Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Το 65% του παγκόσμιου ΑΕΠ θα παραχθεί από ψηφιακά μετασχηματισμένες δραστηριότητες

Το 65% του παγκόσμιου ΑΕΠ θα παραχθεί από ψηφιακά μετασχηματισμένες δραστηριότητες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Το 65% του παγκόσμιου ΑΕΠ θα παραχθεί από ψηφιακά μετασχηματισμένες δραστηριότητες

Το γεγονός ότι η τεχνολογία σήμερα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι κάθε επιχειρησιακής στρατηγικής δεν αποτελεί έκπληξη για κανέναν. Άλλωστε τo 65% του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2022 θα παραχθεί από ψηφιακά μετασχηματισμένες δραστηριότητες. Αυτός είναι ένας από τους κυριότερους λόγους που καθιστά σημαντική τη γνώση των τάσεων και προβλέψεων για ό,τι μας επιφυλάσσει το τεχνολογικό μέλλον. Την ευκαιρία να δούμε μια πρόγευση αυτού του μέλλοντος αλλά και τα σχέδια των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας που διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού, είχαμε στο πλαίσιο μιας συζήτησης στρογγυλής τραπέζης που πραγματοποιήθηκε εντός ενός στενού κύκλου δημοσιογράφων από όλο τον κόσμο με τον John Roese, Chief Technology Officer της Dell Technologies. Η “Κ” και το “MR” ήταν παρόντες σε αυτή την ενδιαφέρουσα συζήτηση.

5G, edge computing και ασφάλεια

Το 2022, σύμφωνα με τον Roese και την Dell Technologies, θα μας φέρει σε μια τεχνολογική πραγματικότητα την οποία μέχρι πρότινος την περιγράφαμε ως μια σειρά «αναδυόμενων τεχνολογιών». Επιπλέον και ειδικά προς το τέλους του έτους θα έχουμε και μια σαφή πρόγευση για το τι μπορούμε να περιμένουμε τα επόμενα χρόνια από νέες, εντυπωσιακές και μέχρι πολύ πρόσφατα «εξωτικές» τεχνολογίες όπως τα κβαντικά υπολογιστικά συστήματα.

Εντός του 2022 οι εφαρμογές για τα αποκεντρωμένα συστήματα στα άκρα των δικτύων -edge computing- αλλά και οι επιχειρησιακές εφαρμογές της τεχνολογίας 5G θα διαμορφώσουν νέα επιχειρησιακά μοντέλα. Στην περίπτωση των τεχνολογιών edge, έχει ενδιαφέρον κατά τον Roese το πώς θα διαχωριστεί το επίπεδο της πλατφόρμας από το επίπεδο των εφαρμογών, με τη δυνατότητα εκτέλεσης των εφαρμογών χωρίς την απαίτηση μιας υποδομής edge σχεδιασμένης αποκλειστικά για την συγκεκριμένη εφαρμογή. Αυτό είναι μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη γιατί διασφαλίζει την καλύτερη διαχείριση των υποδομών χωρίς να δημιουργεί πρόσθετη πολυπλοκότητα.

Η ασφάλεια των πληροφοριακών συστημάτων είναι κάτι για το οποίο το 2022 αναμένεται να δούμε πολύ μεγάλη μετατόπιση από την θεωρία στην πράξη. Οι εταιρείες κάθε μεγέθους αντιλαμβάνονται ότι η συζήτηση για την ασφάλεια και την ανάγκη προστασίας από απειλές δεν αποτελεί μια θεωρητική συζήτηση και είναι απαραίτητο να εκπονηθούν και να τεθούν σε εφαρμογή συγκεκριμένα πλάνα.

Το κβαντικό μέλλον έρχεται προσθέτοντας νέες διαστάσεις

Εντός του 2021, λέει ο Roese, υπήρξαν σημαντικές εξελίξεις στον τομέα των κβαντικών υπολογιστών κάτι που από τα τέλη του 2022 και έπειτα θα το αντιληφθούμε πιο έντονα. Αντίθετα όμως από την εικόνα που αρκετοί έχουν, ότι δηλαδή οι κβαντικοί υπολογιστές θα έρθουν να αντικαταστήσουν τους σημερινούς υπολογιστές, η κβαντική τεχνολογία έρχεται να παίξει έναν συμπληρωματικό ρόλο σε ένα ευρύτερο τεχνολογικό οικοσύστημα. Ξεκινώντας με την αξιοποίηση συγκεκριμένων χαρακτηριστικών και δυνατοτήτων που μπορούν να εφαρμοστούν στην κρυπτογράφηση ή στην ασφάλεια, τα κβαντικά συστήματα θα αποτελέσουν μια ειδική κατηγορία που έρχεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά ή υβριδικά με τις συνήθεις ψηφιακές τεχνολογίες. Κατά τον Roese, τέτοιες κβαντικές μονάδες επεξεργασίας (QPUs) έρχονται να λειτουργήσουν με τη λογική επιταχυντών για συγκεκριμένες λειτουργίες αξιοποιώντας τα μοναδικά χαρακτηριστικά των κβαντικών συστημάτων σε συγκεκριμένες μαθηματικές πράξεις και συναρτήσεις. Οι συμβατικοί υπολογιστές αναμένεται να βοηθήσουν πολύ στην σχεδίαση αλγορίθμων που θα αξιοποιούνται από κβαντικές μηχανές προσφέροντας ένα περιβάλλον προσομοίωσης. Ο κλάδος του σχετικού λογισμικού έχει αναπτυχθεί εντυπωσιακά τα τελευταία χρόνια και αυτό προσφέρει πραγματικά νέες δυνατότητες και στον επιχειρηματικό κόσμο. Από τα τέλη του 2022 και έπειτα, διαφαίνεται ότι οι κβαντικές μηχανές δεν θα αποτελούν προνόμιο συγκεκριμένων ερευνητικών εργαστηρίων.

Τα ψηφιακά αντίγραφα, ο εξηλεκτρισμός της αυτοκίνησης και ο ρόλος του λογισμικού

Ο τομέας της δημιουργίας ψηφιακών αντιγράφων διαφόρων συστημάτων (digital twins) θα συμβάλλει καθοριστικά στην εξέλιξη του ψηφιακού μετασχηματισμού. Τα σχετικά περιβάλλοντα για τη δημιουργία τέτοιων συστημάτων αναμένεται να εξελιχθούν και να μοντελοποιηθούν σε βαθμό που θα επιταχύνει εντυπωσιακά την αξιοποίησή τους από τις επιχειρήσεις οι οποίες θα μπορούν να μελετούν και να εξάγουν σημαντικά συμπεράσματα. Αυτή η διαδικασία έχει σαν αποτέλεσμα να μπορούν να υλοποιήσουν ταχύτερα και με μεγαλύτερη ασφάλεια διαδικασίες ψηφιακού μετασχηματισμού.

Ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας τέλος, είναι ένας τρίτος άξονας εντυπωσιακών αλλαγών σύμφωνα με τον Roese. Ο διαφαινόμενος «εξηλεκτρισμός» των αυτοκινήτων φέρνει σημαντικές αλλαγές στο μοντέλο της αυτοκινητοβιομηχανίας και καθιστά καταλυτικό το ρόλο ενός οικοσυστήματος λογισμικού. Οι αλλαγές στην αυτοκινητοβιομηχανία έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτές που είδαμε τα προηγούμενα χρόνια στον τομέα της λιανικής και των τηλεπικοινωνιών. Ο καταλυτικός ρόλος του λογισμικού, των δεδομένων και μετασχηματισμού με τη λογική μοντέλων as-a-service θα αρχίσει να γίνεται ορατός εντός του 2022.

Κλείνοντας, ο Roese σημείωσε ότι ο ίδιος όπως και η Dell Technologies, είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για τις δυνατότητες της τεχνολογίας και του τρόπου που διαμορφώνεται η εξελικτική σχέση ανθρώπων-μηχανών. Το 2022 η τεχνολογία θα συνεχίσει να μας εντυπωσιάζει και να μετασχηματίζει σημαντικά τον τρόπο ζωής αλλά και επιχειρηματικών δράσεων.

 

Πηγή:moneyreview.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text