Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Eurobank Equities: 4+5 καταλύτες που θα ενισχύσουν το ράλι των ελληνικών τραπεζών

Eurobank Equities: 4+5 καταλύτες που θα ενισχύσουν το ράλι των ελληνικών τραπεζών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Eurobank Equities: 4+5 καταλύτες που θα ενισχύσουν το ράλι των ελληνικών τραπεζών

Περαιτέρω άνοδο των αποτιμήσεων των ελληνικών τράπεζων "βλέπει" η Eurobank Equites, τονίζοντας πως οι προοπτικές του κλάδου είναι σημαντικά βελτιωμένες πλέον, ενώ διατηρεί τις συστάσεις της και αυξάνει τις τιμές στόχους σε Alpha Bank και Πειραιώς.

Πιο αναλυτικά τονίζει πως οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με εκτιμώμενο δείκτη P/TBV για το 2022 στο 0,5x  με discount 15% σε σχέση με τις τράπεζες της περιφέρειας της ΕΕ. Το σχετικό discount έχει μειωθεί σημαντικά σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, κυρίως ως αποτέλεσμα της αξιοσημείωτης εξυγίανσης των ισολογισμών. Κοιτάζοντας το μέλλον η χρηματιστηριακή πιστεύει ότι οι αποτιμήσεις των μετοχών των ελληνικών τραπεζών θα κινηθούν υψηλότερα λόγω των ακόλουθων παραγόντων:

  • περαιτέρω σύγκλιση στις τράπεζες της  περιφέρειας της ΕΕ ως αποτέλεσμα των θετικών προοπτικών κερδοφορίας,
  • re-rating του τραπεζικού τομέα της ΕΕ λόγω της προοπτικής υψηλότερων επιτοκίων,
  • αυξανόμενη λογιστική αξίας TBV από το 2022
  • αυξανόμενη εστίαση της αγοράς στις αποτιμήσεις κερδοφορίας.

Η Eurobank Equities επιβεβαιώνει την αξιολόγηση "buy" στην Εθνική Τράπεζα, καθώς πιστεύει ότι εξακολουθεί να προσφέρει έναν πολύ συναρπαστικό συνδυασμό ισχυρών θεμελιωδών μεγεθών και ελκυστικής αποτίμησης, παρά τις ισχυρές επιδόσεις της πρόσφατα. Διατηρεί επίσης τη σύσταση "buy" για την Τράπεζα Πειραιώς, καθώς θεωρεί ελκυστικό το προφίλ κινδύνου/απόδοσης σε αυτό το στάδιο, δεδομένου ότι ο όμιλος βρίσκεται σε καλό δρόμο για την ολοκλήρωση του σχεδίου εκκαθάρισης. Διατηρεί επίσης την αξιολόγησή "hold" στην Alpha Bank καθώς, παρά την πρόοδο που σημειώθηκε στην υλοποίηση του στρατηγικού της σχεδίου, διαπραγματεύεται σε λιγότερο ελκυστική αποτίμηση σε σύγκριση με τις υπόλοιπες συστημικές.

Έτσι, δίνει τιμή-στόχο το 1,45 ευρώ για την Alpha Bank από 1,37 ευρώ πριν, τα 3,23 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα από 3,48 ευρώ πριν και τα 1,91 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς από 1,84 ευρώ πριν.

Το 2021 ήταν μια χρονιά ορόσημο για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο που χαρακτηρίστηκε από την αξιοσημείωτη πρόοδο στην εξυγίανση των ισολογισμών, όπως επισημαίνει η χρηματιστηριακή. Μετά από την αποφασιστική εφαρμογή των φιλόδοξων στρατηγικών τους σχεδίων, οι τράπεζες πέτυχαν απότομη μείωση των NPEs (περίπου 11% από 45% το 2018), ενώ μέσω μιας σειράς ενεργειών κατάφεραν να διατηρήσουν άνετα εποπτικά κεφαλαιακά "μαξιλάρια" τα οποία διαμορφώθηκαν πάνω από τις ρυθμιστικές απαιτήσεις.

Η Eurobank Equities επαναλαμβάνει την άποψή της ότι η αγορά μετατοπίζει σαφώς την εστίασή της στις προοπτικές κερδοφορίας, σε αντίθεση με την κατάσταση των προηγούμενων ετών όταν η δυναμική του ισολογισμού ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων των επενδυτών. Μια απότομη μείωση των ζημιών από δάνεια σε συνδυασμό με χαμηλότερες λειτουργικές δαπάνες και υψηλότερες προμήθειες, θα πρέπει να καταστήσουν όλες τις τράπεζες κερδοφόρες το 2022. Σε αυτό το πλαίσιο, οι τάσεις στα καθαρά επιτοκιάκα έσοδα (NII) θα παρακολουθούνται στενά δεδομένης της σημασίας τους και της αναμενόμενης αδυναμίας ως αποτέλεσμα της μείωσης των NPE.

Κατά τη χρηματιστηριακή, υπάρχουν τέσσερις πολύ σημαντικοί θετικοί καταλύτες για τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών, που είναι οι εξής:

  • η ισχυρή ανάκαμψη της Ελλάδας θα υποστηρίξει το επενδυτικό κλίμα,
  • οι πιθανές αναβαθμίσεις αξιολόγησης που θα οδηγήσουν την Ελλάδα σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας, προσελκύοντας έτσι περισσότερους επενδυτές,
  • η πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα ήταν αρκετά υποστηρικτική και μπορεί να στηρίξει τις αναβαθμίσεις,
  • το ΤΧΣ μπορεί να ξεκινήσει το σχέδιο από-επένδυσης που θα οδηγήσει σε ενδεχόμενη πλήρη επανιδιωτικοποίηση των τραπεζών
  • πέρα από τους εγχώριους παράγοντες, οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να ευνοηθούν από τη διεθνή εναλλαγή σε μετοχές αξίας εν αναμονή τα υψηλότερα επιτόκια.

Ελευθερία Κούρταλη

 

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text