Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Η επιστροφή της Μαλαματίνας

Η επιστροφή της Μαλαματίνας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η επιστροφή της Μαλαματίνας

Υπό κανονικές συνθήκες η Μαλαματίνα το 2020 θα γιόρταζε τα 125 χρόνια ζωής της. Δυστυχώς όμως για την διάσημη ρετσίνα και τους φίλους της η συγκεκριμένη χρονιά ήταν μία από τις πιο σκοτεινές στην υπεραιωνόβια ιστορία της. Οι ενδοοικογενειακές έριδες σε συνδυασμό με λάθος επιχειρηματικές κινήσεις οδήγησαν στο ναδίρ τις πωλήσεις και στο ύψος τις ζημιές με αποτέλεσμα οι εορτασμοί και οι επέτειοι να είναι η τελευταία προτεραιότητα για τους ανθρώπους που προσπαθούσαν να κρατήσουν ζωντανή την οινοποιία.

Μετά από μία χρονοβόρα διαδικασία που διήρκεσε πάνω από ένα χρόνο το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης ενέκρινε στις 22 του περασμένου μήνα το σχέδιο εξυγίανσης της οινοποιίας που είχε καταθέσει ο όμιλος Mantis. Έχοντας πλέον την απόφαση του Πρωτοδικείου ο ιδιαίτερα ενεργός τον τελευταίο χρόνο όμιλος προχωράει άμεσα στα σχέδια του για την νέα εποχή της Μαλατίνας. Σύμφωνα με πληροφορίες του Powergame.gr, οι νέοι μέτοχοι βρίσκονται στην διαδικασία εξεύρεσης διευθυντή παραγωγής για το εργοστάσιο στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης. Αξίζει να αναφερθεί ότι για ένα και πλέον χρόνο οι άνθρωποι της Mantis «έβαζαν το χέρι στην τσέπη» ώστε να κρατήσουν ζωντανή την παραγωγική λειτουργία ενώ αξιοποιούσαν και στο έπακρο το δυνατό χαρτί τους που είναι το δίκτυο διανομών.

Στον πάτο του βαρελιού

Το 2020, όπως αναφέρθηκε και στην αρχή ήταν μία ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά για την Μαλαματίνα, ο κύκλος εργασιών της έπεσε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 10 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 8 εκατ. ευρώ από 13,3 εκατ. ευρώ που ήταν το 2019. Θα πρέπει να ανατρέξει κάποιος δεκαετίες πίσω για συναντήσει ξανά τόσο χαμηλές πωλήσεις για την βασίλισσα της ρετσίνας. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι ακριβώς πριν μία δεκαετία, το 2010 οι πωλήσεις είχαν διαμορφωθεί σε 26,6 εκατ. ευρώ ενώ το 2007 που ήταν και η χρονιά ρεκόρ πωλήσεων ο κύκλος εργασιών είχε φθάσει τα 29 εκατ. ευρώ. Σε αντίθεση με άλλες οινοποιίες η Μαλαματίνα δεν «χτυπήθηκε» τόσο πολύ από την ύφεση, αντίθετα ευνοήθηκε καθώς οι καταναλωτές στα χρόνια της κρίσης είχαν στραφεί σε ποιο προσιτά κρασιά όπως ήταν η ρετσίνα.

Ακόμη πιο τραγική είναι η εικόνα σε επίπεδο αποτελεσμάτων καθώς οι ζημιές μετά φόρων το 2020 ανήλθαν σε 10,5 εκατ. ευρώ, στα ίδια επίπεδα με το 2019. Η διοίκηση δεν δίνει ιδιαίτερες ελπίδες για καλύτερη εικόνα το 2021, «τόσο ο κύκλος εργασιών, όσο και η κερδοφορία της τρέχουσας χρήσης (σ.σ. 2021) επηρεάζονται σημαντικά από την πανδημία και ενδέχεται να βρεθούν σε κατώτερα της κλειόμενης εταιρικής χρήσης επίπεδα» αναφέρει στην έκθεση της. «Κερασάκι στην τούρτα» τα 20,9 εκατ. ευρώ αρνητικά κεφάλαια της εταιρείας το 2020.

Νέα σελίδα

Η ζοφερή εικόνα εκτιμάται να ολοκληρωθεί με την δημοσίευση του ισολογισμού του 2021 καθώς το επόμενο διάστημα αναμένεται, με βάση την συμφωνία εξυγίανσης, το σήμα, οι εγκαταστάσεις και οι εργαζόμενοι, να περάσουν σε μία νέα εταιρεία, την Μάντης Οινοποιητική. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι με την κίνηση αυτή διασφαλίζεται η εργασία για τους 85 εναπομείναντες εργαζόμενους (σ.σ. το 2019 ήταν 90 ενώ πριν από μία δεκαετία ξεπερνούσαν τους 150) καθώς και ότι οι πιστωτές θα λάβουν μέσω της ρύθμισης ποσό πληρωμής μεγαλύτερο από αυτό που θα λάμβαναν εάν πραγματοποιούταν βίαιη εκποίηση και ρευστοποίηση της περιουσίας της εταιρείας.

Για την Mantis η συγκεκριμένη κίνηση είναι ένα σημαντικό στοίχημα. Αποτελεί την πρώτη παραγωγική της απόπειρα καθώς από την δεκαετία του ’70 έως πρόσφατα ειδικεύονταν με επιτυχία αποκλειστικά στην διανομή προϊόντων τρίτων (Red Bull, Energizer, M&Ms, Mars, Wilkinson κ.α.). Τον τελευταίο χρόνο ανέπτυξε το δικό της χαρτοφυλάκιο αλκοολούχων (Majuni, Kentri, Stichion και Τσίπουρο Καλαϊτζή) τα οποία όμως παράγει σε εργοστάσια τρίτων. Οι τελευταίες κινήσεις έρχονται να «κουμπώσουν» με την Μαλαματίνα καθώς η εταιρεία στοχεύει να κινηθεί έντονα και στην αγορά του εξωτερικού με ελληνικά σήματα ενώ στην εγχώρια αγορά έχει ενδυναμώσει σημαντικά το δίκτυο της πέρα από την λιανική και στον τομέα του HoReCa. Από την επόμενη χρονιά θα ενισχύσει ακόμη περαιτέρω την παραγωγική παρουσία της καθώς όπως είχε γράψει το powergame.gr θα διαθέτει ένα ακόμη εργοστάσιο, αυτή την φορά στην εμφιάλωση νερού στην Φωκίδα.

 

Κωστής Χριστοδούλου

Πηγή: powergame.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text