Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε- Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

Διαβάσαμε- Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε- Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

Η " μετάδοση" των αυξήσεων από τα ενεργειακά προϊόντα σε όλο και περισσότερα τρόφιμα αλλά και η γενικότερη αβεβαιότητα για τον χρόνο υποχώρησης των τιμών, θα κρατήσουν το υπουργείο Οικονομικών σε αυξημένη ετοιμότητα τουλάχιστον μέχρι και το τέλος του πρώτου εξαμήνου του χρόνου. Στην ανάλυσή του το χθεσινό δελτίο της ΕΛΣΤΑΤ δείχνει ότι ο κίνδυνος από τα καύσιμα δεν έχει περάσει ακόμη, παρά τις κάποιες ενδείξεις αποκλιμάκωσης που είχαμε τις τελευταίες 10 ημέρες. Τούτο, με δεδομένο ότι από τη συνολική αύξηση κατά 5,1% του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή τον Δεκέμβριο, το 3,5% οφείλεται στις ανατιμήσεις των ενεργειακών προϊόντων.(εδώ)

Σημαντική ανάσα στο καθημερινό μποτιλιάρισμα που παρατηρείται στις εξόδους της Αθήνας, τόσο προς την Εθνική Οδό, όσο και προς την Λεωφόρο Αθηνών, αναμένεται να δώσουν τα δύο μεγάλα οδικά έργα που αναμένεται να κατασκευαστούν μέσα στο επόμενο διάστημα. Πρόκειται για την επέκταση της λεωφόρου Κύμης αλλά και τον τριπλό κόμβο του Σκαραμαγκά, δύο έργα που θα αποσυμφορήσουν το λεκανοπέδιο της Αττικής και θα διευκολύνουν την μετακίνηση του μεγάλου όγκου οχημάτων που παρατηρείται στις δύο εξόδους. Η αρχή αναμένεται να γίνει από τον διαγωνισμό για την επέκταση της Λεωφόρου Κύμης, που έχει προγραμματιστεί για τις 22 Φεβρουαρίου, στο τμήμα από την Αττική Οδό έως τον Ανισόπεδο Κόμβο της Εθνικής Οδού (Καλυφτάκη).(εδώ)

Στην πιο γόνιμη και «παραγωγική» περίοδο της νεότερης ιστορίας της φαίνεται πως έχει εισέλθει η ελληνική οικονομία και η εγχώρια επιχειρηματικότητα, αν κρίνουμε από το μπαράζ των επιχειρηματικών νέων, των συμφωνιών, αλλά και των μετακινήσεων στελεχών πρώτης γραμμής που καθημερινά ανακοινώνονται. Ήδη μόλις στις πρώτες… δέκα εργάσιμες του νέου έτους, έχουν καταγραφεί πάνω από δέκα μικρές και μεγαλύτερες επιχειρηματικές συμφωνίες, στους κλάδους της ενέργειας, της πληροφορικής – τεχνολογίας, του τουρισμού και του λιανικού εμπορίου, προϊδεάζοντας για ένα εκρηκτικό από κάθε άποψη 2022. Έχοντας περάσει από το «καθαρτήριο» της υπερδεκαετούς οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης και συνάμα έχοντας αντέξει μια διετία πανδημίας που άλλαξε πολλά αλλά και επιτάχυνε εξελίξεις και μετασχηματισμούς σε όλα τα επίπεδα, η ελληνική οικονομία και η επιχειρηματικότητα λειτουργούν ήδη με όρους νέας εποχής και με ορίζοντα το 2030.(εδώ)

Υψηλότερος μεν σε σύγκριση με το 2020, όταν τα φυσικά καταστήματα ήταν κλειστά, αλλά αρκετά χαμηλότερος σε σύγκριση με το 2019, ήταν ο τζίρος των εμπορικών επιχειρήσεων κατά την πρόσφατη εορταστική περίοδο, με τους περιορισμούς για την είσοδο των καταναλωτών στα καταστήματα, αλλά και τις ανατιμήσεις που ροκανίζουν το διαθέσιμο προς κατανάλωση εισόδημα να αποτελούν τους κύριους παράγοντες για τη μειωμένη αγοραστική κίνηση. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝΕΜΥ – ΕΣΕΕ), το 68% των επιχειρήσεων είχε χαμηλότερο τζίρο την εορταστική περίοδο του 2021 σε σύγκριση με αυτήν του 2019. Τις χαμηλές επιδόσεις στη διάρκεια των εορτών διαδέχεται ακόμη μία, πιο υποτονική από πλευράς ζήτησης, εκπτωτική περίοδος, με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών να κάνει λόγο για τζίρο μειωμένο κατά 50% την πρώτη εβδομάδα των εκπτώσεων σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.(εδώ)

Αύξηση κατά 26,9% παρουσίασαν οι άδειες κυκλοφορίας οχημάτων τον Δεκέμβριο του 2021 έναντι του Δεκεμβρίου 2020 σύμφωνα με τα σημερινή στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ. Συγκεκριμένα κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά 12.007 νέα αυτοκίνητα (καινούργια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού) έναντι 9.465 πέρσι τον ίδιο μήνα. Να σημειωθεί ότι τον Δεκέμβριο 2020 η κυκλοφορία για πρώτη φορά αυτοκινήτων είχε παρουσιάσει μείωση κατά 15% έναντι του Δεκεμβρίου 2019. Η κυκλοφορία νέων μοτοσυκλετών κυβισμού άνω των 50cc ανήλθε σε 2.323 έναντι 2.335 τον Δεκέμβριο 2020, παρουσιάζοντας μείωση 0,5%. Οι καινούργιες μοτοσικλέτες που κυκλοφόρησαν τον Δεκέμβριο 2021 ανέρχονται σε 2,154 έναντι 2,237 του περσινού Δεκεμβρίου. Την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2021 κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά 198.552 αυτοκίνητα έναντι 162.575 που κυκλοφόρησαν την ίδια περίοδο του 2020. Τα καινούργια αυτοκίνητα ανέρχονται σε 111.356 έναντι 87.194 που κυκλοφόρησαν την αντίστοιχη περίοδο του 2020.(εδώ)

Αυξημένος κατά 16,1% είναι ο γενικός δείκτης τιμών εκροών και κατά 15,3%, ο δείκτης εισροών στη γεωργία – κτηνοτροφία το Νοέμβριο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Η αύξηση του δείκτη τιμών εκροών οφείλεται στην αύξηση κατά 20% των τιμών της φυτικής παραγωγής και κυρίως των δημητριακών, των σπόρων και των βιομηχανικών φυτών, ενώ υψηλό παραμένει και το κόστος παραγωγής, το οποίο οφείλεται στην αύξηση κατά 17,7% του δείκτη τιμών των αναλώσιμων μέσων και κυρίως σε ενέργεια και λιπαντικά. Συγκεκριμένα, η εξέλιξη των Δεικτών Τιμών Εισροών και Εκροών με έτος βάσης 2015=100,0 για τον μήνα Νοέμβριο 2021, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία, έχει ως εξής: Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εκροών στη Γεωργία – Κτηνοτροφία (χωρίς επιδοτήσεις) του μηνός Νοεμβρίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεμβρίου 2020, παρουσίασε αύξηση 16,1%. Ο αντίστοιχος δείκτης του Νοεμβρίου 2020, σε σύγκριση με το Νοέμβριο 2019, είχε παρουσιάσει αύξηση 1,5%.(εδώ)

Νέα εκτόξευση συντελέστηκε στον αποκαλούμενο και ως εισαγόμενο πληθωρισμό, κάτι το οποίο δείχνει πως το βασικό ζήτημα της ακρίβειας…έχει βάθος. Είναι χαρακτηριστικό ότι άνοδο της τάξης του 25% παρουσίασε ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία, τον Νοέμβριο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη Νοεμβρίου 2020, έναντι μείωσης 9,9% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών του έτους 2020 με το 2019, με τους κλάδους του πετρελαίου και του φυσικού αερίου να δίνουν τον τόνο (Πίνακας), σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Αξίζει να σημειωθεί ότι  ήταν η 8η φορά -για το 2021-  που ο συγκεκριμένος δείκτης ξεπέρασε το επίπεδο του 20% , κάτι το οποίο προκαλεί ανησυχία και για τη συνέχεια, καθότι το κόστος μεταφέρεται -σε…δεύτερο χρόνο- από τις βιομηχανίες στα προϊόντα.(εδώ)

H Trastor A.E.E.A.Π., ανακοινώνει ότι στις 13 Ιανουαρίου 2022 πλειοδότησε για την απόκτηση οικοπέδου εμβαδού 1.023,14 τ.μ επί του οποίου έχει ανεγερθεί κτίριο γραφείων, ολικής επιφανείας 2.165,86 τ.μ, το οποίο βρίσκεται στον Παράδεισο Αμαρουσίου Αττικής επί της οδού Αμαρουσίου – Χαλανδρίου. Το ποσό της πλειοδοσίας για την απόκτηση του ακινήτου ανήλθε σε €2.351.000. Εντός του προσεχούς διαστήματος αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικαστικές ενέργειες για την απόκτηση του ανωτέρω ακινήτου. O κ. Τάσος Καζίνος, Διευθύνων Σύμβουλος της Trastor A.E.E.A.Π, με αφορμή την πραγματοποίηση της ως άνω επένδυσης, δήλωσε: «Είμαστε ιδιαιτέρως χαρούμενοι για ακόμα μια επιτυχημένη απόκτηση ακινήτου στον Παράδεισο Αμαρουσίου. Η νέα μας επένδυση είναι όμορη με άλλη ιδιοκτησία μας η οποία αποκτήθηκε από την Εταιρία μας το 2021. Οι εν λόγω ιδιοκτησίες θα ενοποιηθούν δημιουργώντας ένα νέο ενιαίο ακίνητο ιδιαίτερης προβολής και προσβασιμότητας, υιοθετώντας τις αρχές της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης. Επιπλέον, η επένδυση αυτή σηματοδοτεί την επέκταση της Εταιρίας μας στο χώρο της ανάπτυξης ακινήτων». (εδώ)

Η CNL CAPITAL Ε.Κ.Ε.Σ.-Δ.Ο.Ε.Ε. ανακοινώνει στους μετόχους της και το επενδυτικό κοινό ότι σε συνέχεια της από 28/12/21 απόφασης του Διοικητικού της Συμβουλίου, προέβη στις 05/01/2022 στην υπογραφή του Προγράμματος Όρων Εκδόσεως και Διαθέσεως Κοινού Ομολογιακού Δανείου έως ποσού 450.000 ευρώ και διάρκειας δύο ετών, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4548/2018 και Ν.3156/2003 όπως ισχύουν, το οποίο καλύφθηκε στο σύνολο του από ιδιώτες επενδυτές, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης. Το προϊόν του προαναφερθέντος, μη εμπραγμάτως ασφαλισμένου, Ομολογιακού Δανείου, θα χρησιμοποιηθεί για την συνέχιση της επενδυτικής στρατηγικής της CNL CAPITAL Ε.Κ.Ε.Σ.- Δ.Ο.Ε.Ε., σύμφωνα με την άδεια λειτουργίας της και το καταστατικό της.(εδώ)

Η ΠΡΟΝΤΕΑ ανακοινώνει ότι σύμφωνα με του όρους του από 20/07/2021 «πράσινου» κοινού ομολογιακού δανείου ποσού €300.000.000, η ημερομηνία προσδιορισμού (record date) των δικαιούχων τόκου του Πράσινου ΚΟΔ για την πρώτη Περίοδο Εκτοκισμού, ήτοι από 20.07.2021 έως 20.01.2022, είναι η Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022. Από την Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022 (ex-coupon date) οι ομολογίες της Εταιρίας θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το δικαίωμα είσπραξης του πρώτου τοκομεριδίου. Το μικτό ποσό των οφειλόμενων τόκων για την πρώτη Περίοδο Εκτοκισμού ανέρχεται στο ποσό των 3.526.666,67 Ευρώ, ήτοι ποσό 11,7555555556 Ευρώ ανά ομολογία ονομαστικής αξίας 1.000 Ευρώ, το οποίο έχει υπολογισθεί με επιτόκιο 2,30% ετησίως (προ φόρων), με βάση έτος 360 ημερών και του πραγματικού αριθμού ημερών (ACT/360) και αντιστοιχεί σε 300.000 ομολογίες που τελούν σήμερα υπό διαπραγμάτευση στην ρυθμιζόμενη αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.(εδώ)

Καθετοποιημένη δραστηριότητα στην αγορά του «πράσινου» υδρογόνου επιδιώκουν να στήσουν οι ενεργειακοί όμιλοι της Motor Oil και της ΔΕΗ ενώνοντας τις δυνάμεις και την τεχνογνωσία τους. Το Μνημόνιο Συναντίληψης που ανακοίνωσαν χθες στοχεύει στη σύσταση κοινοπραξίας (joint venture) με τον όμιλο των διυλιστηρίων της Κορίνθου και των πρατηρίων με τα σήματα της Shell και Avin να κατέχει το 51% και το μεγαλύτερο όμιλο ηλεκτροπαραγωγής από θερμικές μονάδες και ΑΠΕ και προμήθειας ενέργειας να ελέγχει το 49%. Motor Oil και ΔΕΗ ανοίγουν στη χώρα μας την αγορά του «πράσινου» ή καθαρού υδρογόνου, του λεγόμενου και «πετρελαίου του μέλλοντος», αποσκοπώντας αφενός να χτίσουν πρώτοι έναντι των ανταγωνιστών τους θέσεις ισχύος και αφετέρου να συμβάλλουν στην επίτευξη του στόχου της κλιματικής ουδετερότητας.(εδώ)

Η Premia Properties αποτελεί την ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρία στον κλάδο ακινήτων και θέτει νέα πρότυπα αντλώντας best practices από την τεχνογνωσία των μετόχων της που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό. Η Premia Properties με κορυφαία ομάδα εξειδικευμένων στελεχών, σαφή επενδυτική στρατηγική, υψηλής ποιότητας χαρτοφυλάκιο ακινήτων και υγιή χρηματοοικονομική διάρθρωση αναπτύσσεται βιώσιμα και δημιουργεί προστιθέμενη αξία, επενδύοντας σε ακίνητα που συνδέονται με νευραλγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Συνεχίζοντας τη δυναμική πορεία της, η Premia στο εννεάμηνο του 2021 ενίσχυσε σημαντικά το χαρτοφυλάκιο ακινήτων στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics) και των εμπορικών ακινήτων τύπου big-box, επεκτείνοντας παράλληλα τη δραστηριότητά της στον τομέα των εξυπηρετούμενων διαμερισμάτων.(εδώ)

Την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου κατασκευής και φόρτωσης καλωδίων που την ανατέθηκε από την Dominion Energy ανακοίνωσε η Hellenic Cables, ο κλάδος καλωδίων της Cenergy Holdings. Η σύμβαση αφορούσε τη μερική προμήθεια inter–array καλωδίων για το έργο Coast Virginia Offshore Wind (CVOW). Σκοπός αυτού του έργου είναι να παρέχει περίπου 2,6 GW καθαρής ενέργειας από θαλάσσια αιολικά πάρκα, αυξάνοντας την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στα νοικοκυριά της Πολιτείας της Βιρτζίνια στις ΗΠΑ. Το έργο, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρίας, θα έχει πολλά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη για την περιοχή Hampton Roads, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί για ολόκληρη την Πολιτεία της Βιρτζίνια μια βιώσιμη αλλά και αναγκαία ευκαιρία να αποκτήσει καθαρή ενέργεια και να πετύχει τους οικονομικούς και περιβαλλοντικούς της στόχους.(εδώ)

Ο Όμιλος ΟΤΕ αναλαμβάνει να φέρει την οπτική ίνα (FTTH) σε 3 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις, αυξάνοντας σημαντικά το επενδυτικό του πλάνο σε πάνω από 3 δισ. ευρώ μέχρι το 2027. Μόνο από τις επενδύσεις του Ομίλου, θα καλυφθούν σχεδόν τα 2/3 των γραμμών της Ελλάδας με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι. Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο με μεγάλη πολυπλοκότητα υλοποίησης, και για τη μεγαλύτερη επένδυση σε τηλεπικοινωνιακές υποδομές που έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα. Ένα έργο που θα αλλάξει καθοριστικά τις ψηφιακές υποδομές της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες και θα την οδηγήσει στην Κοινωνία των Gigabit. Την ίδια στιγμή, ενισχύει άμεσα τη διείσδυση των υψηλών ταχυτήτων, αναβαθμίζοντας, εντελώς δωρεάν, τις ταχύτητες του σταθερού internet που απολαμβάνουν σήμερα οι συνδρομητές COSMOTE στις περιοχές που δεν έχει φτάσει ακόμα η οπτική ίνα στο σπίτι, όπου αυτό είναι τεχνολογικά εφικτό.(εδώ)

Μετά το 2024, αφού ολοκληρωθεί και η Δ’ Φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα μεταφοράς, θα σβήσουν οι περισσότερες ακριβές ντιζελοκίνητες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής των νησιών. Ο ΑΔΜΗΕ στο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΕΣΜΗΕ για την περίοδο 2023-2032 περιγράφει και απαριθμεί το ποιες μονάδες και πότε θα αποσυρθούν προτείνοντας για αυτές τη σταδιακή απόσυρσή τους. Κρίνει, όμως, αναγκαία τη διατήρηση συνολικής ισχύος 100 MW σε εφεδρεία προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες ηλεκτρισμού σε περίπτωση απώλειας μίας εκ των δύο ή και των δύο ταυτόχρονα διασυνδέσεων Θήρας – Νάξου και Λαυρίου – Σερίφου. Για το σκοπό αυτό έχουν επιλεγεί η θέση σε κατάσταση εφεδρείας μετά την ολοκλήρωση της Δ’ Φάσης των Κυκλάδων, 50 MW στον ΑΣΠ Πάρου και 50 MW στον ΑΣΠ Θήρας.(εδώ)

Την αλλαγή της επωνυμίας της σε «Ελληνικά Πετρέλαια Ανώνυμη Εταιρία Συμμετοχών» με διακριτικό τίτλο «Ελληνικά Πετρέλαια Συμμετοχών Α.Ε.» ανακοίνωσε η «Ελληνικά Πετρέλαια Ανώνυμη Εταιρία». Όπως αναφέρει η εταιρία, το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων με την αριθ. 142903/03.01.2022 απόφασή του ενέκρινε την τροποποίηση του σχετικού άρθρου του Καταστατικού της Εταιρίας. H Επιτροπή Εταιρικών Πράξεων του Χρηματιστηρίου στη συνεδρίασή της στις 13/01/2022 ενημερώθηκε για την ανωτέρω απόφαση και την αλλαγή. Κατόπιν των ανωτέρω, με απόφαση της Επιτροπής ορίζεται ότι από τις 19/01/2022, η επωνυμία της Εταιρίας στο Χρηματιστήριο Αθηνών αλλάζει σε «Ελληνικά Πετρέλαια Ανώνυμη Εταιρία Συμμετοχών» με διακριτικό τίτλο «Ελληνικά Πετρέλαια Συμμετοχών Α.Ε.».(εδώ)

Αξιολόγηση «Β» έθεσε για το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Πειραιώς η DBRS την Πέμπτη, με τις προοπτικές της αξιολόγησης να είναι σταθερές. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση η DBRS, η αξιολόγηση «Β» αντικατοπτρίζει το ισχυρό εγχώριο franchise του ομίλου στη λιανική και εταιρική τραπεζική, και τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει στη μείωση του επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs). Ωστόσο, η αξιολόγηση εξακολουθεί να λαμβάνει υπόψη το υψηλό ακόμα επίπεδο των NPEs, το οποίο παραμένει σημαντικό σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Επιπλέον, ενώ η Πειραιώς έχει βελτιώσει την υποκείμενη κερδοφορία.(εδώ)

Τα επόμενα βήματα στην κατεύθυνση εξυγίανσης του ισολογισμού της καλείται να δρομολογήσει άμεσα η Attica Bank, προκειμένου να βγει το φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα που έχει μπροστά της τους επόμενους έξι με επτά μήνες. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της ΑΜΚ των 240 εκατ. ευρώ, η τράπεζα καλείται να αναθέσει σε μια εκ των ελεγκτικών/συμβουλευτικών τη διενέργεια εστιασμένου ελέγχου ποιότητας ενεργητικού (σ.σ. άτυπο Credit File Review), από το οποίο θα προκύψει η τελική ζημιά εξυγίανσης του ισολογισμού της Attica. Ο βασικός λογαριασμός αναμένεται να έρθει από τη διενέργεια πρόσθετων προβλέψεων, προκειμένου να διασφαλιστεί η ελάχιστη πιστοληπτική διαβάθμιση (BB-), για τη λήψη κρατικής εγγύησης (Ηρακλής ΙΙ) επί των senior notes ομολογιών των τιτλοποιήσεων Omega και Astir (1 και 2).(εδώ)

Σημαντικούς περιβαλλοντικούς κινδύνους που θα μετρηθούν για πρώτη φορά στα πανευρωπαϊκά πράσινα stress tests του 2022 καλούνται να αντιμετωπίσουν τα επόμενα χρόνια οι ελληνικές τράπεζες. Στις επικείμενες ασκήσεις αντοχής θα αξιολογηθεί από τον επόπτη τους η έκθεση μέσω των δανείων σε επιχειρήσεις που θα βρεθούν σε δύσκολη θέση τα επόμενα χρόνια λόγω των αυξανόμενων φυσικών καταστροφών. Κατά τα φαινόμενα, θα χρειαστούν παρεμβάσεις και λήψη μέτρων για τον μετριασμό των αναπόφευκτων λόγω της κλιματικής αλλαγής οικονομικών επιπτώσεων. Τούτο δείχνουν και τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης της ΕΚΤ, σύμφωνα με τα οποία ο τραπεζικός τομέας σε χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας, βρίσκεται σε πιο δυσχερή θέση σε σύγκριση με την Κεντρική και τη Βόρεια Ευρώπη. Αυτό αποδίδεται κατά βάση στη γεωγραφική της θέση, η οποία οδηγεί σε αύξηση της ευαισθησίας των επιχειρήσεων σε κάθε περιβαλλοντική αλλαγή.(εδώ)

Με καθαρό δανεισμό από πιστωτική επέκταση που υπολογίζεται ότι θα φθάσει τα 10 δισ. ευρώ, θα χρηματοδοτήσουν την ελληνική οικονομία και την ανάπτυξη οι τράπεζες. Στο ποσό αυτά υπολογίζονται και τα 3,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα μοχλεύσει το ποσό των τραπεζικών χρηματοδοτήσεων όχι μόνον από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, αλλά από όσες τράπεζες συμμετέχουν στο Ταμείο Ανάπτυξης. Το εγχώριο τραπεζικό ίδρυμα μέσω αυτών των χρηματοδοτήσεων θα συμβάλλουν για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις μετάβασης της ελληνικής οικονομίας σε ένα πιο αποτελεσματικό, πιο παραγωγικό και πιο φιλικό στο περιβάλλον μοντέλο.(εδώ)

Περισσότερο αισιόδοξη για την πορεία των ελληνικών τραπεζών χάρη στην αύξηση των χορηγήσεων που θα φέρει η ανάπτυξη της οικονομίας και το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά επικαλούμενη και την πρόοδο στην εφαρμογή των σχεδίων εξυγίανσης από τις τράπεζες, εμφανίζεται η HSBC στην τελευταία της ανάλυση για τις ελληνικές τράπεζες συνιστώντας μάλιστα, την αγορά όλων των μετοχών του κλάδου αφού αναβάθμισε σε «buy» την Alpha Bank και την Πειραιώς. Το κυριότερο νέο στοιχείο που διαφοροποιεί θετικά τις εκτιμήσεις του οίκου για τις ελληνικές τράπεζες με αποτέλεσμα να αναπροσαρμόζει κατά 3% τις προβλέψεις για την λειτουργική κερδοφορία του 2022 και κατά 7% για το 2023 και το 2024, είναι η ανάπτυξη των χορηγήσεων χάρις στο Ταμείο Ανάκαμψης, η οποία, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, μπορεί να βοηθήσει να ξεπεραστούν οι πιέσεις στα καθαρά έσοδα επιτοκίου και να επιτρέψει στις τράπεζες να επιτύχουν τους στόχους τους για τα επόμενα χρόνια.(εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text