Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 236 | Οι παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση της ζήτησης κεφαλαίων

Οι παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση της ζήτησης κεφαλαίων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση της ζήτησης κεφαλαίων

Ένα από τα αποτυπώματα της πανδημίας στο παγκόσμιο πολιτικό και οικονομικό πεδίο, είναι η επανεμφάνιση του “οικονομικού λαϊκισμού”, ακόμη και στις αναπτυγμένες χώρες, οι οποίες -συνήθως- χαρακτηρίζονται από την εφαρμογή των αρχών του οικονομικού φιλελευθερισμού. Έχοντας κάνει την εκκίνηση με τα προγράμματα “κοινωνικής στήριξης” κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μέσα από τα οποία διανεμήθηκαν -αφειδώς- τεράστιες ποσότητες χρήματος, σταδιακά δημιουργείται μία τάση ενδυνάμωσης του ρόλου της δημοσιονομικής πολιτικής, εξέλιξη για την οποία, οι πολιτικοί, βρίσκουν σύμφωνους τους κεντρικούς τραπεζίτες -ίσως και επειδή, στα τελευταία χρόνια, οι κεντρικοί τραπεζίτες συγκλίνουν ασυνήθιστα με τους πολιτικούς.

Το αναπτυξιακό “πακέτο” των 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων του προέδρου Biden και το Ταμείο Ανάκαμψης (ύψους € 750 δισεκατομμυρίων) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνιστούν τα κυριότερα παραδείγματα μιας νοοτροπίας που μεταβάλλεται. Αν η νοοτροπία της ενίσχυσης του ρόλου της δημοσιονομικής πολιτικής επικρατήσει, κάτι που είναι πολύ πιθανό να συμβεί, μέσα στην τρέχουσα δεκαετία, θα ανατρέψει τις εξελίξεις στις αγορές κεφαλαίου, αφού, η ενισχυμένη δημοσιονομική πολιτική που θα χρηματοδοτείται από δημοσιονομικά ελλείμματα, θα απορροφήσει τα διαθέσιμα κεφάλαια και την αυξημένη αποταμίευση, δημιουργώντας ακόμη ένα λόγο για να οδηγηθούν τα επιτόκια σε ένα κύκλο ανόδου.

Η λειτουργία των εφοδιαστικών αλυσίδων, σταδιακά θα εξομαλυνθεί. Όμως, η διαταραχή που υπέστησαν κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο, η οποία αφήνει ένα ορατό αποτύπωμα στην επιχειρηματική και την οικονομική ιστορία, οδηγεί σε σημαντικές αλλαγές. Οι επενδύσεις κεφαλαίου κατά το 2022, θα είναι εντυπωσιακές και θα ξεπεράσουν κατά πολύ, το επίπεδο του 2021, το οποίο με τη σειρά του, ήταν κατά 15% αυξημένο σε σχέση με το 2019. Το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων θα κατευθυνθεί στη δημιουργία εγκαταστάσεων παραγωγής, πιο κοντά στα κεντρικά εργοστάσια ή πιο κοντά στους τόπους διάθεσης των προϊόντων. Ήδη, η τάση αυτή έχει αρχίσει να διαφαίνεται στην αύξηση των παραγγελιών πλοίων με μικρότερη μεταφορική ικανότητα σε κοντέινερς.

(Δείτε βίντεο της Wall Street Journal, αναφορικά με τις αλλαγές στην παραγωγική λειτουργία των εταιριών, που στοχεύουν στο ξεπέρασμα των προβλημάτων που δημιουργεί η δυσλειτουργία των εφοδιαστικών αλυσίδων - εδώ).

Πέραν από τη αύξηση του ρόλου της δημοσιονομικής πολιτικής, αυξημένη ζήτηση για κεφάλαια θα υπάρξει από την πλευρά των επιχειρήσεων, στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης των μηχανισμών τους παραγωγής, αλλά και την πολιτική για την προστασία του κλίματος, αφού η προσπάθεια για την παραγωγή μεγαλύτερων ποσοτήτων “πράσινης” ενέργειας, αλλά και τη μεταβολή του τρόπου διαβίωσης των κοινωνιών, κατά τη διάρκεια της τρέχουσας δεκαετίας, θα απαιτήσει τεράστιες ποσότητες κεφαλαίων. Η τάση αυτή, θα είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της τρέχουσας δεκαετίας και θα εμφανίζεται συχνά στο προσκήνιο -και στα άρθρα των ΜΜΕ- κυρίως μετά το τέλος της πανδημίας.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text