Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Παραιτήθηκε ο αντιπρόεδρος της Fed

Παραιτήθηκε ο αντιπρόεδρος της Fed

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ο αντιπρόεδρος της Federal Reserve, Ρίτσαρντ Κλαρίντα, δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα αποχωρήσει από τη θέση του πριν από τη λήξη της θητείας του, εν μέσω αποκαλύψεων σχετικά με τις συναλλαγές του με μετοχικά κεφάλαια.

Σε ανακοίνωσή του, ο Κλαρίντα γνωστοποίησε ότι θα παραιτηθεί από τη θέση του αυτή την Παρασκευή, ενώ η θητεία του λήγει στις 31 Ιανουαρίου. Τη θέση του αναμένεται να καταλάβει η Λαέλ Μπρέιναρντ

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά τις πρόσθετες αποκαλύψεις περί συναλλαγών του Κλαρίντα τον Φεβρουάριο του 2020, περίπου την εποχή που η Fed ετοιμαζόταν να αναπτύξει ένα από τα πιο επιθετικά εργαλεία νομισματικής πολιτικής σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει την κρίση της Covid.

«Οι συνεισφορές του Rich στις συζητήσεις μας για τη νομισματική πολιτική και η ηγεσία του στην πρώτη δημόσια αξιολόγηση του πλαισίου νομισματικής πολιτικής μας από τη Fed, θα αφήσουν μόνιμο αντίκτυπο στον τομέα των κεντρικών τραπεζών», δήλωσε ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ και πρόσθεσε: «Θα μου λείψουν οι σοφές συμβουλές και οι γνώσεις του».

Η ανακοίνωση του Κλαρίντα, δεν ανέφερε τίποτα για τη διαμάχη, η οποία αποτέλεσε το επίκεντρο της κριτικής της Fed από τη γερουσιαστή Ελίζαμπεθ Γουόρεν και ορισμένους άλλους νομοθέτες.

«Είμαι περήφανος που υπηρέτησα με τους συναδέλφους μου στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα, καθώς, μέσα σε λίγες εβδομάδες, θέσαμε σε εφαρμογή ιστορικά μέτρα πολιτικής που, σε συνδυασμό με τη δημοσιονομική πολιτική, οδήγησαν την οικονομία μακριά από την ύφεση και υποστήριξαν μια ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας. δραστηριότητα και απασχόληση από τότε», ανέφερε στην επιστολή παραίτησης προς τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Η αποχώρησή του σηματοδοτεί την τρίτη μεγάλη παραίτηση ανώτατου στελέχους της Fed τους τελευταίους μήνες λόγω αθέμιτης δραστηριότητας. Οι άλλοι δύο είναι ο Eric Rosengren της Βοστώνης και ο Robert Kaplan από το Ντάλας.

Ο Κλαρίντα μίλησε για «απροσεξία και λάθη» σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει το ότι δεν αποκάλυψε όλη τη συναλλακτική του δραστηριότητα, όταν ξέσπασε η πανδημία.

Όπως έχει γίνει γνωστό, ο δεύτερος τη τάξει στην Fed είχε μετακινήσει από ένα έως πέντε εκατομμύρια δολάρια από ένα αμοιβαίο κεφάλαιο που επενδύει σε ομόλογα σε ένα fund που επενδύει σε μετοχές, στις 27 Φεβρουαρίου 2020. Οι συναλλαγές έγιναν μόλις μία ημέρα πριν ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, ανακοινώσει τα έκτακτα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας, μεταξύ των οποίων και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Επίσης, στοιχεία της Fed, δείχνουν ότι τρεις ημέρες πριν από τις ήδη αναφερθείσες συναλλαγές ο Κλαρίντα πούλησε μετοχές από ένα έως και πέντε εκατ. δολ. από το ίδιο fund.

Ασυμβίβαστο

Σε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη της αγοράς στους διαμορφωτές της πολιτικής, η Fed αποφάσισε τον περασμένο Οκτώβριο, ότι οι συναλλαγές σε ομόλογα και μετοχές των ανώτερων στελεχών της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) κρίνονται ασυμβίβαστες. Η απόφαση αυτή ήρθε μετά από τις αναφορές που έκαναν λόγο ότι υπήρξαν κερδοσκοπικές συναλλαγές από ανώτερα στελέχη.

Ειδικότερα, η Federal Reserve απαγορεύει στους ανώτατους και ανώτερους αξιωματούχους να αγοράζουν μεμονωμένες μετοχές και ομόλογα, ενώ περιορίζει επίσης και τις ενεργές συναλλαγές μετά από ένα σκάνδαλο δεοντολογίας που οδήγησε στην αποχώρηση δύο περιφερειακών προέδρων και υπονόμευσε την εμπιστοσύνη στην κεντρική τράπεζα. Σύμφωνα με τις νέες αποφάσεις, ανώτερα στελέχη της Fed θα περιοριστούν στην αγορά διαφοροποιημένων επενδυτικών οχημάτων όπως τα αμοιβαία κεφάλαια.

Επίσης, στις σχετικές αποφάσεις, αναφέρεται ότι «για να αποτραπεί ακόμη και η εμφάνιση οποιασδήποτε σύγκρουσης συμφερόντων στο χρονοδιάγραμμα των επενδυτικών αποφάσεων», θα πρέπει να υπάρξουν ειδοποίηση 45 ημερών εκ των προτέρων για την αγορά και την πώληση τίτλων, λήψη προηγούμενης έγκρισης για τέτοιες συναλλαγές και διατήρηση επενδύσεων για τουλάχιστον ένα έτος. Επιπλέον, «δεν θα επιτρέπονται αγορές ή πωλήσεις κατά τη διάρκεια περιόδων αυξημένου στρες στις χρηματοπιστωτικές αγορές», ανέφερε η Fed.

 

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text