Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Αμερικανικό non paper «παγώνει» την κατασκευή του αγωγού EastMed

Αμερικανικό non paper «παγώνει» την κατασκευή του αγωγού EastMed

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αμερικανικό non paper «παγώνει» την κατασκευή του αγωγού EastMed

Κάθε παρέμβαση της Ουάσιγκτον για οποιοδήποτε ζήτημα, διά της επίσημης οδού ή με non paper, είναι εξ ορισμού σημαντική και συνήθως διαμορφώνει τις εξελίξεις. Υπό αυτό το πρίσμα οι ενστάσεις που διατυπώθηκαν για τη σκοπιμότητα υλοποίησης του αγωγού EastMed που θα έφερνε μέσω Κύπρου το ισραηλινό φυσικό αέριο στην Ελλάδα και την Ευρώπη, προκαλούν σειρά ερωτημάτων. Τι προκάλεσε αυτήν την αμερικανική μεταστροφή και κυρίως, γιατί τώρα;

Η Ουάσιγκτον προτείνει την εγκατάλειψη του έργου προβάλλοντας τα οικονομικά δεδομένα ως ασύμφορα σε σημείο που να καθίσταται αμφίβολη η βιωσιμότητα του έργου, δεν παραλείπει ωστόσο να αναφερθεί στις εντάσεις που το συγκεκριμένο έργο μπορεί να προκαλέσει στην περιοχή. Δεδομένου ότι όλα αυτά δεν είναι καινούργια (η Αγκυρα από την πρώτη στιγμή είχε εκφράσει τη δυσφορία της), τόσο η Αθήνα, όσο και η Λευκωσία καλούνται να αποκωδικοποιήσουν το μήνυμα που εμπεριέχεται στην επιλογή της συγκεκριμένης χρονικής στιγμής.

Οπως γράφει Το Βήμα της Κυριακής, «το τελευταίο διάστημα είχε καταστεί απολύτως σαφές ότι το μεγαλεπήβολο έργο του αγωγού EastMed έπνεε τα λοίσθια». «Ο αγωγός αυτός», αναφέρει το ρεπορτάζ του Αγγελου Αθανασόπουλου, «υπήρξε κατά βάση ένα πολιτικό εγχείρημα που προωθήθηκε από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου». Χαρακτηρίζει, δε, τον αγωγό ως χρήσιμο πολιτικό εργαλείο με πεπερασμένες όμως δυνατότητες…

Οι δυσκολίες για την προώθηση του έργου είχαν διαφανεί από καιρό. Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε εντάσσεται και η πρόταση που είχε καταθέσει το Κάιρο για τροποποίηση του αρχικού σχεδιασμού και μεταφορά του ισραηλινού αερίου με αγωγό από την Αίγυπτο στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κρήτη ή με πλοία στη Ρεβυθούσα ή στις νέες εγκαταστάσεις που πρόκειται να κατασκευαστούν στα ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης.

Ενας ακόμη παράγοντας που έδειχνε τις δυσκολίες του εγχειρήματος είναι η απουσία της Ιταλίας από το κάδρο της οικογενειακής φωτογραφίας της τελετής για την υπογραφή της συμφωνίας κατασκευής του έργου, στο Ζάππειο το 2020.

Ουάσιγκτον – Αγκυρα

Σε όλα αυτά πρέπει οπωσδήποτε να προσμετρηθεί και η στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία. Μπορεί να έχει – ουσιαστικά – επιβληθεί εμπάργκο στις πωλήσεις οπλικών συστημάτων, όμως ουδείς στο κτίριο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στον αρ. 1600 της Λεωφόρου Πενσιλβάνια επιθυμεί να διακόψει οριστικά τους δεσμούς με την Αγκυρα, ούτε φυσικά να την αφήσει να πέσει σε… ξένες αγκαλιές. Τα συμφέροντα στην περιοχή υπήρχαν πριν τον Ερντογάν, θα υπάρχουν και μετά από αυτόν…

Είναι όλα αρνητικά, λοιπόν, στο αμερικανικό non paper για την Ελλάδα; Οχι. Αντιθέτως, η αμερικανική άποψη είναι πως πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας αλλά και Αιγύπτου Ελλάδας. Βεβαίως, δεν ξεκαθαρίζεται πως και μέχρι ποιου σημείου μπορούν Αθήνα και Λευκωσία να αναμένουν έμπρακτη στήριξη αυτών των έργων, δεδομένου ότι η Αγκυρα έχει αντιδράσει με ρηματικές διακοινώσεις. Αν, δηλαδή, επιχειρηθεί η εμπόδιση της πόντισης καλωδίων, «ποια στάση θα τηρήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες;» διερωτάται η εφημερίδα.

 

Πηγή: Protagon.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text