Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Ισπανία: Στο 6,7% ο ετήσιος πληθωρισμός τον Δεκέμβριο, στο υψηλότερο ποσοστό από το 1989

Ισπανία: Στο 6,7% ο ετήσιος πληθωρισμός τον Δεκέμβριο, στο υψηλότερο ποσοστό από το 1989

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Οι τιμές καταναλωτή στην Ισπανία αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο κατά 6,7% ετήσια βάση, στο υψηλότερο ποσοστό από το 1989, όπως έδειξαν τα προκαταρτικά στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας (INE) την Πέμπτη, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Ο δωδεκάμηνος ρυθμός πληθωρισμού έως τον Νοέμβριο ήταν στο 5,5%. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ποσοστό στο 5,7%.

Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1,3% τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον Νοέμβριο, έναντι αύξησης 0,2% τον Δεκέμβριο του 2020, ανέφερε το INE.

Τα τέλη ηλεκτρικού ρεύματος οδήγησαν τον ετήσιο δείκτη τιμών στο υψηλότερο επίπεδο σε 32 χρόνια, ανέφερε το INE, προσθέτοντας ότι οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν επίσης σημαντικά το 2021, μετά από μια γενική μείωση το προηγούμενο έτος.

Το ποσοστό πληθωρισμού για το 2021 ήταν το υψηλότερο από την αύξηση 6,9% το 1989, όταν η χώρα βίωνε ταχεία οικονομική ανάπτυξη μετά την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, όπως ονομαζόταν τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση, το 1986.

Η Ισπανία κατέγραψε επίσης ετήσιο πληθωρισμό 6,9% τον Μάρτιο του 1992.

Τα στοιχεία του INE έδειξαν επίσης ότι ο εναρμονισμένος με την ΕΕ δείκτης τιμών καταναλωτή της Ισπανίας αυξήθηκε κατά 6,7% τον Δεκέμβριο σε ετήσια βάση, από 5,5% τον Νοέμβριο. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ποσοστό στο 5,8%.

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text