Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Σε "ελεύθερη πτώση" οι τιμές χονδρικής ρεύματος στην Ευρώπη χάρη σε αιολικά και πυρηνικά - Στα 9€ το Βέλγιο και 117€ η Ελλάδα

Σε "ελεύθερη πτώση" οι τιμές χονδρικής ρεύματος στην Ευρώπη χάρη σε αιολικά και πυρηνικά - Στα 9€ το Βέλγιο και 117€ η Ελλάδα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σε "ελεύθερη πτώση" οι τιμές χονδρικής ρεύματος στην Ευρώπη χάρη σε αιολικά και πυρηνικά - Στα 9€ το Βέλγιο και 117€ η Ελλάδα

«Δια χειρός» πυρηνικών, αιολικών και -λίγο- υδροηλεκτρικών, οι τιμές χονδρικής ρεύματος στην Ευρώπη καταγράφουν «ελεύθερη πτώση» την τελευταία μέρα του χρόνου, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα των συναλλαγών στα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια Ενέργειας.

Συνεχίζοντας το χθεσινό σερί και διατηρώντας τα «πρωτεία» στην Ευρώπη, Βέλγιο και Γερμανία καταγράφουν μείωση 86% και 83%, αντίστοιχα, με τις τιμές χονδρικής να κατρακυλούν σε 9,68 ευρώ και 12.13 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αντίστοιχα. Ωστόσο σε ανάλογη τροχιά, όχι με τέτοιες ποσοστιαίες μειώσεις, κινείται και η υπόλοιπη Ευρώπη, όπως αποτυπώνεται στον παρακάτω πίνακα.

Στην Ελλάδα η τιμή χονδρικής ρεύματος μειώθηκε στα 117 ευρώ από τα 162 ευρώ μια μέρα πριν, με τις ΑΠΕ και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά να κυριαρχούν «κατά κράτος» του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μίγμα της χώρας για την «αγορά επόμενης ημέρας».

Συγκεκριμένα, ΑΠΕ και υδροηλεκτρικά έφτασαν 42,98% και 17,96%, αντίστοιχα όταν το φυσικό αέριο υποχώρησε σε 17,13%, ιστορικό χαμηλό τουλάχιστον των τελευταίων ημερών. Αξίζει επίσης να επισημάνουμε ότι η ελάχιστη τιμή στην αγορά επόμενης ημέρας του ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας ήταν στα μόλις 9,70 ευρώ με την μέγιστη στα 216 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η μεγάλη υποχώρηση των τιμών στην Ευρώπη, κοιτώντας τις βασικές αγορές, οφείλεται στην μεγάλη παραγωγή των αιολικών (βλ Γερμανία) και στο αντίστοιχα πολύ μεγάλο μερίδιο των πυρηνικών στο ενεργειακό μίγμα σε μια σειρά χώρες (βλ. Βέλγιο, Γαλλία κλπ), όπως φαίνεται από τα στοιχεία που συγκεντρώνει ο Entso-E για το ημερήσιο ενεργειακό μίγμα κάθε χώρας. Επιπρόσθετα συμβολή είχαν τα υδροηλεκτρικά, κύρια στις χώρες των Βαλκανίων (Κροατία και αλλού) καθώς και η μειωμένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της εορταστικής περιόδου, όντας μια μέρα πριν την Πρωτοχρονιά.

Σύμφωνα με το Montel, στη Γερμανία είχαμε την χαμηλότερη τιμή από τον Αύγουστο με την τιμή βάσης (baseload) να υποχωρεί στα 20 ευρώ ανά μεγαβατώρα από τα 53.26 ευρώ εχθές. Η παραγωγή των αιολικών αυξήθηκε από ένα μέσο όρο 33.3 GW την Πέμπτη σε 37.3 GW την Παρασκευή, όντας περίπου 14.9 GW πάνω από το κανονικό με βάση την χρονική περίοδο.

Μιχάλης Μαστοράκης

 

Πηγή:energypress.gr

 

 

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text