορείας (του ΓΔ) κατά τις τελευταίες εβδομάδες. Ήταν η 4η ανοδική διάσπαση του ΚΜΟ-200 από το Γενικό Δείκτη, από την 7/12/2021.

Κατά το διάστημα από το 1995 έως και σήμερα, το φαινόμενο να υπάρχουν 4 ανοδικές διασπάσεις του Γενικού Δείκτη σε διάστημα ενός μόλις μηνός, σημειώθηκε μία ακόμη φορά: Μεταξύ της 2/8/2006 και της 31/8/2006. Στο τέλος αυτής της “μάχης”, επικράτησαν οι ανοδικές δυνάμεις και ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε ανοδικά, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου του 2007. (Σημειώνουμε ότι, στην περίπτωση εκείνη, η παραλλαγή του ΚΜΟ-200 με το Υψηλό/Χαμηλό κλείσιμο 20 ημερών

 

Βεβαίως, άλλη η εποχή του 2006, άλλη η σημερινή. Στη σημερινή, καθημερινά διαπιστώνουμε την απραξία της αγοράς (η αξία συναλλαγών ήταν μόλις € 36,68) και την αδυναμία της να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα, παρά το ότι, τόσο τα κέρδη των εισηγμένων εταιριών, όσο και οι προοπτικές της οικονομίας, το δικαιολογούν.

Είναι παράδοση να διατηρούνται χαμηλές οι συναλλαγές, κατά την τελευταία συναλλακτική εβδομάδα του έτους. Όμως, αυτό δε συνιστά κανόνα. Ιδίως, σε μία περίοδο όπου, για μία ακόμη φορά, οι διεθνείς αγορές καταγράφουν νέα ιστορικά ρεκόρ ανόδου -αν ο δείκτης S&P κλείσει σήμερα πάνω από τις 4791,19 μονάδες, θα πρόκειται για το 70ο φετινό ρεκόρ (δηλαδή, περίπου ένα ιστορικά ανώτερο κλείσιμο ανά 3,5 συνεδριάσεις).

 

Ποιά είναι η στρατηγική που, κατά την άποψή μας, πρέπει να ακολουθήσει ένας έλληνας επενδυτής, ο οποίος σήμερα είναι τοποθετημένος στην αγορά;

Να παραμείνει τοποθετημένος. Η περίοδος που διανύουμε, είναι ανοδική. Όλα ευνοούν την άνοδο των μετοχών: το διεθνές περιβάλλον, η πορεία της οικονομίας και η πορεία των επιχειρήσεων. Η αγορά, “εξωθείται”, έστω και με χαμηλή αξία συναλλαγών, σε σταδιακή άνοδο -δείτε σχετικό άρθρο του τεύχους 235, εδώ.

Δεν υπάρχει περίπτωση υποχώρησης της χρηματιστηριακής αγοράς για “εσωτερικούς” λόγους.

Θα μπορούσε όμως να υπάρξει μία “διακύμανση”, σε περίπτωση που υποχωρήσουν οι αγορές στο εξωτερικό, κάτι για το οποίο δίνουμε μικρές πιθανότητες να συμβεί, παρά το γεγονός ότι, κατά το 2022, αναμένουμε χαμηλή αύξηση των επιχειρηματικών κερδών, ή καλύτερα, επιστροφή των ρυθμών αύξησης στην κανονικότητα που ίσχυε πριν από το 2020.

Όμως, ακόμη και στην περίπτωση αυτή, η ελληνική αγορά μπορεί να έχει καλύτερες επιδόσεις.

 

Βρισκόμαστε σε έναν ανοδικό κύκλο. Η εξέλιξή του καθυστέρησε, λόγω της πανδημίας, αλλά και λόγω των τεχνικών δυσκολιών που προκαλεί στη ροή των κεφαλαίων, προς την Ελλάδα, η χαμηλή επενδυτική αξιολόγηση της χώρας. Με βάση την κανονική πορεία των πραγμάτων, στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, το εμπόδιο αυτό, θα αρθεί. Μπορεί να γίνει κατά το 2023, ή μετά το τέλος της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης. Και, κατά την άποψή μας, το γεγονός ότι, η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα είναι “επεισοδιακή”, κρατά αδρανείς τους οίκους αξιολόγησης.

 

Σε κάθε περίπτωση, έτσι έχουν τα πράγματα και έτσι τα αποδεχόμαστε. Από την πλευρά μας, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να καταθέτουμε την άποψή μας και να παρακολουθούμε τις εξελίξεις, δεσμευόμενοι για μία ταχεία αξιολόγηση των πραγμάτων, αν κάτι δείχνει ότι τείνει να μεταβληθεί.

 

Υπάρχει όμως ένα “τεχνικό” θέμα, στην εξέλιξη του “απόλυτου συστήματος”, το οποίο μας ανησυχεί: το ενδεχόμενος της μεταβολής της κλίσης της καμπύλης του ΚΜΟ-200 ημερών.

Στο κάτω μέρος της σελίδας του καθημερινού δελτίου, δείτε την εξέλιξη της καμπύλης του ΓΔ και του ΚΜΟ-200. Παρατηρούμε ότι η κλίση παραμένει ανοδική.

Αν εξετάσουμε τον πίνακα των σημάτων του απόλυτου συστήματος (εδώ) και δούμε τις τιμές πριν από 200 συνεδριάσεις, δηλαδή στις 11/3/32021, παρατηρούμε ότι, από το σημείο εκείνο, κατά τις επόμενες μέρες, η τιμή του Γενικού Δείκτη ανεβαίνει αρκετά θεαματικά.

 

Τί σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι, υπάρχει ο κίνδυνος, σε 18 έως 20 συνεδριάσεις από σήμερα, η τρέχουσα τιμή, να είναι χαμηλότερη από την τιμή προ 200 συνεδριάσεων. Αυτό θα δημιουργήσει αρνητική κλίση στην καμπύλη του ΚΜΟ-200. Αν παράλληλα, η καμπύλη του ΚΜΟ-200 βρίσκεται πάνω από την καμπύλη του Γενικού Δείκτη, τότε όλες οι παραλλαγές του συστήματος, θα δείχνουν “έξοδο”. Ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί αυτή η εξέλιξη, είναι η άνοδος του ΓΔ σε επίπεδα πάνω από τις 920 μονάδες, κατά το μήνα Ιανουάριο. Δίνουμε αρκετές πιθανότητες αυτό να συμβεί. Αν δε συμβεί, θα είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε το σήμα του συστήματος. Ακόμη και αν γνωρίζουμε ότι, μία πιθανή “έξοδος”, να είναι για μικρό χρονικό διάστημα.

Όμως, αν και όταν συμβεί κάτι τέτοιο, θα δούμε και θα εξηγήσουμε για το πώς ακριβώς έχουν τα πράγματα.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text