Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | «Βροχή» επενδύσεων για logistics στον Ασπρόπυργο

«Βροχή» επενδύσεων για logistics στον Ασπρόπυργο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
«Βροχή» επενδύσεων για logistics στον Ασπρόπυργο

Πάνω από 90.000 τ.μ. νέων αποθηκευτικών εγκαταστάσεων logistics αναπτύσσουν αυτή την περίοδο στην περιοχή του Ασπροπύργου οι εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ), επενδύοντας συνολικά κεφάλαια της τάξεως των 40-50 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τη συνέχεια των επενδύσεων στις οποίες προχώρησαν σχεδόν όλες οι εταιρείες του κλάδου ήδη από το 2019, αλλά ιδίως από το 2020 και μετά, όταν κατέστη σαφές ότι η συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων όχι μόνο δεν θα επηρεαστεί αρνητικά από την πανδημία, αλλά αντιθέτως θα επωφεληθεί.

Η στροφή του καταναλωτικού κοινού προς το ηλεκτρονικό εμπόριο ενίσχυσε σημαντικά τη ζήτηση για αποθήκες logistics –  τομέας που ακόμα και σήμερα προσφέρει υψηλότερες αποδόσεις σε σχέση με τα κτίρια γραφείων και τα εμπορικά ακίνητα, της τάξεως του 7,5%-8,5%. Μάλιστα, όσες εταιρείες τοποθετήθηκαν στην αρχή του παρόντος ανοδικού κύκλου εξασφάλισαν ακόμα χαμηλότερες τιμές αγορές, με διψήφιες ετήσιες αποδόσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, εταιρείες όπως η Briq Properties, η Prodea Investments, η Trastor και εσχάτως και η Noval του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ κινούνται ιδιαίτερα δυναμικά. Σημαντικές επενδύσεις logistics έχει υλοποιήσει τους τελευταίους 18 μήνες και η Premia Properties, η οποία διαθέτει συνολικά εννέα συγκροτήματα logistics, επιφάνειας 173.000 τ.μ. και εκτιμώμενης αξίας 108 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, η εισηγμένη αναμένεται να οριστικοποιήσει μία ακόμα συμφωνία απόκτησης ακινήτου logistics εντός των επόμενων ημερών.

Η Briq Properties ολοκληρώνει αυτή την περίοδο την κατασκευή μιας νεόδμητης εγκατάστασης logistics επιφάνειας 20.276 τ.μ., η οποία πρόκειται να μισθωθεί από την Infoquest Technologies, αρχής γενομένης από τον Φεβρουάριο του 2022. Η εισηγμένη έχει αποκτήσει συνολική έκταση άνω των 100 στρεμμάτων στον Ασπρόπυργο, όπου αναμένεται να αναπτύξει επιπλέον 20.000 τ.μ. αποθηκευτικών εγκαταστάσεων. Συνολικά θα δημιουργηθούν 40.000 τ.μ. Στο πλαίσιο αυτό, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 αναμένεται να οριστικοποιηθεί ο σχεδιασμός για την έναρξη της επένδυσης για την επέκταση του πάρκου logistics της εταιρείας στον Ασπρόπυργο. Αρχικά σχεδιαζόταν η ανάπτυξη δύο νέων αποθηκών των 10.000 τ.μ. εκάστη, αλλά πλέον δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η απευθείας ανάπτυξη μιας ακόμα μεγάλης αποθήκης 15.000-20.000 τ.μ. Μέχρι σήμερα έχουν επενδυθεί περίπου 15 εκατ. ευρώ, ενώ για την ανάπτυξη των νέων αποθηκών υπολογίζεται ότι θα απαιτηθούν επιπλέον κεφάλαια 10 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, διευρυμένο εμφανίζεται και το επενδυτικό πρόγραμμα της Trastor στον τομέα των logistics. Τους επόμενους μήνες η εισηγμένη πρόκειται να ενισχύσει το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων της στη συγκεκριμένη κατηγορία κατά σχεδόν 29.000 τ.μ., καθώς σχεδιάζει δύο νέες επενδύσεις εκτιμώμενου ύψους άνω των 15 εκατ. ευρώ. Η σημαντικότερη εξ αυτών αφορά την απόκτηση μιας εγκατάστασης logistics επιφάνειας 22.000 τ.μ., η οποία θα αναπτυχθεί στην περιοχή του Ασπροπύργου. Ειδικότερα, η εισηγμένη έχει υπογράψει δεσμευτικό προσύμφωνο για την απόκτηση του 100% των μετοχών της εταιρείας Πηλέας Κτηματική, η οποία είναι ιδιοκτήτρια οικοπέδου 40 στρεμμάτων στον Ασπρόπυργο. Εκεί θα κατασκευαστεί μια νέα αποθήκη επιφάνειας 22.000 τ.μ., η οποία θα πιστοποιηθεί και κατά το πρότυπο υψηλής ενεργειακής απόδοσης LEED. Μόλις ολοκληρωθούν οι εν λόγω αναπτύξεις η Trastor θα ελέγχει ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων logistics άνω των 80.000 τ.μ. στην περιοχή του Ασπροπύργου, έχοντας επενδύσει κεφάλαια της τάξεως των 45-50 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, η Prodea Investments συνεχίζει το επενδυτικό της πρόγραμμα στον τομέα των logistics, καθώς αυτή την περίοδο ολοκληρώνεται η κατασκευή δύο νέων κτιρίων στον Ασπρόπυργο. Πρόκειται για ακίνητα συνολικής επιφάνειας 23.800 τ.μ., με το ύψος της επένδυσης να ανέρχεται σε 12,5 εκατ. ευρώ. Εντός του 2022 αναμένεται να ξεκινήσει και η υλοποίηση επένδυσης 10 εκατ. ευρώ από τη Noval για τη μετατροπή πρώην βιομηχανικών ακινήτων ιδιοκτησίας της, επιφάνειας 22.200 τ.μ., σε κτίρια logistics.

 

Νίκος Ρουσάνογλου

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text