Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 236 | Ποιά μεγέθη των ισολογισμών βελτιώθηκαν και ποιά επιδεινώθηκαν στην περίοδο 2016-2021;

Ποιά μεγέθη των ισολογισμών βελτιώθηκαν και ποιά επιδεινώθηκαν στην περίοδο 2016-2021;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

 

 

 

 

 

 

Ποιά μεγέθη των ισολογισμών βελτιώθηκαν και ποιά επιδεινώθηκαν στην περίοδο 2016-2021;

Σε αρκετές δημοσιεύσεις μας στο παρελθόν, έχουμε εκφράσει ότι, από το 2016, το Χρηματιστήριο της Αθήνας, εισήλθε σε μια νέα ιστορική περίοδο. Είχαμε μάλιστα τοποθετήσει την έναρξη αυτής της περιόδου, την 11 Φεβρουαρίου 2016, όταν ο Γενικός Δείκτης, βρέθηκε στις 440,88 μονάδες, που τότε, αποτελούσε νέο “χαμηλό κλείσιμο” των προηγούμενων 27 ετών. Από εκείνη την ημερομηνία, η χρηματιστηριακή αγορά κινείται, έστω με προβλήματα και διακυμάνσεις, ανοδικά, ακολουθώντας την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την εξέλιξη της κατάστασης των εισηγμένων επιχειρήσεων.

Σε αυτήν την ανάλυση, θέλουμε να εξετάσουμε την πορεία των μικροοικονομικών μεγεθών των εισηγμένων εταιριών, από το 2016 μέχρι το 9μηνο του 2021, ώστε να αντιληφθούμε αν η εξέλιξη των μεγεθών, συμβαδιζει με την νέα ιστορική περίοδο και την ανοδική τάση που αναφέρουμε παραπάνω.

Πέραν της πρωτοτυπίας αυτής της έρευνας, το σημαντικό στοιχείο της είναι ότι, για τη σύνταξή της, χρησιμοποιούνται οι ίδιες εταιρίες. Με τον τρόπο αυτόν, μπορούμε να έχουμε και μία έγκυρη εικόνα για την συγκριτική διαχρονική πορεία των μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων.

Από τον παρακάτω πίνακα διακρίνουμε, ξεκάθαρα μια ανοδική πορεία ή αλλιώς “Βελτιωση” όπως το εκφράζουμε και στον πίνακα (δείτε σημειώσεις πίνακα), στον αριθμό των εισηγμένων εταιριών, που αύξησαν τις πωλήσεις τους, από έτος σε έτος, έκτος από το 2020, όπου παρεμβλήθηκε το ξέσπασμα της πανδημίας Covid και επιδείνωσε σε σημαντικό βαθμό τα μεγέθη των εταιριών.

Οι εισηγμένες που αύξησαν το μικτό περιθώριο κέρδους τους, από έτος σε έτος, παρέμειναν σχέδον σταθερές, τα έτη 2017(54 εταιρίες), 2018 (59), 2019 (63) και 2020 (61), ενώ στο 6μηνο του 2021, υπήρξε μια σημαντική βελτίωση: 82 εταιρίες (σε σύνολο 137), αύξησαν το μικτό περιθώριο κέρδους.

Στις δαπάνες λειτουργίας ως ποσοστό των πωλήσεων, παρατηρείται, με εξαίρεση το 6μηνο του 2021, ότι όλο και περισσότερες εταιρίας αύξησαν τις δαπάνες τους, ως ποσοστό των πωλήσεων.

Στα χρηματοοικονομικά έξοδα προς πωλήσεις, παρατηρείται μία σταδιακή αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων που βελτίωσαν το μέγεθος αυτό (δηλαδή, μείωσαν τις χρηματοοικονομικές δαπάνες ως ποσοστό των πωλήσεων). Όμως, κατά τα έτη 2019 και 2020, αυξάνεται ο αριθμός των εταιριών που είχαν επιδείνωση στο μέγεθος αυτό. Όμως, παρατηρείται μία θεαματική αλλαγή στο α’ εξάμηνο του 2021 (90 εταιρίες βελτίωσαν και 47 επιδείνωσαν τη θέση τους). Εκτιμάται ότι, για το σύνολο του 2021, οι περισσότερες εταιρίες βελτίωσαν τη θέση τους, δηλαδή μείωσαν τις χρηματοοικονομικές τους δαπάνες, ως ποσοστό των πωλήσεων.

Στο περιθώριο EBITDA, διακρίνουμε ότι, στα έτη 2017 και 2018, το ποσοστό των εισηγμένων που βελτίωσε το περιθώριο EBITDA του, ήταν περίπου ίσο με αυτό που το επιδείνωσε. Το 2019 υπήρξε μία ευρύτερη τάση βελτίωσης (81 βελτίωσαν και 56 επιδείνωσαν). Σαφής επιδείνωση σημειώθηκε το 2020, ενώ στο α’ εξάμηνο του 2021, υπήρξε μία εντυπωσιακή αύξηση του αριθμού των εταιριών που βελτίωσαν το περιθώριό τους.

Στο καθαρό περιθώριο κέρδους, από τα έτη 2017 έως 2019, περίπου το 55% των εταιριών βελτίωναν το καθαρό περιθώριο κέρδους κάθε χρόνο. Το 2020, 60 εισηγμένες (έναντι 75 κατά το 2019) βελτίωσαν το καθαρό περιθώριο κέρδους και στο 6μηνο 2021, 99 εταιρίες (72,3%) εμφάνισαν βελτίωση στον πολύ σημαντικό αυτό δείκτη.

Συμπερασματικά, διακρίνουμε, μία σαφή βελτίωση της ποιότητας των μεγεθών των επιχειρήσεων (μικρο-οικονομικά στοιχεία) μετά το 2016. Η τάση αυτή, διεκόπη το 2020, προφανώς λόγω της πανδημίας. Όμως, όλοι σχεδόν οι δείκτες που εξετάζουμε, καταδεικνύουν εντυπωσιακή, έως πρωτοφανή βελτίωση στο α’ εξάμηνο του 2021. Εκτιμούμε ότι η βελτίωση αυτή επεκτάθηκε και για το σύνολο του 2021. Βεβαίως, αυτή η βελτίωση προδιαθέτει για ένα θετικό έτος στα μεγέθη και την κερδοφορία για το 2022.

Καθώς, μετά την πρώτη δημοσίευση παρόμοιων πινάκων, στο τεύχος 233 (εδώ), από εδώ και στο εξής, οι πίνακες θα δημοσιεύονται σε σταθερή βάση.

Σημείωση: Οι συγκρίσεις στον παρακείμενο πίνακα, γίνονται με βάση τα προ 12μήνου μεγέθη. Δηλαδή, τα στοιχεία του εξαμήνου και του 9μηνου του 2021, συγκρίνονται με τα αντίστοιχα μεγέθη του 2020. Επίσης, σημειώνεται ότι, στις αναφορές των εταιριών κατά το 9μηνο του 2021, δεν δόθηκαν πλήρη στοιχεία αποτελεσμάτων απ’ όλες τις εταιρίες και για το λόγο αυτό, στην ημερομηνία αυτή, εμφανίζονται ελλείψεις.

Δείτε τον πίνακα σε περιβάλλον excel, εδώ.

Στον παραπάνω πίνακα εξετάζεται η πορεία βασικών οικονομικών δεικτών σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα: α) Η αύξηση των πωλήσεων είναι ΘΕΤΙΚΟ στοιχείο. β) Η αύξηση του μικτού περιθωρίου κέρδους είναι ΘΕΤΙΚΟ στοιχείο. γ) Η αύξηση της σχέσης "Δαπάνες λειτουργίας προς Πωλήσεις" είναι ΑΡΝΗΤΙΚΟ στοιχείο. δ) Η αύξηση των "Χρηματοοικονομικών δαπανών προς τις Πωλήσεις" είναι ΑΡΝΗΤΙΚΟ στοιχείο. ε) Η αύξηση του περιθωρίου EBITDA είναι ΘΕΤΙΚΟ στοιχείο. στ) Η αύξηση του Καθαρού περιθωρίου κέρδους είναι ΘΕΤΙΚΟ στοιχείο. ζ) Η αύξηση της σχέσεις "Υποχρεώσεις προς Παθητικό" είναι ΑΡΝΗΤΙΚΟ στοιχείο. η) Η αύξηση των "Υποχρεώσεων (σε απόλυτο μέγεθος)" είναι ΑΡΝΗΤΙΚΟ στοιχείο. Σημειώνουμε ότι, κάθε σχέση και οικονομικός δείκτης έχει ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ βαρύτητα στην αξιολόγηση για την πορεία της εταιρίας.

Στο παρακάτω πλαίσιο υπάρχουν οι μεμονωμένοι πίνακες Επιδείνωσης/Βελτιώσεις για τα έτη 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 6μηνο 2021 και 9μηνο 2021. Ο πίνακας λειτουργία σας ένα υπολογιστικό φύλλο excel. Στο τέλος του πλαισίου, υπάρχει η μπάρα με τα υπολογιστικά φύλλα για κάθε περίοδο που εξετάζουμε. Στο δεξιά αυτής της μπάρας υπάρχουν τα βέλη ">" και "<" που θα σας κατευθύνουν στα φύλλα, τα οποία δεν φαίνονται, λόγω χώρου στο site. Παράλληλα, στα δεξιά του πίνακα υπάρχει μια κάθετη μπάρα περιήγησης, που θα σας βοηθήσει να κινηθείτε σε ολόκληρο τον πίνακα.

Αλλιώς, μπορείτε να δείτε όλους τους πίνακες σε περιβάλλον excel, εδώ.

Δεν συνιστάται η ανάγνωση από κινητό τηλέφωνο.

Επιμέλεια μελέτης: Κωνσταντίνα Ρομοσού, Αναστάσιος Πυλιώτης


 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα: