Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 236 | Κύριες εξελίξεις διεθνών αγορών - Δεκέμβριος 2021/Ιανουάριος 2022

Κύριες εξελίξεις διεθνών αγορών - Δεκέμβριος 2021/Ιανουάριος 2022

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Εξελίξεις στις διεθνείς αγορές, από την 10/12/2021 έως την 3/1/2022

(3/1/2022)

Οι κατασκευαστές τσιπ ήταν οι νικητές στην εποχή της πανδημίας και η δυναμική στον χώρο των ημιαγωγών πρόκειται να παραμείνει ισχυρή μέχρι το 2022, σύμφωνα με έκθεση της εταιρίας ασφάλισης εμπορικών πιστώσεων, Euler Hermes. Οι πωλήσεις ημιαγωγών αναμένεται να αυξηθούν κατά ένα επιπλέον 9% και να ξεπεράσουν τα 600 δισεκατομμύρια δολάρια για πρώτη φορά το 2022, προέβλεψαν οι αναλυτές. Αυτό είναι πάνω από την αύξηση 26% στα 553 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, εδώ.

 

(29/1/2021)

 

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες ήταν ίσως από τα μεγαλύτερα “θύματα” της έλλειψης σε ημιαγωγούς. Αρκετοί αναλυτές αλλά και στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι ο κλάδος θα αντιμετωπίζει προβλήματα τροφοδοσίας μέχρι και το 2023. Παράλληλα, η αυξημένη ζήτηση για ηλεκτροκίνητα οχήματα έχει επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Επιπλέον, σημαντικό πρόβλημα φαίνεται να έχει δημιουργήσει στον κλάδο και ο τρόπος με τον οποίο οι βιομηχανίες παραγγέλνουν τα υλικά που χρειάζονται. Σε αυτό το τοπίο ορισμένοι κατασκευαστές ημιαγωγών έχουν ήδη ανακοινώσει τα σχέδιά τους για κατασκευή νέων εργοστασίων, εδώ.

 

 

(27/1/2021)

 

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει πολλάκις επισημάνει τις ανησυχίες του για τα κρυπτονομίσματα, ιδιαίτερα γιατί η αναδυόμενη αυτή αγορά αναπτύσσεται με τόσο ραγδαίο ρυθμό χωρίς όμως να εξελίσσεται ανάλογα και το ρυθμιστικό της πλαίσιο. Ένα από τα προβλήματα που έχει επισημάνει το ΔΝΤ είναι ότι πολλοί από τους ανθρώπους και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που πραγματοποιούν συναλλαγές αυτού του είδους των περιουσιακών στοιχείων "στερούνται ισχυρών πρακτικών λειτουργίας, διακυβέρνησης και κινδύνου”, (εδώ).

 

(24/1/2022)

 

Σε νέα υψηλά επίπεδα, έφτασαν οι αγοραπωλησίες μεταχειρισμένων πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου το 2021, με ώθηση από την εξαιρετική ναυλαγορά στο μεγαλύτερο τμήμα του έτους. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανάλυση της ναυλομεσιτικής Intermodal, ο αριθμός των deals που καταγράφηκαν φέτος μπορεί μόνο να συγκριθεί με αυτόν του 2007, ενώ η αύξηση σε σχέση με πέρυσι αγγίζει το 60%, εδώ.

 

(24/1/2021)

 

Οι χαμηλές προβλέψεις συγκομιδής καφέ για τους σημαντικότερους εξαγωγείς, τη Βραζιλία και το Βιετνάμ, οδηγούν πλέον παγκοσμίως στην αύξηση της τιμής του καφέ. Αυτό δείχνει την εξέλιξη των τιμών στα εμπορικά κέντρα στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο. Ο όγκος παραγωγής στη Γουατεμάλα, τη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής καφέ, μετά τη Βραζιλία και την Κολομβία, έχει μειωθεί από 4,2 εκατομμύρια σάκους των 69 κιλών σε 3,8 εκατομμύρια. Αυτό έχει συνέπειες που γίνονται αισθητές φέτος στα σύνορα με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η μέση τιμή τα τελευταία 30 χρόνια ήταν 1,20 δολάρια το κιλό καφέ. Την ίδια ώρα το κόστος παραγωγής στη Γουατεμάλα είναι 1,80 δολάρια το κιλό, εδώ.

 

 

(20/1/2021)

 

Ιδιαίτερα χαμηλά αναμένεται να κινηθούν οι αποδόσεις που θα προσφέρουν οι μετοχές από το νέο έτος και πιο συγκεκριμένα στο τρίτο χαμηλότερο επίπεδο κατά την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η Deutsche Bank, ανάμεσα σε πάνω από 750 επαγγελματίες των αγορών. Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι που μπορεί να εκτροχιάσουν την πορεία των αγορών το 2022, είναι ο υψηλός πληθωρισμός , η προοπτική ενός «επιθετικού» κύκλου σύσφιξης από τη Fed, οι νέες μεταλλάξεις που μπορεί να διαφύγουν από τα εμβόλια, το γεωπολιτικό ρίσκο και ο στασιμοπληθωρισμός. Για τον S&P 500, οι αναλυτές αναμένουν μια μέση απόδοση της τάξεως του 4,2%, το 2022, εδώ.

 

(17/1/2021)

 

Η αύξηση της κατανάλωσης στην Κίνα, την Ινδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσε να φέρει την παγκόσμια ζήτηση ενέργειας με καύση άνθρακα σε νέο υψηλό όλων των εποχών φέτος, υπονομεύοντας τις προσπάθειες για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, δήλωσε την Παρασκευή o Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA). Ο ΙΕΑ ανακοίνωσε ότι η παγκόσμια παραγωγή ενέργειας από άνθρακα αναμένεται να φτάσει τις 10.350 τεραβατώρες το 2021, αύξηση 9%, λόγω της ταχείας οικονομικής ανάκαμψης που «ανέβασε τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας πολύ πιο γρήγορα από ό,τι μπορούν να συμβαδίσουν οι προμήθειες με χαμηλές εκπομπές άνθρακα», εδώ. Δείτε την έκθεση από τον ΙΕΑ, εδώ.

 

(16/1/2021)

 

Παρά τις εξελίξεις με την μετάλλαξη Όμικρον, οι αερομεταφορείς βάζουν σε εφαρμογή σχέδια για την ανανέωση των στόλων τους, προσβλέποντας σε ανάκαμψη από την πανδημία. Αεροπορικές εταιρείες επιδιώκουν να αποκτήσουν πιο οικολογικά επιβατικά αεροσκάφη, αλλά και αεροσκάφη μεταφοράς εμπορευμάτων, για τα οποία πιστεύουν ότι θα τους δώσουν ένα ξεκάθαρο πλεονέκτημα στην περίοδο της ανάκαμψης μετά την πανδημία, εδώ.

 

 

(15/1/2021)

 

Οι εισηγμένες στη Wall Street, κινεζικές εταιρείες είναι πιθανό να αποκοπούν από τις αμερικανικές κεφαλαιαγορές τα επόμενα τρία χρόνια, καθώς η ένταση μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον διατηρείται. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ οριστικοποίησε τον Δεκέμβριο το πλαίσιο για την εφαρμογή ενός νόμου που θα δίνει τη δυνατότητα στη ρυθμιστική αρχή της αγοράς να "μπλοκάρει" τη διαπραγμάτευση ξένων εταιρειών που είναι εισηγμένες στις ΗΠΑ, εάν οι ελεγκτές τους δεν συμμορφώνονται με τα αιτήματα για πληροφορίες από τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές, εδώ.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text