Αρχική | Ειδήσεις | Γιατί διστάζει η κυβέρνηση να βγει από την ενισχυμένη επιτήρηση

Γιατί διστάζει η κυβέρνηση να βγει από την ενισχυμένη επιτήρηση

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Γιατί διστάζει η κυβέρνηση να βγει από την ενισχυμένη επιτήρηση

Καθοριστικό βήμα για την έξοδο της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας αποτελεί η 13η αξιολόγηση που ξεκινά σήμερα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και στις 25 Ιανουαρίου με τους επικεφαλής των θεσμών με την ατζέντα να περιλαμβάνει 10 βασικά προαπαιτούμενα.

Αν και η αξιολόγηση δεν συνδέεται με εκταμίευση κερδών από τα ελληνικά ομόλογα ωστόσο η επιτυχής και έγκαιρη υλοποίηση της θα φέρει τη χώρα ένα βήμα πιο κοντά στο εξιτήριο από την ενισχυμένη εποπτεία καθώς θα απομένει μία ακόμη αξιολόγηση τον προσεχή Ιούνιο.

Πάντως αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν πολιτικές διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες για το χρόνο εξόδου από την εποπτεία και θέτουν το ερώτημα αν εν μέσω της αβεβαιότητας από την πανδημία, των πληθωριστικών πιέσεων και του γεγονότος ότι τα ελληνικά ομόλογα υπολείπονται δύο σκαλοπάτια από την επενδυτική βαθμίδα θα ήταν συνετό η χώρα να βιαστεί να βγει από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας που διατηρεί το ειδικό waiver για τους ελληνικούς τίτλους.

Οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για την 13η αξιολόγηση χαρακτηρίζονται κρίσιμες καθώς καταγράφονται καθυστερήσεις στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου συμπεριλαμβανομένων  και των παλαιών εκκρεμών συντάξεων και στις μεταρρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα, της δημόσιας διοίκησης, της δικαιοσύνης και της υγείας.

Το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να παρουσιάσει στους θεσμούς τα στοιχεία για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών καθώς και τους σχεδιασμούς για νέες παρεμβάσεις σε περίπτωση που συνεχιστεί η έξαρση της πανδημίας, το νέο σύστημα για την φορολογία των ακινήτων μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών και τις κινήσεις στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων.

Ειδικότερα στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρεθούν:

Νέος ΕΝΦΙΑ. Προωθούνται αλλαγές στα κλιμάκια και τους συντελεστές προκειμένου να μπει κόφτης στις επιβαρύνσεις που φέρνουν οι αυξημένες αντικειμενικές τιμές σε χιλιάδες περιοχές και να υπάρξουν και ελαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες με χαμηλής η μεσαίας αξίας ακίνητη περιουσία. Σημειώνεται ότι η πληρωμή τους θα ξεκινήσει νωρίτερα από το Μάρτιο και η εξόφληση του αναμένεται να γίνει σε περισσότερες μηνιαίες δόσεις πιθανότατα σε 10. Πάντως στο υπουργείο Οικονομικών κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους για την νέα ενιαία κλίμακα που θα ενσωματώνει το κύριο και συμπληρωματικό φόρο για τα φυσικά πρόσωπα παραπέμποντας για τις τελικές ρυθμίσεις στο τέλος Ιανουαρίου

Ληξιπρόθεσμες οφειλές Δημοσίου. Αποτελούν το μεγαλύτερο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς καθώς και λόγω της πανδημίας το χρονοδιάγραμμα  εκπλήρωσης του συγκεκριμένου προαπαιτούμενου έχει αλλάξει πολλές φορές μέχρι σήμερα με τους δανειστές να προειδοποιούν ότι δεν θα υπάρξει άλλη πίστωση χρόνου. Σύμφωνα με τις νέες κυβερνητικές δεσμεύσεις μετά τον Ιανουάριο του 2022 θα σπάσει ο κύκλος της δημιουργίας πρόσθετων ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου προς τους ιδιώτες ενώ τους επόμενους μήνες θα αποπληρωθεί ο μεγάλος όγκος από τα παλαιά χρέη. Παράλληλα το στοκ των εκκρεμών συντάξεων θα εκκαθαριστεί  έως τον Ιούνιο του 2022.

Ιδιωτικοποιήσεις. Το αναθεωρημένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ δίνει προτεραιότητα στην προώθηση των διαγωνισμών για τα περιφερειακά λιμάνια. Στο πλαίσιο αυτό, τον Φεβρουάριο αναμένεται η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για το λιμάνι της Καβάλας, ενώ μέσα στον Μάρτιο για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η κυβέρνηση προωθεί νέα δραστικότερα μέτρα για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων στην εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη εντός του 2022.  Σχετικά με τις κρατικές εγγυήσεις δανείων προς τις τράπεζες παρά το γεγονός ότι στο τρίτο τρίμηνο του 2021 υπήρξε επιτάχυνση των πληρωμών από το Δημόσιο όσον αφορά στις εγγυήσεις δανείων που έχουν καταπέσει, ο ρυθμός εκκαθάρισης εξακολουθεί να είναι χαμηλότερος των προσδοκιών. Στους πλειστηριασμούς οι θεσμοί ζητούν την  υιοθέτηση μιας εκτενούς αναθεώρησης του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας με στόχο να επιταχυνθεί  η απόδοση δικαιοσύνης και να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα των διαδικασιών εκτέλεσης και της διεξαγωγής ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Δημόσια Διοίκηση. Τον Ιανουάριο αναμένεται να ολοκληρωθεί το σύστημα διαχείρισης ανθρώπινων πόρων που θα συλλέγει, θα διαλειτουργεί με άλλα συστήματα του Δημοσίου και θα επεξεργάζεται τα δεδομένα περίπου 3.537 φορέων και 9.131 διαχειριστών. Παράλληλα έχει ολοκληρωθεί το λογιστικό σχέδιο για την κεντρική διοίκηση και η ανάπτυξη του δεύτερου επιπέδου της λειτουργικής ταξινόμησης αναμένεται στα μέσα του 2022 ενώ η παράγωγη νομοθεσία για την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης των οικονομικών δραστηριοτήτων στον τομέα της εκπαίδευσης προβλέπεται να ολοκληρωθεί τον τρέχοντα μήνα. Στο μέτωπο των προσλήψεων η κατεύθυνση είναι να διατηρηθεί σταθερό το συνολικό κόστος της δημόσιας διοίκησης ώστε να συμβάλει στη διατήρηση συνετής δημοσιονομικής πολιτικής.

Πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη. Η ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου προβλέπεται έως τον Φεβρουάριο του 2022, μαζί με τις εφαρμόστηκες διατάξεις. Για το νέο νομοθετικό πλαίσιο δημοσίων συμβάσεων υγείας το ορόσημο είναι για τα μέσα του 2022.

Δασικοί χάρτες. Η επικύρωση των δασικών χαρτών που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση του κτηματολογίου προβλέπεται να έχει γίνει έως τα μέσα του 2022. Σημειώνεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο το υπουργείο Ενέργειας έδωσε τετράμηνη παράταση προκειμένου να υπάρξουν εσωτερικές διορθώσεις στο περιεχόμενο των δασικών χαρτών αλλά και για να δοθεί μεγαλύτερο περιθώριο στους πολίτες να ασκήσουν αντιρρήσεις.

Δικαιοσύνη. Καταγράφονται καθυστερήσεις στη διαγωνιστική διαδικασία για το ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης υποθέσεων εκτιμάται πως δεν είναι εύκολη υπόθεση η ανάθεση  το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Κοινωνική πρόνοια. Εφαρμοστικές διατάξεις για τον προσδιορισμό της αναπηρίας στις παροχές. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται πιλοτικά για δύο χρόνια και θα ενταχθούν σε αυτό 2.000 ωφελούμενοι.

 

Πηγή:businessdaily.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text