Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Βρετανία: Οι πρώτες αυξήσεις μισθών εξαιτίας του πληθωρισμού

Βρετανία: Οι πρώτες αυξήσεις μισθών εξαιτίας του πληθωρισμού

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Υψηλότερες μισθολογικές συμφωνίες στους εργαζομένους τους έχουν προσέφεραν πέρυσι οι Βρετανοί μεταποιητές, σύμφωνα με έρευνα, ωστόσο αρκετοί είναι εκείνοι που προσπαθούν να καθυστερήσουν τις διαπραγματεύσεις για το 2022 εν αναμονή μιας δυνητικής αύξησης του κατώτατου μισθού και της φορολογίας. Παράλληλα παρακολουθούν τα τεκταινόμενα σε σχέση με τον πληθωρισμό.

Σύμφωνα με την έρευνα του συνδέσμου για τη βρετανική μεταποίηση, MakeUK, η οποία διεξήχθη τον περασμένο Δεκέμβριο με τη συμμετοχή 152 μεταποιητικών εταιρειών, μόλις το 2% εξ αυτών έχουν παγώσει τους μισθούς, αισθητά χαμηλότερο ποσοστό από το σχεδόν ένα τρίτο πριν από ένα χρόνο.

Οι περισσότερες αυξήσεις στους μισθούς κυμαίνονταν μεταξύ του 2% και του 3%, χαμηλότερα από τον πρόσφατο ρυθμό του πληθωρισμού, εντούτοις σε κάποιες περιπτώσεις έφθασαν έως το 14%.

Περί του το 45% των εταιρειών δήλωσαν ότι δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε συμφωνία για τους φετινούς μισθούς, από περίπου 30% πέρυσι.

Η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τον αντίκτυπο του επιταχυνόμενου πληθωρισμού στις μισθολογικές συμφωνίες, καθώς φοβάται ότι η αύξηση των μισθών θα μπορούσε να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμες πληθωριστικές πιέσεις. Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας, ο πληθωρισμός θα σκαρφαλώσει σε υψηλό 30 ετών στο 6% τον Απρίλιο, την περίοδο κατά την οποία αναμένεται να εφαρμοσθούν οι υψηλότερες εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.

Ο Βέριτι Ντάβιντζ, διευθυντής πολιτικής της MakeUK, σημειώνει ότι οι μισθοί συγκρίνονται σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, όταν πολλές εταιρείες πάγωσαν ή ανέβαλαν τις μισθολογικές συμφωνίες καθώς η χώρα οδηγήθηκε ξανά σε lockdown εξαιτίας της πανδημίας.

Ορισμένες εταιρείες θεώρησαν ότι έπρεπε να επιβραβεύσουν το προσωπικό τους και άλλες προσπάθησαν να διατηρήσουν ή να προσελκύσουν εργαζόμενους με βασικές δεξιότητες, σύμφωνα με τον ίδιο.

«Ως αποτέλεσμα, η εικόνα φέτος για τους μεταποιητές που θα μπουν σε μισθολογικές διαπραγματεύσεις είναι πολύ πιο περίπλοκη», προσθέτει.

 

Πηγή: moneyreview.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text