Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 236 | Το Χαρτοφυλάκιο κατά το 2021 - Η στρατηγική για το 2022

Το Χαρτοφυλάκιο κατά το 2021 - Η στρατηγική για το 2022

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Το Χαρτοφυλάκιο κατά το 2021 - Η στρατηγική για το 2022

 

 

 

 

 

Το Χαρτοφυλάκιο κατά το 2021 - Η στρατηγική για το 2022

Κατά το 2021, δεν προκλήθηκαν σημαντικοί κίνδυνοι, στη χρηματιστηριακή αγορά, ώστε να μπορούσε κάποιος να οδηγηθεί σε σημαντικές απώλειες κεφαλαίου. Όμως, από την άλλη πλευρά, δεν προκλήθηκαν και ευκαιρίες σημαντικών κερδών.

Η απόδοση του Χαρτοφυλακίου του “απόλυτου συστήματος”, υπήρξε μέτρια (+11,18%) και απλά ξεπέρασε ελαφρά την απόδοση του Γενικού Δείκτη (+10,43%).

Δεν είμαστε δυσαρεστημένοι, αφού έστω και ένα κέρδος +11,18%, είναι κέρδος. Το οποίο μάλιστα αποκτήσαμε, χωρίς να διακινδυνέψουμε ιδιαίτερα και χωρίς να βρεθούμε σε “αρνητική” απόδοση, σε σχέση με την αποτίμηση της αρχής του έτους. (Μπορείτε να δείτε την καθημερινή αποτίμηση του χαρτοφυλακίου και άλλα στατιστικά στοιχεία, εδώ)

Κατά τη διάρκεια του 2021, αποφύγαμε να κάνουμε πολλές πράξεις και επιμείναμε σε μετοχές, οι οποίες μπορεί να ήταν (και να παραμένουν) ως “παραδοσιακά καλές” μετοχές, πλην όμως, στις συγκεκριμένες συνθήκες της οικονομίας και του Χρηματιστηρίου, δε μπορούσαν να πετύχουν καλές αποδόσεις.

Ενώ είχαμε τοποθετηθεί έγκαιρα στη μετοχή της ΑΛΦΑ, καθυστερήσαμε να τη ρευστοποιήσουμε. Επίσης, καθυστερήσαμε να ρευστοποιήσουμε τη μετοχή της ΣΑΡ (την οποία τελικά πουλήσαμε με ζημιά 8,6%), παρά το ότι αυτή είχε περιπέσει σε “ακινησία” και παρά το γεγονός ότι, η διακράτησή της από θεσμικούς επενδυτές, είχε μειωθεί σημαντικά.

Από την άλλη πλευρά, δεν τοποθετηθήκαμε σε μετοχές εταιριών, για τις οποίες προβλέπαμε ότι θα πετύχουν σημαντική αύξηση των οικονομικών τους μεγεθών, τόσο κατά το 2021, όσο και κατά το 2022.

Τελικά, κάναμε δύο αλλαγές (τοποθετήσαμε στο χαρτοφυλάκιο τις μετοχές της ΜΟΤΟ και της ΑΛΜΥ, στη θέση των ΑΛΦΑ  και ΣΑΡ αντίστοιχα), περί τα τέλη του έτους.

Στα δύο χρόνια και δέκα μήνες της λειτουργίας του Χαρτοφυλακίου (μέχρι και την 10/1/2022), έχουμε πετύχει μία απόδοση 77,12%, ενώ η απόδοση του Γενικού Δείκτη ήταν μόλις 33,73%. Η μέση ετησιοποιημένη απόδοσή μας, φτάνει στο 22,02% και παραμένει πάνω από το “όριο” του 20,0%, το οποίο προσπαθούμε να διατηρήσουμε “πάση θυσία”.

Η διαχρονική επιτυχία του “απόλυτου συστήματος”, είναι η μαζική “είσοδος” και “έξοδος” από την αγορά, στις μεγάλες διακυμάνσεις του Γενικού Δείκτη. Σ’ αυτές τις φάσεις επιτυγχάνονται οι μεγάλες διαφορές και τα πολλά κέρδη. Και αυτό, το έχουμε επιτύχει απόλυτα.

Στόχος μας, κατά το 2022, είναι η μεγαλύτερη διαφοροποίηση σε σχέση με το Γενικό Δείκτη. Εκτιμούμε ότι, κατά το έτος αυτό, δε θα υπάρξουν πολύ μεγάλες διακυμάνσεις του Γενικού Δείκτη, ώστε να υπάρξουν περιθώρια κερδών από “έξοδο” και “είσοδο” στην αγορά. Η διαφορά μας με το δείκτη, στο νέο έτος, θα πρέπει να βασιστεί στη θετική πορεία των μετοχών μας και λιγότερο σε πετυχημένες “εισόδους” και “εξόδους” από την αγορά.

Με βάση την οπτική μας για την αγορά και τις προσδοκίες μας για τις εξελίξεις, όπως έχουν σήμερα, οι άξονες της στρατηγικής μας, κατά το 2022, θα είναι:

  1. Ο αριθμός των μετοχών μας, θα παραμείνει στις τέσσερις, αφού αυτός είναι ένας βασικός κανόνας του “απόλυτου συστήματος συναλλαγών”.
  2. Θα επιδιώξουμε την επισήμανση μετοχών, εταιριών που θα πετύχουν εντυπωσιακή κερδοφορία κατά το 2022. Προς το παρόν, ως τέτοιες μετοχές θεωρούμε τη ΜΟΤΟ και την ΑΛΜΥ, τις οποίες τοποθετήσαμε πρόσφατα στο χαρτοφυλάκιο.
  3. Θα τοποθετηθούμε σε μία μετοχή τράπεζας. Εκτιμούμε ότι τα περιθώρια ανόδου του τραπεζικού δείκτη (ΔΤΡ) φέτος, υπό την προϋπόθεση της εμφάνισης οργανικής κερδοφορίας στις τράπεζες φέτος και της διανομής μερίσματος, εντός του 2023, είναι, υπό τις παρούσες συνθήκες, περί το 30% έως 40%. Ενδεχομένως να τοποθετηθούμε σε τραπεζική μετοχή, ρευστοποιώντας τη μετοχή της ΕΧΑΕ.
  4. Νιώθουμε αρκετά ασφαλείς με τη μετοχή της ΜΥΤΙΛ, πλην όμως, προς το παρόν, δε μας ικανοποιεί ιδιαίτερα, η επίδοσή της. Εάν εκτιμήσουμε ότι μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με άλλη μετοχή, υψηλής κεφαλαιοποίησης, ισάξιας ασφάλειας και χρηματοοικονομικής ισχύος, ενδεχομένως να το πράξουμε.
  5. Θα επιδιώξουμε μερικές και μικρής κλίμακας “βραχυχρόνιες κινήσεις”, με στόχο τη μεγιστοποίηση της απόδοσής μας, εφ’ όσον εκτιμήσουμε ότι κάτι τέτοιο θα είναι ασφαλές.

 

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ

 



Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text