Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 236 | Ευρωζώνη: “Τέλος εποχής” για τα μηδενικά επιτόκια;

Ευρωζώνη: “Τέλος εποχής” για τα μηδενικά επιτόκια;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Αν η πρώτη εβδομάδα του έτους, στις αγορές ομολόγων, είναι ενδεικτική για το τί θα μπορούσε να συμβεί στο σύνολο της χρονιάς, τότε, ας προετοιμαστούμε για μεγάλη δράση και μεγάλες μεταβολές.

Οι αγορές, με μεγάλη ταχύτητα, ενσωματώνουν στις τιμές των ομολόγων τις εξελίξεις στον πληθωρισμό και τις προσδοκίες τους για τη δράση των κεντρικών τραπεζών, σε όλο το κόσμο.

Ήδη, μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της FED, οι αγορές οδηγήθηκαν στην εκτίμηση για την πραγματοποίηση τριών αυξήσεων του αμερικανικού επιτοκίου, κατά το 2022. Παράλληλα, η εκτόξευση του πληθωρισμού της Ευρωζώνης, στο 5,0% κατά το μήνα Δεκέμβριο, οδηγεί σε υποθέσεις για την ανατροπή της θέσης της Eυρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για σταδιακή μείωση των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης και αύξησης του επιτοκίου της, μόλις κατά το 2023.

Οι εξελίξεις αυτές, ανατρέπουν την εικόνα στην αγορά των ομολόγων και τερματίζουν μία μακρά περίοδο αρνητικών επιτοκίων, στα κυβερνητικά ομόλογα πολλών κρατών της Ευρωζώνης (δείτε εδώ). Ήδη, κατά την εβδομάδα που έληξε την 7/1/2022, σε επίπεδο 10ετών ομολόγων, μόνο το γερμανικό 10ετές (εδώ), διατηρεί αρνητικό επιτόκιο. Όμως, η τάση της αγοράς, δείχνει ότι, και αυτό θα “γυρίσει” σε θετικό, αρκετά σύντομα. Σημειώνεται ότι, το συγκεκριμένο ομόλογο, είχε βρεθεί με αρνητικό επιτόκιο, για ένα μικρό διάστημα κατά το 2016, κάτι που έγινε μόνιμη κατάσταση από τον Απρίλιο του 2019.

Ήδη, με βάση τις προβλέψεις για την εξέλιξη των επιτοκίων κατά τους επόμενους 12 μήνες, παρατηρείται γενική -και σημαντική- αύξηση του επιπέδου των επιτοκίων σε όλες τις λήξεις, ενώ, για το γερμανικό 10ετές, εκτιμάται ότι θα βρίσκεται στο +0,392% το Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους και στο 0,507% το Μάρτιο του 2023. (εδώ)

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ



Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text