Αρχική | Χ&Α | Χ&Α - Επικαιρότητα | Ο Γενικός Δείκτης, πάνω από τις 950 μονάδες, για πρώτη φορά μετά το 2014!

Ο Γενικός Δείκτης, πάνω από τις 950 μονάδες, για πρώτη φορά μετά το 2014!

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ο Γενικός Δείκτης, πάνω από τις 950 μονάδες, για πρώτη φορά μετά το 2014!

Το βράδυ της Δευτέρας 8 Δεκεμβρίου 2014, ο τότε Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ανακοίνωσε στους συνεργάτες του ότι, θα προχωρούσε στην επίσπευση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Η κίνηση αυτή είχε ρίσκο. Αν δεν εκλέγονταν ο υποψήφιος του κ. Σαμαρά (την επόμενη μέρα ανακοινώθηκε ότι υποψήφιος θα ήταν ο Σταύρος Δήμας), θα διαλύονταν η Βουλή και η χώρα θα πήγαινε σε πρόωρες εκλογές.

 

Όπως ήταν αναμενόμενο, η απόφαση του κ. Σαμαρά διεύρευσε -σχεδόν- άμεσα. Μετά από λίγο, παιζόταν στα κανάλια.

Την επόμενη μέρα, Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014, η χρηματιστηριακή αγορά κατέρρευσε. Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε, από τις 1.035,08 μονάδες του κλεισίματος της Παρασκευής, στις 902,84  μονάδες.

 

Ήταν η τελευταία φορά που ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε πάνω από τις 1.000 μονάδες. Η συνέχεια είναι γνωστή. Ο Σταύρος Δήμας δεν εκλέχθηκε, η χώρα πήγε σε εκλογές (στις 25 Ιανουαρίου 2015), στην Κυβέρνηση εκλέχτηκε ο Σύριζα, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε και βρέθηκε στο χαμηλότερο σημείο, της πτωτικής αυτής διαδρομής, στις 11 Φεβρουαρίου 2016, όταν ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 440,88 μονάδες. Αυτό ήταν το χαμηλότερο κλείσιμο του δείκτη, από το 1989.

Από τότε, άρχισε η άνοδος. Αργή και μακρόσυρτη, με πισωγυρίσματα και αγωνίες. Όπως ακριβώς συνέβη και με το “γύρισμα” της ελληνικής οικονομίας, που σταδιακά, βγήκε από τη “στενωπό” των μνημονίων και ξεκίνησε μία νέα πορεία.

 

Μετά το Δεκέμβριο του 2014, ο Γενικός Δείκτης, βρέθηκε στο υψηλότερο σημείο του, στις 24/1/2020, όταν έκλεισε στις 948,64 μονάδες. Όμως, από τότε άρχισαν οι ανησυχίες για την πανδημία, ανησυχίες που κατέληξαν σε πανικό, στα τέλη Φεβρουαρίου του 2020, με αποτέλεσμα, να οδηγηθεί ο δείκτης σε ένα νέο “χαμηλό κλείσιμο” στις 16/3/2020, στις 484,40  μονάδες. Η συνέχεια από τότε είναι γνωστή.

Κατά το τελευταίο διάστημα, ήταν εμφανές ότι, η αγορά “ωθούσε” το δείκτη πάνω από τις 900 μονάδες. Κατά το 2021, ο Γενικός Δείκτης πραγματοποίησε 12 απόπειρες να κινηθεί πάνω από αυτό το επίπεδο. Ήταν όλες αποτυχημένες. Το επιχείρησε ξανά, στη δεύτερη συνεδρίαση του χρόνου. Με απόλυτη επιτυχία αυτή τη φορά. Και σήμερα, ο Γενικός Δείκτης, ξεπερνάει το κλείσιμο της 24/1/2020 και βρίσκεται, για πρώτη φορά μετά το 2014, πάνω από τις 950 μονάδες.

Αυτό το νούμερο, οι 950 μονάδες, θα μπορούσαν να μη σημαίνουν κάτι ιδιαίτερο, παρά μόνον ένα νέο “υψηλό”. Όμως, δεν είναι απλά ένα νέο υψηλό. Είναι το κλείσιμο μιας περιόδου. Μιας περιόδου δύσκολης, μιας περιόδου κατά την οποία η χώρα -και η κοινωνία της- τιμωρήθηκαν για την απρονοησία του πολιτικού της συστήματος, επί σειρά δεκαετιών, που τελικά την οδήγησε στη χρεοκοπία και στην παρακμή. Ας ελπίσουμε ότι, κατά το επόμενο διάστημα, θα “γεφυρωθούν” και θα κλείσουν και άλλα κενά, ώστε να αφήσουμε το αμαρτωλό παρελθόν πίσω μας, για πάντα!

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text