Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Δελτίο βασικών διεθνών ειδήσεων 13/1/2022

Διαβάσαμε - Δελτίο βασικών διεθνών ειδήσεων 13/1/2022

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Δελτίο βασικών διεθνών ειδήσεων 13/1/2022

Διαβάστε τις κυριότερες ειδήσεις της ημέρας στις διεθνείς αγορές

Η Deutsche Bank προβλέπει, για τη διετία 2022-2023, ότι υπάρχουν απειλητικοί κίνδυνοι που μπορούν να προκαλέσουν αναταράξεις στις οικονομίες και στις αγορές. Χαρακτηριστικά αναφέρεται στον πληθωρισμό, ο οποίος κινείται σε υψηλά επίπεδα ενώ οι κεντρικές τράπεζες διατηρούν (ακόμη) μία σχετικά χαλαρή νομισματική πολιτική, στην πιθανή εμφάνιση νέας μετάλλαξης (ή πιθανές νέες μεταλλάξεις), ενώ τα ποσοστά εμβολιασμού δεν βρίσκονται ακόμη στο επιθυμητό επίπεδο και στα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν στις αλυσίδες εφοδιασμού, με τους χρόνους παράδοσης και το κόστος μεταφοράς να πλησιάζουν στα υψηλά όλων των εποχών. Προβλέπει μάλιστα πως η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβραδύνει από το 5,6% το 2021 στο 4,4% το 2022, ενώ στην Ελλάδα ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ από το εκρηκτικό 8,7% το 2021, θα υποχωρήσει στο 4,4% το 2022 και στο 3,8% το 2023, εδώ.

Δημοσιονομικό έλλειμμα ύψους 21 δισ. δολαρίων για τον Δεκέμβριο του 2021 ανακοίνωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, που είναι το μικρότερο των τελευταίων δύο ετών, καθώς οι φορολογικές εισπράξεις αυξήθηκαν με την αύξηση της απασχόλησης. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, το δημοσιονομικό έλλειμμα τον Δεκέμβριο ήταν κατά 85% χαμηλότερο από το έλλειμμα των 144 δισ. δολαρίων που εμφάνισε τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Το έλλειμμα των 21 δισ. δολαρίων είναι το μικρότερο που καταγράφουν οι ΗΠΑ από τον Δεκέμβριο του 2019, λίγο πριν η πανδημία του κορωνοϊού πλήξει την παγκόσμια οικονομία, όταν είχε διαμορφωθεί στα 13 δισ. δολάρια, εδώ.

Το 65% του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2022 πρόκειται να παραχθεί από ψηφιακά μετασχηματισμένες δραστηριότητες. Αυτός είναι ένας από τους κυριότερους λόγους που καθιστά σημαντική τη γνώση των τάσεων και προβλέψεων για ότι αφορά το τεχνολογικό μέλλον. Το 2022, σύμφωνα με τον John Roese,ο οποίος είναι Γενικός Διευθυντής Τεχνολογίας(CTO) της Dell Technologies, και την Dell Technologies, θα φέρει τον κόσμο σε μια τεχνολογική πραγματικότητα την οποία μέχρι πρότινος την περιγράφανε ως μια σειρά «αναδυόμενων τεχνολογιών». Εντός του 2022 οι εφαρμογές για τα αποκεντρωμένα συστήματα στα άκρα των δικτύων -edge computing- αλλά και οι επιχειρησιακές εφαρμογές της τεχνολογίας 5G θα διαμορφώσουν νέα επιχειρησιακά μοντέλα. Εντός του 2021, λέει ο κ. Roese, υπήρξαν σημαντικές εξελίξεις στον τομέα των κβαντικών υπολογιστών κάτι που από τα τέλη του 2022 και έπειτα θα το αντιληφθούμε πιο έντονα, εδώ.

Ο πληθωρισμός αποτελεί μια μεγάλη ανησυχία για το σύνολο των κρατών-μελών  του ΟΟΣΑ, καθώς σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Οργανισμού, τον Νοέμβριο κατέγραψε υψηλό 26 ετών, φτάνοντας στο 5,6% από 1,2% τον Νοέμβριο του 2020. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, μέσα σε έναν χρόνο οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 27,7%  και οι τιμές των τροφίμων κατά 5,5%.Τη Δευτέρα, στη συνεδρίαση του Eurogroup είναι πιθανό η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Christine Lagarde, να παρουσιάσει τις εκτιμήσεις της Κεντρικής Τράπεζας για την πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης, παράλληλα διαβεβαίωσε ότι θα τηρηθεί η δέσμευση της για σταθερές τιμές. Ωστόσο, ο νέος γερμανός κεντρικός τραπεζίτης Joachim Nagel δεν είναι και τόσο αισιόδοξος, σημειώνοντας ότι η αύξηση του πληθωρισμού δεν είναι απλά προσωρινή. Από την άλλη πλευρά, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Philip R. Lane, υποστήριξε ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί πολύ φέτος και θα κινείται κάτω από τον στόχο 2% της τράπεζας τόσο το 2023 όσο και το 2024, εδώ.

Σημαντική αύξηση κατέγραψαν οι ξένες επενδύσεις στην Κίνα για το 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου της ασιατικής χώρας. Ειδικότερα, οι επενδύσεις από το εξωτερικό για το περασμένο έτος έφθασαν τα 1,15 τρισ. γουάν (180,75 δισ. δολάρια), αυξημένες κατά 14,9% σε σχέση με το 2020. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου, σε όρους δολαρίου, οι ξένες επενδύσεις στη χώρα αυξήθηκαν στα 173,48 δισ. δολάρια, ενισχυμένες κατά 20,2% σε σε σχέση με το 2020, μετέδωσε το Reuters, εδώ.

«Η Ευρώπη δεν είναι Αμερική», τονίζουν λέξη προς λέξη ευρωπαϊκές πηγές, σχολιάζοντας έτσι τη μάχη που μαίνεται στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για το κατά πόσο θα πρέπει να αναθεωρηθεί η πολιτική των μηδενικών και αρνητικών επιτοκίων, με φόντο έναν πληθωρισμό που πάει από ρεκόρ σε ρεκόρ. Η αναφορά και ο παραλληλισμός με τις εξελίξεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού έχουν να κάνουν με τις δρομολογούμενες αυξήσεις επιτοκίων από τη Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED), ως αντίδοτο στην υπερθέρμανση της αμερικανικής οικονομίας, η οποία, όπως και στην κρίση που πυροδότησε η κατάρρευση της Lehman Brothers, συνήλθε πολύ πιο γρήγορα από την κρίση της πανδημίας. Στην Ευρώπη, ωστόσο, η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική. Οι χώρες ανακάμπτουν με πολύ διαφορετικές ταχύτητες, η ανεργία στο Νότο παραμένει υψηλή, τα περιοριστικά μέτρα ανατροφοδοτούν την αβεβαιότητα και την ανησυχία για τη βιωσιμότητα κλάδων, επιχειρήσεων, νοικοκυριών ,ενώ παράλληλα η ενεργειακή κρίση εντείνεται, εδώ.

Οι υψηλές τιμές των εμπορευμάτων, η εμφάνιση της μετάλλαξης όμικρον του κορωνοϊού και το ενδεχόμενο μιας ταχύτερης από το αναμενόμενο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής θα μπορούσαν να επιβαρύνουν την παγκόσμια ανάπτυξη το 2022, προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στο τελευταίο Οικονομικό Δελτίο που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα. "Μία νωρίτερη και ταχύτερη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής στις μεγάλες ανεπτυγμένες οικονομίες ενδεχομένως να έχει αρνητικές επιπτώσεις στις χρηματοοικονομικές συνθήκες στις αναδυόμενες αγορές και αυτό μπορεί να αποτελέσει έναν καθοδικό κίνδυνο στην ανάπτυξη",αναφέρει η ΕΚΤ. Ακόμα, σημειώνει ότι η μετάλλαξη όμικρον αναμένεται να οδηγήσει σε ενίσχυση της μεταβλητότητας, ωστόσο επισημαίνει ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να αξιολογηθεί πλήρως ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος στην οικονομία, εδώ.

Η συνολική παραγωγή πετρελαίου της Νορβηγίας αναμένεται να αυξηθεί κατά τα επόμενα τρία χρόνια, καθώς όπως δήλωσε την Πέμπτη η Νορβηγική Διεύθυνση Πετρελαίου (NPD),  η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου επεκτείνεται. Όπως μεταδίδει το Reuters, o συνδυασμένος όγκος αναμένεται να ανέλθει σε 4,33 εκατ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου το 2024, μια αύξηση 9,1% από την προκαταρκτική μέτρηση του 2021 των 3,97 εκατ. βαρελιών, σύμφωνα με τις προβλέψεις της NPD. Η Νορβηγία αναμένει ότι οι πετρελαϊκές εταιρίες θα υποβάλουν "δεκάδες" νέα επενδυτικά σχέδια φέτος, από οκτώ το 2021, προκειμένου να επωφεληθούν από τα φορολογικά κίνητρα που εισήγαγε το κοινοβούλιο, οδηγώντας σε άλμα των επενδύσεων τα επόμενα χρόνια, εδώ.

Η ιταλική βιομηχανική παραγωγή ήταν εξαιρετικά πιο ισχυρή από ό,τι αναμενόταν τον Νοέμβριο, και αυξήθηκε 1,9% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενισχύοντας τις προσδοκίες της κυβέρνησης για ισχυρή οικονομική ανάπτυξη το 2021. Οι αναλυτές ανέμεναν μηνιαία αύξηση 0,5%. Τα στοιχεία του Οκτωβρίου αναθεωρήθηκαν και έδειξαν πτώση 0,5% έναντι της αρχικής μέτρησης για πτώση 0,6%, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Istat. Σε προσαρμοσμένη ετήσια βάση, η παραγωγή αυξήθηκε 6,3% τον Νοέμβριο, ενώ αναλυτές έκαναν λόγο για αύξηση 3,7%. Η Istat ανακοίνωσε ότι η βιομηχανική παραγωγή είχε επιστρέψει στην ανάπτυξη σε κυκλικούς όρους, με το επίπεδο του κυρίου δείκτη να είναι τώρα 3,1% υψηλότερα από ό,τι τον Φεβρουάριο του 2020, τον μήνα πριν από την έναρξη της πανδημίας.. Τον Νοέμβριο παρατηρήθηκε αύξηση σε μηνιαία βάση για την παραγωγή σε όλους τους βασικούς τομείς της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των καταναλωτικών αγαθών, των επενδυτικών αγαθών και των ενδιάμεσων αγαθών, με τα ενεργειακά προϊόντα να καταγράφουν την μεγαλύτερη αύξηση κατά 4,6%, εδώ.

Η γερμανική ένωση βιομηχανίας BDI δήλωσε την Πέμπτη ότι αναμένει πως η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα αναπτυχθεί κατά 3,5% φέτος, δίνοντας μια πιο προσεκτική πρόβλεψη από την κυβέρνηση, καθώς προειδοποίησε ότι οι εταιρίες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν άλλο ένα έτος με εμπόδια για τις επιχειρήσεις λόγω της πανδημίας. "Τα βιβλία παραγγελιών είναι γεμάτα, αλλά η παραγωγή δεν συμβαδίζει με τη ζήτηση. Οι περιορισμοί της πανδημίας και τα σημεία συμφόρησης στην προσφορά επηρεάζουν μεγάλα τμήματα της οικονομίας", δήλωσε ο πρόεδρος της BDI, Siegfried Russwurm. Η πρόβλεψη της BDI είναι λιγότερο αισιόδοξη από τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, που δημοσιεύθηκαν τον Οκτώβριο, στις οποίες το Βερολίνο προέβλεψε την επιτάχυνση της αύξησης του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος στο 4,1% φέτος από εκτιμώμενο 2,6% το 2021, εδώ.

Με προϋπολογισμό περίπου 385 εκατ. ευρώ, σχεδόν 100 εκατ. ευρώ περισσότερα σε σύγκριση με το 2021, ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον προγραμματισμό εργασίας του 2022 για το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη». Με τον αυξημένο προϋπολογισμό, το εν λόγω πρόγραμμα ενισχύει τη στήριξή του προς τους δημιουργικούς και πολιτιστικούς εταίρους, λαμβάνοντας δεόντως υπόψη τις προκλήσεις που απορρέουν από την κρίση του κορωνοϊού και τον αυξανόμενο παγκόσμιο ανταγωνισμό, επισημαίνει η Κομισιόν. Το σκέλος Πολιτισμός του προγράμματος θα περιλαμβάνει νέες προσκλήσεις και πρωτοβουλίες για τους τομείς της μουσικής, της πολιτιστικής κληρονομιάς, των τεχνών του θεάματος και της λογοτεχνίας. Το σκέλος MEDIA επικεντρώνεται στον οπτικοακουστικό τομέα και εισάγει πολλές νεωτερικότητες το 2022. Τέλος, το Διατομεακό σκέλος θα αυξήσει τη χρηματοδότηση για το Εργαστήριο Δημιουργικής Καινοτομίας για κοινά έργα καινοτομίας τα οποία αφορούν πολλούς δημιουργικούς τομείς και θα συμβάλει επίσης στο Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους, εδώ.

Δείτε πίνακα με το καθημερινό κλείσιμο διεθνών δεικτών, σε περιβάλλον excel εδώ.

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text