Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Άλμα στην τιμή του ουρανίου λόγω κρίσης στο Καζακστάν

Άλμα στην τιμή του ουρανίου λόγω κρίσης στο Καζακστάν

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η ενεργειακή κρίση παρατείνεται και διευρύνεται, καθώς στη μειωμένη προσφορά φυσικού αερίου προστίθεται τώρα η εκτόξευση άλλων καυσίμων εξίσου σημαντικών στην παρούσα συγκυρία. Τη στιγμή που η Ε.Ε. καταχωρίζει την πυρηνική ενέργεια στις «βιώσιμες», το ουράνιο που είναι αναγκαίο για την παραγωγή της γίνεται ολοένα και ακριβότερο.

Η κρίση στο Καζακστάν, υπ’ αριθμόν ένα προμηθευτή σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει επιταχύνει περαιτέρω την αύξηση της τιμής του που είχε πάρει την ανιούσα από τις αρχές του έτους. Το Καζακστάν, πάλαι ποτέ τμήμα της Σοβιετικής Ένωσης, αντιπροσωπεύει το 40% της παγκόσμιας παραγωγής του ραδιενεργού καυσίμου. Όπως τονίζει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, το Καζακστάν κατέχει δεσπόζουσα θέση στην παγκόσμια αγορά ουρανίου, όσο ο ΟΠΕΚ στην αγορά πετρελαίου.

Η κρίση των τελευταίων ημερών, όμως, έχει οδηγήσει σε διακοπή των επικοινωνιών της χώρας, ενώ οι προσπάθειες των Αρχών να καταστείλουν την εξέγερση έχει περιορίσει δραματικά τις μετακινήσεις και τις επαφές της. Σύμφωνα με στοιχεία της UxC, εταιρείας ερευνών και αναλύσεων της αγοράς πυρηνικών καυσίμων, την Τετάρτη η τιμή του σημείωσε άνοδο 8% στα 45,25 δολάρια η λίβρα. Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα, η Κέιτι Λασαπέλ, αναλύτρια της Canaccord Genuity, υπογράμμισε πως τα επεισόδια σε αυτή την χώρα της κεντρικής Ασίας με το πλούσιο υπέδαφος, «μας υπενθυμίζουν ότι η προσφορά ουρανίου είναι υπερβολικά συγκεντρωμένη και ότι αυτό σημαίνει πολλά για το πόσο ασφαλής είναι η προσφορά του καυσίμου».

Εχει, άλλωστε, προηγηθεί εκτόξευση της τιμής του κατά 24% τον Σεπτέμβριο, που αντανακλούσε, ωστόσο, όχι εξελίξεις στην προσφορά ή τη ζήτηση, αλλά τη στάση των επενδυτών. Προεξοφλώντας τη δυναμική επιστροφή της πυρηνικής ενέργειας ως εναλλακτικής στις πιο ρυπογόνες μορφές ενέργειας, εν τω μέσω της παγκόσμιας στροφής στην πράσινη ανάπτυξη, σημαντική μερίδα των επενδυτών στράφηκε στο ουράνιο. Σύμφωνα με το Bloomberg, η μετοχή της NAC Kazatomprom JSC, της μεγαλύτερης εταιρείας ορυχείων στο Καζακστάν, σημείωσε χθες πτώση 11% στην αγορά του Λονδίνου, ενώ κέρδη κατέγραφαν την ίδια στιγμή οι εταιρείες ουρανίου της Βόρειας Αμερικής.

Μιλώντας στο Bloomberg, ο Νικ Πικάρντ, διαχειριστής επενδύσεων χαρτοφυλακίου στην Horizons ETFs, τόνισε πως τα επεισόδια στο Καζακστάν «αφυπνίζουν τον κόσμο ως προς το ότι δεν μπορούμε να βασιζόμαστε μόνον σε έναν προμηθευτή».

Σύμφωνα, πάντως, με τον Τοκτάρ Τουρμπάι, στέλεχος της συμβουλευτικής CRU Group, τα ορυχεία ουρανίου του Καζακστάν βρίσκονται στην απομακρυσμένη περιοχή του Τουρκεστάν που ουσιαστικά δεν έχει πληγεί από τις εξελίξεις. Μιλώντας στους FT παραδέχεται, πάντως, πως θα υπάρξουν προβλήματα στη μεταφορά του ουρανίου προς την Κίνα, που αγοράζει τη μισή παραγωγή της γειτονικής της χώρας και ο λόγος είναι ότι θα πρέπει να διασχίσει την περιοχή Αλμάτι, όπου έχουν σημειωθεί τα πλέον βίαια επεισόδια.

Σημειωτέον ότι το Καζακστάν έχει υπέδαφος πλούσιο σε υδρογονάνθρακες καθώς παράγει περίπου 1,8 εκατ. βαρέλια πετρέλαιο την ημέρα, ποσό που αντιστοιχεί στο 1/5 της παραγωγής της Ρωσίας.

Σε ό,τι αφορά την αναγκαιότητα του ουρανίου και την πυρηνική ενέργεια, έπειτα από σχοινοτενείς διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα κράτη-μέλη της, η Ε.Ε. συμπεριέλαβε προ ημερών την πυρηνική ενέργεια στις βιώσιμες πηγές ενέργειας. Καταρτίζει μάλιστα σχέδια για να χαρακτηρίσει «πράσινες» ορισμένες επενδύσεις στον τομέα του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας.

Αναμένεται, άλλωστε, πως μέσα στον Ιανουάριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει συγκεκριμένους κανόνες και θα καθορίσει τα κριτήρια με τα οποία θα εντάσσονται ή θα εξαιρούνται από τις πράσινες επενδύσεις σχέδια σχετικά με την πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο. Οι χώρες που άσκησαν πιέσεις για την επιστροφή της πυρηνικής ενέργειας ήταν αφενός η Γαλλία, που καλύπτει τουλάχιστον το 70% των ενεργειακών της αναγκών με πυρηνική ενέργεια, και αφετέρου οι περισσότερες χώρες της πρώην ανατολικής Ευρώπης που συντάχθηκαν με το Παρίσι. Όπως έχουν επισημάνει αναλυτές, η απόφαση είναι ουσιαστικά πολιτικής φύσης, καθώς χωρίς πυρηνική ενέργεια είναι σχεδόν αδύνατη η εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων και η κλιματική αλλαγή την καθιστά επιτακτική.

Είναι ενδεικτική η πρόσφατη δήλωση του επιτρόπου Ενιαίας Αγοράς, Τιερί Μπρετόν, ο οποίος αναφερόμενος στη διαμάχη για τις αποδεκτές μορφές ενέργειας υπογράμμισε πως «η ατομική ενέργεια και το φυσικό αέριο θα μας βοηθήσουν να επιτύχουμε τους στόχους μας για το κλίμα». Απευθυνόμενους σε όσους εναντιώνονται τυφλά στην πυρηνική ενέργεια, τους κάλεσε «να γίνουν πραγματιστές» και «να μην προβάλουν ιδεολογικές εμμονές».

 

Πηγή:kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text