Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | HSBC: Ισχυρή ώθηση στα κέρδη των τραπεζών φέρνει το Ταμείο Ανάκαμψης

HSBC: Ισχυρή ώθηση στα κέρδη των τραπεζών φέρνει το Ταμείο Ανάκαμψης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
HSBC: Ισχυρή ώθηση στα κέρδη των τραπεζών φέρνει το Ταμείο Ανάκαμψης

Περισσότερο αισιόδοξη για την πορεία των ελληνικών τραπεζών χάρη στην αύξηση των χορηγήσεων που θα φέρει η ανάπτυξη της οικονομίας και το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά επικαλούμενη και την πρόοδο στην εφαρμογή των σχεδίων εξυγίανσης από τις τράπεζες, εμφανίζεται η HSBC στην τελευταία της ανάλυση για τις ελληνικές τράπεζες συνιστώντας μάλιστα, την αγορά όλων των μετοχών του κλάδου αφού αναβάθμισε σε «buy» την Alpha Bank και την Πειραιώς.

Το κυριότερο νέο στοιχείο που διαφοροποιεί θετικά τις εκτιμήσεις του οίκου για τις ελληνικές τράπεζες με αποτέλεσμα να αναπροσαρμόζει κατά 3% τις προβλέψεις για την λειτουργική κερδοφορία του 2022 και κατά 7% για το 2023 και το 2024, είναι η ανάπτυξη των χορηγήσεων χάρις στο Ταμείο Ανάκαμψης, η οποία, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, μπορεί να βοηθήσει να ξεπεραστούν οι πιέσεις στα καθαρά έσοδα επιτοκίου και να επιτρέψει στις τράπεζες να επιτύχουν τους στόχους τους για τα επόμενα χρόνια.

Οι αναλυτές της HSBC εμφανίζονται λιγότερο αισιόδοξοι από τις ίδιες τις τραπεζικές διοικήσεις σχετικά με την απόδοση κεφαλαίων που μπορεί να επιτευχθεί τα επόμενα χρόνια. Παρόλα αυτά εκτιμούν ότι θα κινηθεί στο επίπεδο του 8% το οποίο είναι σημαντικό, αν και 1-2 μονάδες χαμηλότερο από τις προβλέψεις των τραπεζικών διοικήσεων.

Υπό το φως των αυξημένων χορηγήσεων που θα φέρει το Ταμείο Ανάκαμψης, η HSBC εκτιμά ότι οι τράπεζες θα εξασφαλίσουν ένα μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης των εξυπηρετούμενων δανείων 5% έως το 2026. Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανάλυση, αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό για να αντισταθμίσει τις πολλαπλές πιέσεις στα καθαρά έσοδα από τόκους αλλά εκτιμάται ότι τα έμμεσα πλεονεκτήματα που θα δώσει στις τράπεζες η ανάπτυξη και οι ευνοϊκές συνθήκες στις αγορές σε ότι αφορά τις προμήθειες και την ποιότητα του ενεργητικού τους, μπορούν να οδηγήσουν σε μια ισχυρή ανάκαμψη της κερδοφορίας, γι' αυτό και ο οίκος ανεβάζει τις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις του για την απόδοση κεφαλαίου κατά 40 μονάδες βάσης στο 8%.

Επιπλέον οι βελτιωμένες προβλέψεις για τα κέρδη και τα κεφάλαια που αποδίδονται στις δράσεις ενίσχυσης της κεφαλαιακής βάσης και της καλύτερης τιμολόγησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων οδηγούν σε μια μέση αύξηση κατά 18% για τις τιμές στόχους. Από άποψη αποτίμησης, η σχέση τιμής προς λογιστική αξία για τον κλάδο εκτιμάται από την HSBC στις 0,46 φορές για το 2022 και τονίζεται ότι εξακολουθεί να μην αντανακλά τις προοπτικές κερδοφορίας και εκ νέου διανομής μερισμάτων. Σε αυτό το πλαίσιο, ο οίκος αναβαθμίζει σε «αγορά» την σύσταση για Alpha Bank και Τρ. Πειραιώς ενώ επαναλαμβάνει την ίδια σύσταση για τις μετοχές της Εθνικής και της Eurobank.

Ο οίκος σημειώνει ότι οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν υποτιμημένες σε σχέση με εκείνες των αναδυόμενων αγορών και της Ευρώπης. Όσον αφορά την λειτουργική κερδοφορία για την περίοδο 2020-2024, εκτιμά ότι τα βασικά λειτουργικά κέρδη θα παρουσιάσουν ένα μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 28%. Ειδικότερα,

1) Τα προ προβλέψεων κέρδη θα παραμείνουν θετικά χάρη στη βελτίωση των προμηθειών και την μείωση των λειτουργικών εξόδων που θα αντισταθμίσει την πτώση των καθαρών εσόδων από τόκους.

2) Μετά την μεγάλη πρόοδο στην εξυγίανση των χαρτοφυλακίων, το κόστος κινδύνου, δηλαδή οι προβλέψεις που σχηματίζουν οι τράπεζες για το σύνολο των προβληματικών τους δανείων, θα πέσει σχεδόν στο μισό, καθώς μάλιστα είναι ευνοϊκές οι συνθήκες για να αποφευχθεί ο σχηματισμός σημαντικού ύψους νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων. Όπως προαναφέρθηκε για την κερδοφορία, ο οίκος αναπροσαρμόζει τις προβλέψεις του κατά 3/7/7% για την περίοδο 2021-22 και 23 το οποίο  οδηγεί σε εκτιμήσεις κατά 15% υψηλότερες από το consensus των αναλυτών.

3) Οι ελληνικές τράπεζες φαίνονται ελκυστικά αποτιμημένες, με έκπτωση 45% έναντι των συγκρίσιμων τραπεζικών μετοχών των αναδυόμενων αγορών με βάση τις προβλέψεις για την σχέση τιμής και λογιστικής αξίας του 2022 και δεν έχει ενσωματωθεί προς το παρόν στις αποτιμήσεις η προοπτική σημαντικής βελτίωσης της απόδοσης κεφαλαίου, ιδιαίτερα σε σχέση και με τα μεγαλύτερα ασφάλιστρα κινδύνου και τα ασθενέστερα νομίσματα των άλλων αναδυόμενων αγορών. Σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες, οι ελληνικές διαπραγματεύονται με έκπτωση 40% παρά το γεγονός ότι θα έχουν παρόμοιους δείκτες απόδοσης ιδίων κεφαλαίων. Με μέτρο σύγκρισης την σχέση τιμής-κερδών, το discount των ελληνικών τραπεζικών μετοχών φαίνεται βαθύτερο και οι αναλυτές της HSBC υποδεικνύουν στους επενδυτές να δώσουν περισσότερη έμφαση σε αυτό το σημείο αναφοράς τουλάχιστον για την Eurobank και την Εθνική.

Σε ότι αφορά την προτεινόμενη επενδυτική στρατηγική η HSBC συνιστά αγορά όλων των ελληνικών τραπεζικών μετοχών με την Eurobank να παραμένει η κορυφαία της επιλογή καθώς η αυξημένη αποτίμησή της σε σχέση με τις άλλες μετοχές του κλάδου φαίνεται δίκαιη με βάση την υψηλότερη κερδοφορία της. Η Τρ. Πειραιώς αναβαθμίζεται επειδή έχει πλέον καλύτερη σχέση ρίσκου-απόδοσης καθώς έχει αναγνωρίσει περίπου 85% των ζημιών που σχετίζονται με την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου της ενώ για την Alpha σημειώνεται ότι αναβαθμίζεται καθώς έχει ήδη φτάσει σε απόδοση κεφαλαίου που αντιστοιχεί στην τρέχουσα αποτίμηση της από το πρώτο εξάμηνο του 2021 κάτι που σημαίνει ότι η μετοχή έχει το περιθώριο για ανοδικές εκπλήξεις.  Η σύσταση αγοράς για την Εθνική επαναλαμβάνεται με βάση την ελκυστική της αποτίμηση.

Ειδικότερα:

- Για την Alpha Bank η νέα τιμή στόχος αυξάνεται από τα 1,2 στα 1,4 ευρώ με περιθώριο ανόδου από την τρέχουσα τιμή κατά 27%

- Για την Eurobank η τιμή αναπροσαρμόζεται από 1 σε 1,3 ευρώ με περιθώριο ανόδου 36% από την τρέχουσα τιμή

- Σε ότι αφορά την Εθνική, η τιμή στόχος αυξάνεται από 3,40 σε 3,55 ευρώ με περιθώριο ανόδου 35%

- Τέλος για την Τρ. Πειραιώς η τιμή αυξάνεται από 1,64 σε 1,95 ευρώ με περιθώριο ανόδου 36%.

Οι τιμές στόχοι της HSBC για τις ελληνικές τράπεζες

hsbc_TP

 

Πηγή: businessdaily.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text