Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Το 95,05% της «Νίκας» ελέγχει πλέον ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος

Το 95,05% της «Νίκας» ελέγχει πλέον ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Το 95,05% της «Νίκας» ελέγχει πλέον ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος

Απόλυτος κυρίαρχος στην αλλαντοβιομηχανία «Νίκας» είναι πλέον ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος, περίπου δέκα χρόνια μετά την πρώτη εμπλοκή του στο μετοχικό κεφάλαιο της ιστορικής εταιρείας. Ο επιτυχημένος επιχειρηματίας, έχοντας πλέον αποδεσμευθεί από την Chipita, η οποία τη Δευτέρα μεταβιβάσθηκε και επισήμως στη Mondelez International (αυτό που μεταβιβάσθηκε είναι η Chipita Global), κατέχει πια το 95,05% της «Νίκας» και βάσει του νόμου θα προχωρήσει σε υποχρεωτική δημόσια πρόταση για την εξαγορά και των λοιπών μετοχών.

Στο ερώτημα, ωστόσο, για το εάν η εταιρεία θα βγει εκτός Χρηματιστηρίου Αθηνών, δεν δίνεται σαφής απάντηση, με την επίκληση των περιορισμών που θέτει για την αποκάλυψη τέτοιων πληροφοριών η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Την ίδια ώρα, αν και οι δρόμοι του Σπύρου Θεοδωρόπουλου με τον όμιλο Olayan χώρισαν τώρα, έμεινε ανοιχτή η πόρτα εκ νέου συνεργασίας, δεδομένου ότι η πλευρά Olayan απέκτησε το δικαίωμα προαίρεσης αγοράς για το 18,81% των μετοχών της Νίκας –συνολικά 10.000.000 μετοχές– το οποίο έχει τη δυνατότητα να ασκήσει από τις 30 Ιουνίου του 2023 έως και τις 30 Ιουνίου του 2028.

Αν και ο κ. Θεοδωρόπουλος είναι μέτοχος σε τουλάχιστον ακόμα δύο εταιρείες του κλάδου τροφίμων –στη Wonderplant η οποία έχει ως αντικείμενο την υδροπονική καλλιέργεια ντομάτας και από το περυσινό καλοκαίρι και στη γαλακτοβιομηχανία ΜΕΒΓΑΛ– θεωρείται ότι η αλλαντοβιομηχανία «Νίκας» είναι αυτή που θα αποτελέσει το βασικό όχημα για την επίτευξη του σχεδίου του για τη δημιουργία ενός μεγάλου ομίλου τροφίμων. Τόσο η απόκτηση του 95,05% της εταιρείας, όσο και το γεγονός ότι την προπαραμονή των Χριστουγέννων το εργοστάσιο της «Νίκας» στον Αγιο Στέφανο επέστρεψε στην αλλαντοβιομηχανία ύστερα από 6 χρόνια. Το εν λόγω ακίνητο είχε περάσει στην ιδιοκτησία των πιστωτριών τραπεζών στο πλαίσιο της συμφωνίας εξυγίανσης της αλλαντοβιομηχανίας, η οποία έως τώρα το μίσθωνε και πλέον πέρασε εκ νέου στην ιδιοκτησία της.

Η πρώτη εμπλοκή του Σπύρου Θεοδωρόπουλου με τη «Νίκας» ήταν τον Αύγουστο του 2011, όταν αποφάσισε να αναλάβει ομολογίες 5,4 εκατ. ευρώ της εταιρείας, πάνω από το 50% δηλαδή του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ που εξέδωσε τότε η αλλαντοβιομηχανία. Τον Οκτώβριο του 2012, η «Νίκας» προχώρησε στην έκδοση νέου μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους 3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,5 εκατ. ευρώ καλύφθηκε από την Chipita και το άλλο 1,5 εκατ. ευρώ από τη Eurobank.

Δύο χρόνια μετά, τον Νοέμβριο του 2014, η Chipita κατέθεσε στις πιστώτριες τράπεζες πρόταση εξαγοράς πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της «Νίκας», η οποία τότε ανήκε κατά 67,48% στην Global Finance (συμφερόντων Πλακόπητα), κατά 11,99% στο ΤΧΣ (μέσω Eurobank) και κατά 9,96% στη First European Retail Corp. Στις αρχές του 2016 ανακοινώθηκε η υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στις τράπεζες, στον κ. Σπ. Θεοδωρόπουλο και στον Δ. Βιντζηλαίο, καθώς το αρχικό σχέδιο περιλάμβανε την ανάληψη της «Νίκας» από επενδυτικό σχήμα στο οποίο οι δύο επιχειρηματίες θα συμμετείχαν έκαστος κατά 50%. Στη συνέχεια αποχώρησε ο Δ. Βιντζηλαίος και η οριστική συμφωνία ανάμεσα στην Chipita και στις τράπεζες υπεγράφη τελικά στα τέλη του 2016.

Στα χρόνια που μεσολάβησαν ο κ. Θεοδωρόπουλος έδειξε ενδιαφέρον για την απόκτηση της αλλαντοβιομηχανίας ΒΙΚΗ, η οποία τελικά πτώχευσε, αλλά και της Creta Farms, η οποία κατέληξε στον Δ. Βιντζηλαίο.

 

Δήμητρα Μανιφάβα

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text