Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Στην τελική ευθεία η εξαγορά της Δημητρίου από τον όμιλο Quest

Στην τελική ευθεία η εξαγορά της Δημητρίου από τον όμιλο Quest

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Στην τελική ευθεία η εξαγορά της Δημητρίου από τον όμιλο Quest

Την δυνατότητα να αποκτήσει πρόσβαση σε μερίδιο αγοράς στα επίπεδα του 20%, στα οικιακά κλιματιστικά όπου μεταξύ άλλων δραστηριοποιείται η Γ.Ε. Δημητρίου Α.Ε. θα έχει ο όμιλος Quest, με την απόκτηση της προαναφερόμενης επιχείρησης για λογαριασμό της οποίας έχει αναλάβει τους τελευταίους μήνες την εμπορική διακίνηση των προϊόντων της. Το σχέδιο εξυγίανσης που κατατέθηκε στη Δικαιοσύνη τον περασμένο Μάιο δεν έχει ακόμα εγκριθεί από το αρμόδιο δικαστήριο, παρά το γεγονός ότι πάνω από το 60% των πιστωτών της Δημητρίου έχει συναινέσει σε αυτό. Πηγές προσκείμενες τόσο στην Quest όσο και στην Γ.Ε. Δημητρίου εκτιμούν ότι πλέον είναι θέμα χρόνου η ολοκλήρωση της διαδικασίας εξυγίανσης που θα ανοίξει τον δρόμο για την νέα εποχή της εταιρείας, υπό την ομπρέλα πλέον του ομίλου Quest.

Στην επόμενη μέρα της Δημητρίου ο σημερινός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιώργος Δημητρίου, θα συνεχίσει να έχει ρόλο στα διοικητικά πράγματα της επιχείρησης, όχι όμως και μετοχική συμμετοχή. Η εταιρεία εμπορεύεται εκτός από τα οικιακά κλιματιστικά που προαναφέραμε και επαγγελματικές μονάδες κλιματισμού και θέρμανσης. Η σημαντικότερη από τις μάρκες που διακινεί στην αγορά είναι η Toyotomi, η οποία καταλαμβάνει και το μεγαλύτερο μερίδιο επί των πωλήσεών της, ενώ εμπορεύεται επίσης τα προϊόντα Kerosun αλλά και αυτά της Singer.

Έως και 30 εκατ. ευρώ η επένδυση από πλευράς του ομίλου Quest σε κεφάλαια

Mετά την έγκριση της συμφωνίας εξυγίανσης η Quest θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην Δημητρίου και επιπλέον 20-25 εκατ. ευρώ σε κεφάλαιο κίνησης, γεγονός που σημαίνει ότι το σύνολο της επένδυσης θα ανέλθει σε επίπεδα από 25 έως και 30 εκατ. ευρώ. Επιπλέον ο όμιλος Quest θα κληθεί να πληρώσει και 18 εκατ. ευρώ για υποχρεώσεις της Δημητρίου. Το ποσοστό των υποχρεώσεων που θα αναλάβει η Quest θα προκύψουν μετά την συναίνεση των πιστωτών, γεγονός που θα οδηγήσει στην απομείωση των συνολικών υποχρεώσεων από τα 50 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα στα 18 εκατ. ευρώ, όπως ορίζεται με βάση τις διατάξεις του πτωχευτικού άρθρου 106β.

Επί της ουσίας η Quest βλέπει μέσα από τη συγκεκριμένη κίνηση το άνοιγμα μίας ακόμα δραστηριότητας εκτός από τις ήδη υφιστάμενες, αυτήν του κλιματισμού, όπου και λόγω των συνθηκών που έχει επιφέρει η κλιματική αλλαγή, η ζήτηση για προϊόντα της συγκεκριμένης κατηγορίας έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Κατά τις ίδιες πληροφορίες η Δημητρίου κατέγραψε 25% αύξηση σε πωλήσεις τεμαχίων προϊόντων κλιματισμού το 2021, σε σύγκριση με το 2020, πωλήσεις ωστόσο που έρχονται σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, όταν τα καταστήματα ήταν κλειστά καθώς το καταναλωτικό κοινό αγοράζει λευκές συσκευές εκ του σύνεγγυς και προτιμά να κάνει έρευνα αγοράς επισκεπτόμενο τα φυσικά καταστήματα παρά να προβεί σε ηλεκτρονική αγορά.

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου και την έγκριση της συμφωνίας εξυγίανσης εκκρεμούν οι σχετικές αποφάσεις έγκρισης από πλευράς των Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς και Ανταγωνισμού.

Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή η Quest διατηρεί ήδη δραστηριότητα σε περιορισμένο βαθμό μέσω της θυγατρικής εταιρείας Clima Quest, η οποία αποτελεί τον αποκλειστικό διανομέα των κλιματιστικών Gree στην ελληνική αγορά.

Στόχος τα 50 εκατ. ευρώ σε τζίρο το 2033

Όπως προκύπτει τέλος από το επιχειρηματικό σχέδιο της Δημητρίου όπως αυτό αποτυπώνεται στο σχέδιο εξυγίανσης που έχει κατατεθεί στην Δικαιοσύνη, τα συνολικά έσοδα προβλέπεται να ανέλθουν από τα 30 εκατ. ευρώ το 2022 σε 49,6 εκατ. ευρώ το 2033, καταγράφοντας ετήσια μεσοσταθμική μεταβολή κατά +4,7%. Σε ό,τι αφορά το Ebitda προβλέπεται να καταστούν άμεσα θετικά και να φτάσουν στα 2 εκατ. ευρώ σε χρονικό διάστημα πενταετίας.

 

Γιώργος Λαμπίρης

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text