Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Οι επιλογές σε ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο

Οι επιλογές σε ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η δραματική μείωση του αριθμού των μετοχών, περιορίζει σημαντικά τις επιλογές των επενδυτών του Χρηματιστηρίου της Αθήνας.

Στο ζήτημα αυτό, αναφερόμαστε ήδη από το πρώτο τεύχος, μετά την επανέκδοση του περιοδικού. Μάλιστα, θεωρώντας ότι, η διαδικασία των “δημοσίων προσφορών” για την έξοδο των εταιριών από το Χρηματιστήριο, είναι καταστροφική -έως και ανόητα καταστροφική- στο τεύχος του Απριλίου 2019 (Νο 206), είχαμε δημοσιεύσει σχετική μελέτη, αναδεικνύοντας το θέμα- δείτε εδώ. Δυστυχώς, τα “ώτα των μη ακουόντων”, είναι περισσότερα από τα “ώτα των ακουόντων”. Άσχετα του εάν αυτό, καταλήγει να καταστρέφει τη χρηματιστηριακή αγορά μας, αφού δεν υπάρχουν πλέον αρκετές “επενδύσιμες εταιρίες” και επενδυτικές επιλογές”.

 

Μέχρι πριν από μερικούς μήνες, ως σταθερή στήλη του ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ, ήταν αυτή των “επενδυτικών επιλογών”. Την καταργήσαμε με το σκεπτικό ότι, ήδη είχαμε εισέλθει σε μία ανοδική περίοδο, κατά την οποία αναμέναμε ότι, η συντριπτική πλειοψηφία των μετοχών, θα σημείωνε άνοδο και συνεπώς, σε μία τέτοια φάση, δεν είχε νόημα, αλλά ούτε και εξυπηρετούσε κάποια ανάγκη, να υπάρχει μία συγκεκριμένη και “στενή” ομάδα επενδυτικών επιλογών.

 

Εν τούτοις, από τα μηνύματα των συνδρομητών, αντιλαμβανόμαστε ότι, η σελίδα αυτή εξυπηρετούσε, έστω και σ’ αυτή τη νέα φάση της αγοράς.

Εντός των επομένων ημερών (εκτιμούμε μέσα στο επόμενο 10ήμερο), θα επανέλθει, έστω και με μία διαφορετική μορφή, για να δείχνει μία μορφή αξιολόγησής των μετοχών, αλλά και της τρέχουσας θέσης τους στην αγορά.

 

 

Στο παρόν σημείωμά μας, θέλουμε να αναφερθούμε σε μία ομάδα 12 μετοχών, οι οποίες, κατά το διάστημα των τελευταίων 12 - 18 μηνών, αποτέλεσαν την κύρια ομάδα μετοχών, μέσα από τις οποίες καλούμασταν να επιλέξουμε για τις τοποθετήσεις μας στο χαρτοφυλάκιο του “απόλυτου συστήματος”.

Στο αυριανό απογευματινό σχόλιο, η ομάδα αυτή, θα δημοσιευθεί σε πίνακα, όπου θα περιλαμβάνονται αρκετά χρήσιμα στοιχεία και σύνδεσμοι.

 

Κατ’ αρχάς, η ομάδα αυτή, συμπεριλαμβάνει τις τέσσερις μετοχές που σήμερα βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιό μας:
1) ΑΛΦΑ
2) ΕΧΑΕ
3) ΜΟΤΟ
4) ΑΛΜΥ

 

Συμπεριλαμβάνει μετοχές που είχαμε στο χαρτοφυλάκιό μας και τις οποίες δε μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε, λόγω του περιορισμού του αριθμού των τεσσάρων μετοχών, που θέσει στον αριθμό των μετοχών που μπορεί να περιλαμβάνει το χαρτοφυλάκιό μας:
5) ΜΥΤΙΛ
6) ΦΡΛΚ
7) ΣΑΡ
8) ΟΠΑΠ

 

Όπως παρατηρείτε, δε συμπεριλαμβάνουμε τη ΔΕΗ, επειδή κρίνουμε ότι, στην παρούσα φάση, η συγκεκριμένη εταιρία δεν πληροί τα κριτήρια ανάπτυξης και βελτίωσης της κερδοφορίας, ή μεταβολής των θεμελιωδών μεγεθών που θέτουμε. Η ΔΕΗ ήταν μία μετοχή που επισημάναμε έγκαιρα (ίσως πρώτοι απ’ όλους), αμέσως μετά τη Γενική Συνέλευση του Ιουνίου του 2019 (τότε η μετοχή κυμαίνονταν μεταξύ του 1,50 και του 1,60). Τότε, είχαμε θέσει ως “τιμή - στόχο” τα € 7,00, ενώ αργότερα εκτιμήσαμε ότι θα μπορούσε να φτάσει στα € 9,00, ενώ όταν έφτασε σε εκείνα τα επίπεδα, εκφράσαμε την άποψη ότι ήταν ήδη υπερτιμημένη και ότι είχε φτάσει στα όρια της ανόδου της. Εν καιρώ, μπορεί να την ξαναδούμε.

 

Αυτές οι 8 μετοχές (ή 9, εάν συμπεριλάβουμε και τη ΔΕΗ) ήταν οι μετοχές με τις οποίες κινήσαμε το χαρτοφυλάκιό μας, από την 26/2/2019, μέχρι και σήμερα.
9) ΕΤΕ
10) ΤΙΤC
11) ΟΤΕ
12) ΓΕΚΤΕΡΝΑ

 

Βεβαίως, δεν είναι μόνον αυτές οι “αξιόλογες” εταιρίες, στο ελληνικό Χρηματιστήριο. Υπάρχουν τουλάχιστον ακόμη 25, οι οποίες αξίζουν της προσοχής μας.

Αλλά ούτε και οι παραπάνω 12 είναι οι “καλύτερες” όλων. Είναι αυτές που εμείς επιλέξαμε, επειδή αυτές γνωρίζουμε καλά, ή “μας ταιριάζουν”

 

Αναφέροντας την έκφραση “μας ταιριάζουν”, πρέπει να κάνουμε μια -έστω σύντομη- αναφορά, για το “τί προσδιορίζει τις επιλογές των μετοχών μας”.

Είναι ένα ζήτημα για το οποίο ίσως θα πρέπει να αναφερθούμε περισσότερο εκτεταμένα, σε ένα από τα επόμενα τεύχη μας. Όμως, ας δούμε τα βασικά.

Για εμάς (επειδή οι παράγοντες που προσδιορίζουν την επιλογή των μετοχών μας, είναι υποκειμενικοί), οι δύο κυριότεροι παράγοντες είναι:

α) Το ρίσκο.

β) Ο στόχος μας για την απόδοση που θέλουμε να πετύχουμε.

 

Το ρίσκο είναι μία αρκετά ευρεία έννοια, η οποία δεν καλύπτεται στα πλαίσια ενός “κυριακάτικου” σημειώματος. Θεωρούμε όμως ότι -και αυτό είναι πολύ σημαντικό- το ρίσκο από τις μετοχές, μπορούμε να το περιορίσουμε σημαντικά, μέσα από την τήρηση των κανόνων ενός συστήματος συναλλαγών -του “απόλυτου συστήματος συναλλαγών”, στην περίπτωσή μας.

 

Ο δεύτερος, ιδιαίτερα ενδιαφέρων, παράγοντας, είναι η απόδοση που θέλουμε να πετύχουμε. Αυτό όντως προσδιορίζει την επιλογή μας.

 

Έχουμε προσδιορίσει την απόδοση που θέλουμε να πετύχουμε, σε 15 χρόνια λειτουργίας του χαρτοφυλακίου μας, ανάμεσα στο 20% έως 30% ετησίας (ήδη, κοντεύουμε να κλείσουμε το 3ο έτος). Ή, για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, έχουμε προσδιορίσει τη “μέση ετήσια απόδοση” που θέλουμε να έχουμε σε διάστημα 15 ετών, ανάμεσα στο 20% έως 30%. Σήμερα (αποτίμηση 14/1/2022) φτάνει στο 24,58%.

Βεβαίως, το τί σημαίνει μέση ετήσια απόδοση μεταξύ 20% και 30%, για τις αρχικές € 10.000, μπορούμε να το δούμε στον πίνακα του συνδέσμου (εδώ). Και σας διαβεβαιούμε ότι, καμία “απάτη” δεν υπάρχει στον πίνακα αυτόν. Απλά, αυτή είναι η “δύναμη” του ανατοκισμού και η δύναμη του Χρηματιστηρίου.
(Σε νεότερο σχόλιό μας, μέχρι τις 9:00 μμ, απόψε, θα εξηγήσουμε περισσότερα για τη “μέση ετήσια απόδοση και για το πώς υπολογίζεται).

 

Με βάση τον παραπάνω στόχο, αν λάβουμε υπόψη μας ότι, σε μακροχρόνια βάση πολλών ετών, το σύστημα μας διατηρεί εντός αγοράς, για το 75% του χρόνου, τότε, η επιζητούμενη “προσδοκόμενη απόδοση”, θα πρέπει να κινείται μεταξύ του 26% έως 39% ετησίως (αυτό συμβαίνει, επειδή θα πρέπει να αντιληφθούμε πως, όταν το κεφάλαιό μας παραμένει σταθερό κατά το διάστημα που είμαστε εκτός αγοράς, η διαχρονική μέση ετήσια απόδοσή μας υποχωρεί, καθώς αυτή είναι συνάρτηση και του χρόνου.

(Δηλαδή -για παράδειγμα- σε ένα κεφάλαιο €100.000, ένα κέρδος του πρώτου έτους, είναι απόδοση 10% -για τον πρώτο χρόνο. Όμως, αν θεωρήσουμε ότι, το χαρτοφυλάκιο παραμένει εκτός αγοράς για το δεύτερο χρόνο, τότε, σε διάστημα διετίας, τα € 10.000 κέρδους, δίνουν μία μέση ετήσια απόδοση 5,0%, αφού δεν έδωσαν κάτι στο δεύτερο χρόνο. Σημείωση: Αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς, στο παραπάνω παράδειγμα, η μέση ετήσια απόδοση υπολογίζεται σε 4,88%, όμως, το γράφουμε ως 5,0% για να γίνει πιο εύκολα κατανοητή, η διάσταση του χρόνου και το γιατί παίζει σημαντικό ρόλο).

 

Αυτά ως “πρώτη δόση” του ζητήματος των “επενδυτικών επιλογών” που θα μας απασχολήσει αυτό το διάστημα. Μας έχει απασχολήσει και στο παρελθόν, πλην όμως, αυτή τη φορά θα γίνει υπό το πρίσμα μιας ανοδικής αγοράς.

 

Απόψε, στις 9:00 μμ, θα υπάρξει και νεότερο σχόλιο.

 

Καλή Κυριακή να έχετε!

 

Γιάννης Σιάτρας


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text