Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Αγορά σιδηρομεταλλεύματος: Τι να περιμένουμε το 2022

Αγορά σιδηρομεταλλεύματος: Τι να περιμένουμε το 2022

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Κίνα

Το σιδηρομετάλλευμα είναι ένα βαρόμετρο για την κινεζική οικονομία, συνεπώς οι κινέζικες εταιρείες παραγωγής χάλυβα μέσω των ανακοινώσεων για τον έλεγχο των εκπομπών άνθρακα καθορίζουν την απόδοση του σιδηρομεταλλεύματος στη διάρκεια του έτους. Τον Μάρτιο, η κυβέρνηση της Τανγκσάν εξέδωσε συναγερμό δεύτερου επιπέδου για τη ρύπανση, καλώντας τις βαριές βιομηχανικές εταιρείες όπως οι χαλυβουργίες να μειώσουν ανάλογα την παραγωγή. Η απόφαση αυτή περιόρισε την αισιοδοξία της αγοράς σχετικά με την αύξηση της ζήτησης σιδηρομεταλλεύματος, μετά τη Σεληνιακή Πρωτοχρονιά, από τον κορυφαίο παραγωγό χάλυβα στον κόσμο. Οι ανησυχίες για τα προβλήματα χρέους των Κινέζων κατασκευαστών ακινήτων, ενός κλάδου που αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο της εγχώριας ζήτησης χάλυβα, πρόσθεσαν επίσης πίεση στις τιμές του σιδηρομεταλλεύματος και του χάλυβα.

Μετά από φήμες για οικονομικές δυσκολίες, ο υπερχρεωμένος γίγαντας ακινήτων Evergrande απέτυχε να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία για να συγκεντρώσει χρήματα και έχασε την προθεσμία της 23ης Σεπτεμβρίου για πληρωμή τόκων 83,5 εκατομμυρίων δολαρίων για ορισμένα από τα ομόλογά του σε δολάρια. Μετά από αυτό το γεγονός, η τιμή του σιδηρομεταλλεύματος στην Κίνα βυθίστηκε στο χαμηλότερο κλείσιμο των τελευταίων τριών σχεδόν ετών, καθώς οι φόβοι για την αγορά ακινήτων ενισχύθηκαν.

Η υπερπροσφορά επέστρεψε

Από την πλευρά της προσφοράς, η βελτίωση της αύξησης της παραγωγής από τη Βραζιλία και την Αυστραλία έχει αρχίσει να χαλαρώνει τις περιορισμένες προμήθειες για αγορά και θαλάσσια μεταφορά. Ο κορυφαίος παραγωγός της Βραζιλίας, Vale, εργάζεται με τρέχουσα ικανότητα παραγωγής σιδηρομεταλλεύματος 330 εκατομμυρίων τόνων. Η παραγωγή σιδηρομεταλλεύματος της εταιρείας για το πρώτο τρίμηνο του 2021 ήταν 68 εκατομμύρια τόνοι, 14,2% πάνω από το πρώτο τρίμηνο του 2020, ενώ η παραγωγή του δεύτερου τριμήνου του 2021 ανήλθε σε 76 εκατομμύρια τόνους, 12% υψηλότερη από το δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Εν τω μεταξύ, στην Αυστραλία, η Fortescue ξεπέρασε την εκτίμηση αποστολών για ολόκληρο το έτος με συνολικό όγκο 182 εκατομμυρίων τόνων για το 2021 και όρισε την ποσότητα αποστολών για το 2022 στους 180-185 εκατομμύρια τόνους. Ομοίως, η BHP ανέφερε παραγωγή σιδηρομεταλλεύματος 253,5 εκατομμυρίων τόνων για το οικονομικό έτος 2021, η οποία βρίσκεται στο ανώτερο όριο του εύρους των προβλέψεών της.

Μεταξύ των μεγάλων παραγωγών, μόνο η Rio Tinto παρουσίασε μια θλιβερή προοπτική στα εξαμηνιαία της αποτελέσματα, προειδοποιώντας ότι οι αποστολές είναι πιθανό να φτάσουν στο κατώτερο όριο της καθοδήγησης 325-340 εκατομμυρίων τόνων για το 2021 στην καλύτερη περίπτωση και αυτό θα σήμαινε σημαντική αύξηση της παραγωγής για τους επόμενους μήνες.

Σιμάντου

Ενώ οι μεγάλοι παραγωγοί είχαν θετικές προοπτικές το 2021, ένας θησαυρός παρέμεινε ανέγγιχτος. Με δύο δισεκατομμύρια τόνους σιδηρομεταλλεύματος με μερικές από τις υψηλότερες ποιότητες στη βιομηχανία, το γιγάντιο κοίτασμα Simandou στη Γουινέα συνέχισε να αποτελεί αντικείμενο διαμάχης μεταξύ της Vale και του Ισραηλινού δισεκατομμυριούχου Beny Steinmetz. Τον Δεκέμβριο, ο Στάινμετς συνελήφθη στην Ελλάδα αφού ένα ελβετικό δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για δωροδοκία που σχετίζεται με δικαιώματα ορυκτών  τον Ιανουάριο.

2022

Ισχυροί αντίθετοι άνεμοι δημιουργούνται για την αγορά σιδηρομεταλλεύματος την τρέχουσα χρονιά.

Η Κίνα προχωρά με τη μείωση των εκπομπών άνθρακα ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2022 στο Πεκίνο, και η παραγωγή χάλυβα αναμένεται να συρρικνωθεί για δεύτερο χρόνο, ενώ ο κλάδος των ακινήτων με χρέη επιβαρύνει την κατανάλωση χάλυβα και την ευρύτερη ανάπτυξη.

Η UBS Group AG αναμένει ότι η τιμή του σιδηρομετάλλευματος θα ανέλθει κατά μέσο όρο στα 85 δολάρια ανά τόνο το 2022, ενώ η Citigroup βλέπει 96 δολάρια. Η Capital Economics προβλέπει $70 μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Η Fitch σε έκθεσή της αναφέρει ότι παραμένουν ουδέτεροι όσον αφορά τις τιμές σιδηρομεταλλεύματος βραχυπρόθεσμα, δεδομένης της κατάρρευσης που κατέγραψαν το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Ωστόσο, προβλέπουν πτώση αργότερα το 2022 και διακύμανση τιμών, κατά μέσο όρο, σε 90 τόνους δολαρίων το επόμενο έτος.

Θετικοί παράγοντες είναι τα πιθανά δημοσιονομικά κίνητρα στην Κίνα, η πιθανή περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και η μεγαλύτερη υποστήριξη για τον κλάδο ακινήτων, ενώ η παραγωγή χάλυβα θα μπορούσε να ανακάμψει όταν καταργηθούν τα όρια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Μαρία Μπερτζελέτου

 

Πηγή: Reporter.gr

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text