Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Προς δημοπράτηση τρία νέα οδικά έργα άνω των 500 εκατ. ευρώ

Προς δημοπράτηση τρία νέα οδικά έργα άνω των 500 εκατ. ευρώ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Προς δημοπράτηση τρία νέα οδικά έργα άνω των 500 εκατ. ευρώ

Τρία μεγάλα οδικά έργα προετοιμάζονται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προκειμένου να ολοκληρωθούν οι απαιραίτητες μελέτες και να βγουν προς δημοπράτηση μέσα στο 2022.

Τα τρία αυτά έργα είναι συνολικού προϋπολογισμού άνω των 500 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για τον οδικό άξονα Ιωάννινα Κακαβιά, το τμήμα μέχρι την παράκαμψη Ψαχνών (Χαλκίδα) καθώς και ο τριπλός κόμβος Σκαραμαγκά.

Το μεγαλύτερο εξ αυτών αποτελεί το τμήμα Ιωάννινα - Κακαβιά το οποίο και θα συνδέει την Ιόνια Οδό με την Κακαβιά στο σημείο εξόδου στα Ιωάννινα.

Το μήκος του αυτοκινητοδρόμου, στον οποίο αναφέρθηκε προσφάτως και ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, είναι 70 χιλιόμετρα, η κατασκευή του θα είναι με προδιαγραφές τετράιχνης διατομής, ενώ θα διαθέτει συνολικά 13 ανισόπεδους κόμβους και το πλάτος του θα ανέρχεται στα 12,5 μέτρα.

Επίσης σε εκκίνηση αναμένεται να τεθεί και το οδικό τμήμα μέχρι την Παράκαμψη Ψαχνών (στη Χαλκίδα), με προϋπολογισμό περί τα 200 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για τα δικαιώματα προαίρεσης για τα τρία δευτερεύοντα τμήματα στο έργο της Παράκαμψης Χαλκίδας Ψαχνών: 1) "Υψηλή Γέφυρα – Νέα Λάμψακος" μήκους 4,0 χλμ. 2) Σύνδεση Βόρειας- Νότιας Εύβοιας ( μήκους 2,4 χλμ.) 3) Τμήμα παράκαμψης Ψαχνών ( μήκος 4,6 χλμ.)".

Τα τρία αυτά υποέργα, επειδή είναι μελετητικά λιγότερο ώριμα, σε σχέση με το κυρίως έργο (Παρακαμψη Χαλκίδας - Ψαχνών) και όπως προαναφέρθηκε θα εκτελεστούν με το δικαίωμα της προαίρεσης. Αυτό σημαίνει ότι η αναθέτουσα αρχή έχει το δικαίωμα να ζητήσει από τον εργολάβο να κατασκευάσει και τα τμήματα αυτά με τους ίδιους όρους που ισχύουν και για το κυρίως τμήμα του έργου.

Τέλος ένα από τα σημαντικά έργα που προετοιμάζεται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι ο τριπλός κόμβος Σκαραμαγκά, ένα έργο ζωτικής σημασίας για τη Δυτική Αττική, αφού αναμένεται να αποσυμφορήσει την κίνηση των οχημάτων στη Λεωφόρο Σχιστού και τη Λεωφόρο Αθηνών, ενώ και η αναβάθμιση ανισόπεδου κόμβου Σκαραμαγκά θα βελτιώσει πολύ την κυκλοφορία στην Εθνική Οδό που καθημερινά ταλαιπωρείται από χιλιάδες οχήματα.

Το έργο αυτό που είχε ξεκινήσει από το 2000 και που ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί είναι συνολικού προϋπολογισμού 55 εκατ. ευρώ.

Με την κατασκευή του τριπλού κόμβου Θα υπάρχει νέα σύνδεση της Εθνικής Οδού με τη Λ.Σχιστού, θα ολοκληρωθεί η ημιδιανοιγμένη Περιφερειακή Αιγάλεω, που θα συνδέει τη Λ. Σχιστού με την Αττική Οδό, θα ολοκληρωθούν και θα λειτουργήσουν και ο διανοιγμένες σήραγγες "φαντασματα” στη στροφή στον Σκαραμαγκά και τέλος θα κατασκευαστεί κόμβος που θα συνδέει απευθείας τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά με την Λεωφόρο Αθηνών.

 

Ελένη Μπότα

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text