Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 236 | Η επενδυτική στρατηγική για τον έλληνα επενδυτή

Η επενδυτική στρατηγική για τον έλληνα επενδυτή

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η επενδυτική στρατηγική για τον έλληνα επενδυτή

 

 

 

 

 

Η επενδυτική στρατηγική για τον έλληνα επενδυτή

Ποιά είναι η στρατηγική που, κατά την άποψή μας, πρέπει να ακολουθήσει ένας έλληνας επενδυτής, ο οποίος σήμερα είναι τοποθετημένος στην αγορά;

Να παραμείνει τοποθετημένος. Η περίοδος που διανύουμε, είναι ανοδική. Όλα ευνοούν την άνοδο των μετοχών: το διεθνές περιβάλλον, η πορεία της οικονομίας και η πορεία των επιχειρήσεων. Η αγορά, “εξωθείται”, έστω και με χαμηλή αξία συναλλαγών, σε σταδιακή άνοδο -δείτε σχετικό άρθρο του τεύχους 235, εδώ.

Πολύ δύσκολα θα βλέπαμε την περίπτωση υποχώρησης της χρηματιστηριακής αγοράς για “εσωτερικούς” λόγους.

Θα μπορούσε να υπάρξει μία “διακύμανση”, σε περίπτωση που υποχωρήσουν οι αγορές στο εξωτερικό, κάτι για το οποίο δίνουμε μικρές πιθανότητες να συμβεί, παρά το γεγονός ότι, κατά το 2022, αναμένουμε χαμηλή αύξηση των επιχειρηματικών κερδών, ή καλύτερα, επιστροφή των ρυθμών αύξησης στην κανονικότητα που ίσχυε πριν από το 2020.

Όμως, ακόμη και στην περίπτωση αυτή, η ελληνική αγορά μπορεί να έχει καλύτερες επιδόσεις.

Βρισκόμαστε σε έναν ανοδικό κύκλο. Η εξέλιξή του καθυστέρησε, λόγω της πανδημίας, αλλά και λόγω των τεχνικών δυσκολιών που προκαλεί στη ροή των κεφαλαίων, προς την Ελλάδα, η χαμηλή επενδυτική αξιολόγηση της χώρας. Με βάση την κανονική πορεία των πραγμάτων, στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, το εμπόδιο αυτό, θα αρθεί. Μπορεί να γίνει κατά το 2023, ή μετά το τέλος της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης. Και, κατά την άποψή μας, το γεγονός ότι, η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα είναι “επεισοδιακή”, κρατά αδρανείς τους οίκους αξιολόγησης.

Σε κάθε περίπτωση, έτσι έχουν τα πράγματα και έτσι τα αποδεχόμαστε. Από την πλευρά μας, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να καταθέτουμε την άποψή μας και να παρακολουθούμε τις εξελίξεις, δεσμευόμενοι για μία ταχεία αξιολόγηση των πραγμάτων, αν κάτι δείχνει ότι τείνει να μεταβληθεί.

Η ανοδική αντίδραση της αγοράς, κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας 10/1/2022, ήταν εντυπωσιακή και, κατά την άποψή μας, έδειξε τη δυναμική του ελληνικού Χρηματιστηρίου κατά το 2022. Ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος, κατά το τελευταίο έτος, κινείται πολύ ήρεμα και χωρίς σημαντικές διακυμάνσεις, αιφνιδίασε και κατέγραψε άνοδο κατά 1,32%, σε μία μέρα κατά την οποία το σύνολο των ευρωπαϊκών δεικτών υπέστησαν απώλειες, ενώ παράλληλα, οι αμερικανικές αγορές είχαν μόλις ανοίξει, καταγράφοντας έντονη υποχώρηση. Στην ίδια συνεδρίαση, οι τραπεζικές μετοχές, πέτυχαν την καλύτερη επίδοση των τελευταίων μηνών, με αρκετά μεγάλους όγκους συναλλαγών.

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, βασίζει τις προοπτικές της στη θετική πορεία της οικονομίας, στα ισχυρά επιχειρηματικά κέρδη, στη -μετά από χρόνια- ανάκαμψη του τραπεζικού κλάδου και …εύχεται, η οποιαδήποτε εκλογική περιπέτεια, να ολοκληρωθεί, όσο το δυνατό πιο σύντομα.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text