Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | United Group: Tα στοιχήματα του σχήματος Wind-Nova και οι επενδύσεις των 1,3 δισ. ευρώ

United Group: Tα στοιχήματα του σχήματος Wind-Nova και οι επενδύσεις των 1,3 δισ. ευρώ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
United Group: Tα στοιχήματα του σχήματος Wind-Nova και οι επενδύσεις των 1,3 δισ. ευρώ

Με την ανακοίνωση ενός φιλόδοξου πλάνου επενδύσεων που θα ξεπεράσει τα 1,3 δισ. ευρώ σε βάθος πενταετίας συνοδεύτηκε η ολοκλήρωση της πώλησης της Wind στον τηλεπικοινωνιακό όμιλο United Group, συμφερόντων της BC Partners.

Με την εξαγορά της Wind η Ελλάδα αποκτά πρωταγωνιστικό ρόλο στην στρατηγική της United Group, καθώς πλέον η χώρα μας γίνεται η μεγαλύτερη αγορά στην οποία δραστηριοποιείται ο όμιλος, τουλάχιστον σε ότι αφορά τον αριθμό των συνδρομών.

Από τις 15,2 εκατομμύρια μοναδικές συνδρομές υπηρεσιών που παράγουν επαναλαμβανόμενα έσοδα (RGU- Revenue Generating Units) που μετράει ο όμιλος στις οχτώ χώρες που δραστηριοποιείται, περισσότερες από τις μισές και συγκεκριμένα 8,1 εκατ. RGU, προέρχονται πλέον από την Ελλάδα.

Το επενδυτικό πρόγραμμα των 1,3 δισ. ευρώ έρχεται να προστεθεί στα περίπου 1,4 δισ. ευρώ που έχει επενδύσει η United Group για την απόκτηση του ελέγχου της Forthnet και την μέχρι τώρα αναβάθμιση των προϊόντων και υπηρεσιών της εταιρείας που μετονομάστηκε σε Nova, καθώς και για την εξαγορά της Wind.

Δεδομένου πως στρατηγική της United Group είναι να αναπτύσσει το δικό της δίκτυο τηλεπικοινωνιών στις χώρες που δραστηριοποιείται, το μεγαλύτερο κομμάτι των προς επένδυση κεφαλαίων αναμένεται να κατευθυνθεί στην ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών, αλλά και στα δίκτυα κινητής 5G. Τμήμα των επενδύσεων θα κατευθυνθεί και στη συνδρομητική τηλεόραση, τόσο σε νέες εφαρμογές όσο και στην παραγωγή περιεχομένου.

Όπως ανέφερε η διευθύνουσα σύμβουλος της United Group, Victoriya Boklag στη γραπτή δήλωσή της που συνόδευε την ανακοίνωση της απόκτησης του ελέγχου της Wind: "Ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η ανάπτυξη των οπτικών ινών είναι σε εξέλιξη στην Ελλάδα.

Μέσα από τις επενδύσεις που θα υλοποιήσουμε και την εκτεταμένη εμπειρία μας από οχτώ διεθνείς αγορές, είμαστε έτοιμοι να διαδραματίσουμε καθοριστικό ρόλο και στους δύο αυτούς τομείς, φέρνοντας εξαιρετικά προϊόντα και κορυφαία εξυπηρέτηση στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της Ελλάδας”.

Κεφάλαια θα απαιτηθούν και για τη συμμετοχή της Nova-Wind στα ψηφιακά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία απαιτούν και ιδιωτική συμμετοχή, ενώ κάποια κονδύλια θα απαιτηθούν και για την επερχόμενη συγχώνευση των δύο εταιρειών.

Το χρονοδιάγραμμα της συγχώνευσης

Με την ολοκλήρωση της πώλησης της Wind ξεκινούν και επίσημα οι διεργασίες για τη συγχώνευση με τη Nova, μια διαδικασία που θα χρειαστεί αρκετούς μήνες για να ολοκληρωθεί στο σύνολό της. Μέσα στο ερχόμενο τρίμηνο αναμένεται να έχει κλειδώσει η διοικητική ομάδα της νέας εταιρείας, με στελέχη από Wind και Nova αλλά και από την αγορά.

Σημειώνεται πως με την ολοκλήρωση της συναλλαγής ο Νάσος Ζαρκαλής, αποχώρησε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Wind Ελλάς και τα καθήκοντά του θα αναλάβει ο Γενικός Οικονομικός Διευθυντής της εταιρείας, Χάρης Κυριακόπουλος, ενώ επικεφαλής της Nova είναι ο Παναγιώτης Γεωργιόπουλος.

Μέσα στο δεύτερο μισό του έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί και η ενοποίηση των δύο εταιρειών σε εμπορικό επίπεδο. Το επικρατέστερο σενάριο είναι να διατηρηθεί η ονομασία της Nova και να καταργηθεί η χρήση του brand Wind, για τη χρήση του οποίου πληρώνονται κάθε χρόνο δικαιώματα στον ιταλικό όμιλο.

Την ίδια περίοδο αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί και οι διαδικασίες που θα επιτρέπουν στα καταστήματα της Nova να πουλούν προϊόντας κινητής τηλεφωνίας της Wind και τα καταστήματα της Wind να μπορούν να πουλούν την συνδρομητική τηλεόραση ΕΟΝ της Nova.

Τελευταίο βήμα της συγχώνευσης είναι η ενοποίηση του δικτύου και της συνδρομητικής βάσης των δύο εταιρειών, μια πολύπλοκη διαδικασία που εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2023 και θα ανοίξει το δρόμο για τη δημιουργία νέων πακέτων triple play και quad play που θα συνδυάζουν σταθερή-κινητή και συνδρομητική τηλεόραση.

 

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text