Αρχική | Χ&Α | Χ&Α - Επικαιρότητα | BlackRock: Οι τιμές των εμπορευμάτων θα παραμείνουν υψηλές για δεκαετίες

BlackRock: Οι τιμές των εμπορευμάτων θα παραμείνουν υψηλές για δεκαετίες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Σύμφωνα με τον επικεφαλή θεματικών και τομεακών επενδύσεων της εταιρίας διαχείρισης επενδύσεων BlackRock, Evy Hambro, οι τιμές των εμπορευμάτων ενδέχεται να παραμείνουν υψηλές στις επόμενες δεκαετίες, καθώς οι εταιρίες εξόρυξης μετάλλων και άλλων πρώτων υλών αγωνίζονται για να ανταποκριθούν στη ζήτηση που έχει προκύψει λόγω της ενεργειακής μετάβασης.

Οι πρώτες ύλες, όπως και οι μετοχές ορισμένων εταιριών που τις παράγουν, σημείωσαν υψηλά “ρεκόρ” πέρυσι, λόγω της αύξησης της κατανάλωσης, η οποία προήλθε από τα μέτρα τόνωσης που έλαβαν οι οικονομίες παγκοσμίως. Ταυτόχρονα, η στροφή προς έναν πιο “πράσινο” κόσμο δημιουργεί νέα ζήτηση για μέταλλα όπως ο χαλκός, το λίθιο και το νικέλιο.  Αυτή η τάση είναι απίθανο να αλλάξει σύντομα, δήλωσε ο κ.Hambro.

Παράλληλα δημιουργούνται υψηλά ποσοστά επενδύσεων σε υποδομές, καθώς ο κόσμος επιδιώκει να μειώσει την κατανάλωση άνθρακα, αυξάνοντας την ζήτηση για χάλυβα και τσιμέντο. Όλη αυτή η αυξημένη ζήτηση, που δημιουργείται είναι πολύ πιθανό, να διατηρήσει τις τιμές σε πολύ υψηλά επίπεδα για πολλά χρόνια στο μέλλον, γεγονός που θα μπορούσε να συνεχιστεί ακόμα και για δεκαετίες, υποστηρίζει ο κ. Hambro.

Οι απόψεις του, συμβαδίζουν με εκείνες των μεγάλων τραπεζών, όπως της Goldman Sachs Group Inc., η οποία την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι η αυξητική τάση των τιμών των εμπορευμάτων μπορεί να διαρκέσει έως και μια δεκαετία.

Εμπορεύματα όπως ο άνθρακας, ο χαλκός και το λίθιο σημείωσαν νέα υψηλά επίπεδα το περασμένο έτος, προσφέροντας τεράστια κέρδη και μερίσματα στις εταιρίες εξόρυξης. Ωστόσο, ο κ. Hambro εξακολουθεί να θεωρεί ότι ο τομέας εξόρυξης παραμένει υποτιμημένος, δεδομένης της σημασίας του, στην παροχή των υλικών που απαιτούνται για την ενεργειακή μετάβαση και την απαλλαγή από τον άνθρακα.

“Φαίνεται ότι η προσπάθεια που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις για να μεταβούν στον “πράσινο κόσμο” έχει αγνοηθεί εντελώς από πολλούς επενδυτές και κάποια στιγμή οι άνθρωποι θα συνειδητοποιήσουν πόσο σημαντικές είναι αυτές οι επιχειρήσεις και θα εισρεύσουν πολλά κεφάλαια σε αυτές, γεγονός που θα αλλάξει τις αποτιμήσεις και τις εκτιμήσεις των επενδυτών”, δηλώνει ο κ. Hambro.

 

Πηγή: bloomberg.com (εδώ)

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Καρατζάς


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text