Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Δελτίο βασικών διεθνών ειδήσεων 14/1/2022

Διαβάσαμε - Δελτίο βασικών διεθνών ειδήσεων 14/1/2022

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Δελτίο βασικών διεθνών ειδήσεων 14/1/2022

Διαβάστε τις κυριότερες ειδήσεις της ημέρας στις διεθνείς αγορές

Ο πληθωρισμός πλήττει πολλές ευρωπαϊκές χώρες και εξαπλώνεται ταχύτατα στις περισσότερες οικονομίες. Τα επιχειρήματα των πολιτικών και των κεντρικών τραπεζών ότι πρόκειται για μια «παροδική» άνοδο δεν αλλάζουν το γεγονός ότι οι τιμές αυξάνονται και η επιβάρυνση των καταναλωτών αυξάνεται επίσης μήνα με τον μήνα. Ο διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης εταιρίας ενέργειας της Βρετανίας, της British Gas, εκτίμησε ότι οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου θα είναι εδώ για τους επόμενους 18 μήνες έως δύο χρόνια. Η Bank of America σε ανάλυσή της υπολόγισε ότι το ενεργειακό κόστος των νοικοκυριών θα αυξηθεί κατά 50% φέτος και η βοήθεια από τις κυβερνήσεις για την προστασία των νοικοκυριών θα αντισταθμίσει μόνο περίπου το ένα τέταρτο αυτού. Ένα οικονομικό μοντέλο του Bloomberg εκτίμησε ότι η ενεργειακή κρίση θα μπορούσε να μειώσει έως και 1% το παγκόσμιο ΑΕΠ, εδώ.

Τα ράφια των σούπερ μάρκετ σε όλες της Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καθαριστεί και παραμένουν άδεια καθώς τα καταστήματα πασχίζουν να τα ξαναγεμίσουν γρήγορα με τα απαραίτητα καθημερινά προϊόντα όπως γάλα, ψωμί, κρέας, σούπες σε κονσέρβες και προϊόντα καθαρισμού. Μετά από δύο χρόνια πανδημίας και με προβλήματα που σχετίζονται με την εφοδιαστική αλυσίδα, τα σούπερ μάρκετ εξακολουθούν να μην έχουν τη βελτίωση που περίμεναν. Αντιθέτως, τώρα έρχονται αντιμέτωπα με νέες αποτυχίες. Καθώς η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον συνεχίζει να πλήττει τους εργαζόμενους, παρατηρούνται ελλείψεις προσωπικού για κρίσιμες οικονομικές δραστηριότητες όπως οι μεταφορές και τα logistics, που με τη σειρά τους επηρεάζουν την παράδοση των προϊόντων και τον ανεφοδιασμό των ραφιών των καταστημάτων σε όλη τη χώρα, εδώ.

Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας διαμορφώθηκε σε ιστορικό υψηλό το 2021, χάρη στις ισχυρές εξαγωγές που ξεπέρασαν τις προσδοκίες της αγοράς μετά την ανάκαμψη τους από την πανδημία. Για το σύνολο του έτους, οι εξαγωγές της Κίνας αυξήθηκαν 29,9% σε νέο υψηλό των 3,36 τρισ. Δολαρίων, υπερβαίνοντας το ρεκόρ των 2,6 τρισ. Δολαρίων του 2020. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν 30,1% στη διάρκεια του 2021, εν μέρει ενισχυμένες από την άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων. Αυτό μεταφράζεται σε ετήσιο πλεόνασμα 676,43 δισ. Δολαρίων, υπερβαίνοντας το προηγούμενο υψηλό των 593,9 δισ. Δολαρίων το 2015. Τον Δεκέμβριο, οι εξαγωγές της Κίνας αυξήθηκαν 20,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ οι εισαγωγές τον προηγούμενο μήνα αυξήθηκαν 19,5%. Το εμπορικό πλεόνασμα τον Δεκέμβριο διαμορφώθηκε στα 94,46 δισ. Δολάρια τον Δεκέμβριο, υψηλότερα από τον Νοέμβριο και τις εκτιμήσεις της αγοράς, εδώ.

Ακόμα μεγαλύτερες μπορεί να γίνουν οι καθυστερήσεις των πλοίων στα λιμάνια τη φετινή χρονιά προβλέπουν αναλυτές και ναυτιλιακές εταιρίες με φόντο την έξαρση της μετάλλαξης ‘Ομικρον που εντείνει τα προβλήματα στις αμερικάνικες αλλά και τις ευρωπαϊκές προβλήτες. Η Maersk η δεύτερη μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρία τακτικών γραμμών στον κόσμο προειδοποίησε τους πελάτες της για νέες καθυστερήσεις ενώ την ίδια στιγμή και ο οίκος αναλύσεων sea-intelligence εκτιμά ότι σχεδόν το 11,5% της παγκόσμιας μεταφορικής ικανότητας έχει εγκλωβιστεί σε κάποιο λιμάνι περιμένοντας να φορτώσει ή να ξεφορτώσει εμπορευματοκιβώτια. Η Maersk σε ενημέρωση προς τους πελάτες της υπογραμμίζει πως δυστυχώς το 2022 δεν ξεκίνησε όπως ήλπιζε και τονίζει πως η πανδημία εξακολουθεί να είναι ισχυρή και τα νέα κρούσματα να επηρεάζουν την ικανότητά της να μεταφέρει το φορτίο της, εδώ.

Οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου άλλαξαν ταχύτητα και ανακοίνωσαν σχέδια για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. Υπήρχε όμως μια αξιοσημείωτη εξαίρεση: η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία λέει ότι δεν σκοπεύει να αυξήσει τα επιτόκια το 2022, παρόλο που γνωρίζει καλά τους σημερινούς κινδύνους πληθωρισμού. Αντίθετα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αναμένει τώρα να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο τρεις φορές το 2022 και η Τράπεζα της Αγγλίας (BOE) έχει ήδη αυξήσει το βασικό της επιτόκιο κατά 15 μονάδες βάσης. Η πολύ γρήγορη αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να διαλύσει τη νομισματική ένωση αυξάνοντας το κόστος δανεισμού και πνίγοντας την ανάκαμψη των υπερχρεωμένων κρατών-μελών όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα. Οι οικονομολόγοι αναφέρουν αυτόν τον «κίνδυνο κατακερματισμού». Ο κατακερματισμός της νομισματικής ζώνης είναι ένα χρόνιο ζήτημα για την ευρωζώνη, επειδή, σε αντίθεση με τη Fed και την BOE, οι οποίες υποστηρίζονται και οι δύο από μια ενιαία δημοσιονομική Αρχή, η ΕΚΤ λειτουργεί με 19 ανεξάρτητες δημοσιονομικές Αρχές, εδώ.

Στο 3,4% διαμορφώθηκε ο εναρμονισμένος, με τις τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), πληθωρισμός στη Γαλλία για τον Δεκέμβριο του 2021, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που δημοσίευσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας, επιβεβαιώνοντας τις πιέσεις των τιμών που αντιμετωπίζει η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. Ο εναρμονισμένος με τις τιμές της Ε.Ε., πληθωρισμός αυξήθηκε σε μηνιαίο επίπεδο 0,2% (εντός της αρχικής μέτρησης και των προβλέψεων των αναλυτών). Ο εθνικός πληθωρισμός της Γαλλίας αυξήθηκε σε ετήσιο επίπεδο 2,8% για τον Δεκέμβριο, εντός της αρχικής μέτρησης και των προβλέψεων των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο πληθωρισμός αυξήθηκε 0,2% για τον Δεκέμβριο, εντός της αρχικής μέτρησης και των προβλέψεων των αναλυτών. Εξάλλου, το εμπορικό έλλειμμα της Γαλλίας διευρύνθηκε για τον Νοέμβριο σε ετήσιο επίπεδο, φτάνοντας τα 181 δισ. ευρώ από 171,6 δισ. ευρώ προηγουμένως, εδώ.

Με ρυθμό 0,9% διευρύνθηκε η ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας για τον Νοέμβριο του 2021 σε μηνιαίο επίπεδο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρα (ONS). Η μέτρηση φέρνει το ΑΕΠ της χώρας για πρώτη φορά πάνω από τα επίπεδα που ήταν όταν ξεκίνησε η πανδημία του κορωνοϊού, καθώς το ΑΕΠ μεγάλωσε 0,7% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2020, όπως ανέφερε η ONS. Σημειώνεται τον Οκτώβριο η βρετανική οικονομία είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 0,1%, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν πως τον Νοέμβριο η ανάπτυξη του ΑΕΠ θα ήταν στο 0,4%. Εξάλλου, η βιομηχανική παραγωγή στη Βρετανία για τον Νοέμβριο αναπτύχθηκε σε μηνιαίο επίπεδο κατά 1% έναντι συρρίκνωσης 0,6% τον Οκτώβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια αύξηση στο 0,2%. Η μεταποιητική παραγωγή αυξήθηκε σε μηνιαίο επίπεδο για τον Νοέμβριο κατά 1,1% από 0% τον Οκτώβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια αύξηση 0,2%, εδώ.

Κοινή επιδίωξη των μελών της Ευρωζώνης στις διαβουλεύσεις για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ) είναι η προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα που δημιούργησε η πανδημία και στις νέες προτεραιότητες πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), σύμφωνα με αξιωματούχο που ενημέρωσε χθες τον Τύπο ενόψει του πρώτου Eurogroup του νέου έτους. Στη συνεδρίαση της Δευτέρας, με τις νέες κυβερνήσεις να έχουν ορκιστεί στο Βερολίνο και στη Χάγη, θα γίνει η πρώτη πιο αναλυτική συζήτηση για την αναθεώρηση του δημοσιονομικού πλαισίου της Ε.Ε. Η συζήτηση –σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο– θα εστιαστεί σε πτυχές του ΣΣΑ που αφορούν ειδικά την Ευρωζώνη: την εξέταση των προσχεδίων προϋπολογισμού των κρατών-μελών, τη μακροοικονομική παρακολούθηση των χωρών που βρίσκονται σε προγράμματα προσαρμογής και τη νέα προσέγγιση στην επιβολή των κανόνων, εδώ.

Χαμηλότερα από τα προ της πανδημίας επίπεδα παραμένει η γερμανική οικονομία, καθώς η συνεχιζόμενη πανδημία και οι περιορισμοί της σε συνδυασμό με τα σοβαρά προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα συνεχίζουν να αποτελούν σοβαρούς ανασχετικούς παράγοντες. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία, οι ρυθμοί ανάπτυξης για το 2021 διαμορφώθηκαν στο 2,7%. Το θετικό είναι πως η γερμανική οικονομία επέστρεψε σταθερά σε θετικό έδαφος μετά την ύφεση του 4,6% το 2020, όμως παραμένει περίπου δύο ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τα επίπεδα του 2019. Αναλόγως και οι εκτιμήσεις για τη νέα χρονιά σκιάζονται από το κλίμα αβεβαιότητας, με αποτέλεσμα ειδικά οι προβλέψεις των αναλυτών για το πρώτο τρίμηνο του 2022 να είναι αρκετά μετριοπαθείς, αν και αναμένεται εκ νέου επιτάχυνση από το δεύτερο τρίμηνο. Αναφορικά με το έλλειμμα, τα στοιχεία έδειξαν πως ο καθαρός δανεισμός της χώρας αυξήθηκε μέσα στη χρονιά με αποτέλεσμα το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης να αυξηθεί στα 153,9 δισ. ευρώ από τα 145,2 δισ. ευρώ του 2020, εδώ.

Αύξηση κατά 14,4% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών της ευρωζώνης στον υπόλοιπο κόσμο τον Νοέμβριο του 2021, σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2020, καθώς διαμορφώθηκαν σε 225 δισ. ευρώ έναντι 196,7 δισ. ευρώ αντιστοίχως, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat. Οι εισαγωγές από τον υπόλοιπο κόσμο διαμορφώθηκαν στα 226,6 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 32,0% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2020 (171,7 δισ. ευρώ), η οποία οφείλεται κυρίως στην αύξηση της αξίας των εισαγωγών ενέργειας. Ως αποτέλεσμα, η ευρωζώνη κατέγραψε έλλειμμα 1,5 δισ. ευρώ στις εμπορικές συναλλαγές αγαθών με τον υπόλοιπο κόσμο τον Νοέμβριο 2021, σε σύγκριση με το πλεόνασμα 25 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2020. Την τελευταία φορά που η ζώνη του ευρώ κατέγραψε έλλειμμα ήταν τον Ιανουάριο του 2014. Το εμπόριο εντός της ευρωζώνης αυξήθηκε σε 204,3 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2021, αυξημένο κατά 22,1% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2020, εδώ.

Τα ενοίκια και οι τιμές των κατοικιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) συνέχισαν τη σταθερή ανοδική πορεία τους το τρίτο τρίμηνο του 2021, σημειώνοντας αύξηση κατά 1,2% και 9,2% αντίστοιχα, σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα από τη Eurostat. Μεταξύ του 2010 και του δεύτερου τριμήνου του 2011, οι τιμές αγοράς κατοικίας και τα ενοίκια στην Ε.Ε. ακολούθησαν παρόμοια πορεία, αλλά από το δεύτερο τρίμηνο του 2011, παρατηρείται σημαντική απόκλιση μεταξύ τους. Ενώ τα ενοίκια αυξάνονταν σταθερά καθ’ όλη την περίοδο έως το τρίτο τρίμηνο του 2021, οι τιμές των κατοικιών παρουσίασαν σημαντικές διακυμάνσεις. Μετά από μια απότομη πτώση μεταξύ του δεύτερου τριμήνου του 2011 και του πρώτου τριμήνου του 2013, οι τιμές των κατοικιών παρέμειναν λίγο πολύ σταθερές μεταξύ 2013 και 2014. Στη συνέχεια, υπήρξε ταχεία άνοδος στις αρχές του 2015, και από τότε, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν με πολύ ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τα ενοίκια. Την περίοδο από το 2010 έως το τρίτο τρίμηνο 2021, τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 16% και οι τιμές των κατοικιών κατά 39%, εδώ.

Πέρυσι οι ειδικοί προέβλεπαν ότι τα εμπορεύματα θα εξελίσσονταν το 2021 στην πλέον αποδοτική επένδυση που θα μπορούσε να κάνει κανείς. Τελικά είχαν δίκιο.Τα επιδημιολογικά κύματα του κορωνοϊού και των μεταλλάξεών του, η κατάρρευση των εφοδιαστικών αλυσίδων, ο αποκλεισμός της Διώρυγας του Σουέζ από το τεράστιο φορτηγό πλοίο «Ever Grande», οι εμπορικοί πόλεμοι των κυβερνήσεων, αλλά και οι αντίξοες καιρικές συνθήκες συνέβαλαν σημαντικά στην αυξητική πορεία των εμπορευμάτων. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης Bloomberg Commodity θα ενισχυόταν κατά 25% το 2021. Εν τέλει ο δείκτης αυξήθηκε κατά 35%. Παρόλα αυτά, το 2022 οι ειδικοί δεν εμφανίζονται τόσο αισιόδοξοι για τους επενδυτές, αλλά προβλέπουν μια καλύτερη εικόνα της αγοράς για τους καταναλωτές. Οχι όμως και όλοι οι ειδικοί και κυρίως όχι για όλα τα εμπορεύματα, εδώ.

Δείτε πίνακα με το καθημερινό κλείσιμο διεθνών δεικτών, σε περιβάλλον excel εδώ.

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text