Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | «Κλειδί» στον νέο αναπτυξιακό νόμο ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων

«Κλειδί» στον νέο αναπτυξιακό νόμο ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
«Κλειδί» στον νέο αναπτυξιακό νόμο ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων

Η ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων που προάγουν τον ψηφιακό και τεχνολογικό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, καθώς και τη χρήση τεχνολογιών της «Βιομηχανίας 4.0», βρίσκονται στο επίκεντρο του νέου αναπτυξιακού νομοσχεδίου, με στόχο την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού.

Ειδικότερα, με τον νέο αναπτυξιακό νόμο που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή (14/1) στη Βουλή θεσπίζονται καθεστώτα χορήγησης κρατικών ενισχύσεων σε επενδυτικά σχέδια, τα οποία δύνανται να υπάγονται σε μια ή περισσότερες από τις παρακάτω κατηγορίες:

1) Ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός επιχειρήσεων

2) Πράσινη μετάβαση - Περιβαλλοντική αναβάθμιση επιχειρήσεων

3) Νέο Επιχειρείν

4) Δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση

5) Έρευνα και εφαρμοσμένη καινοτομία

6) Αγροδιατροφή - Πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση γεωργικών προϊόντων - Αλιεία

7) Μεταποίηση - Εφοδιαστική

8) Επιχειρηματική εξωστρέφεια

9) Ενίσχυση τουριστικών επενδύσεων

10) Εναλλακτικές μορφές τουρισμού

11) Μεγάλες επενδύσεις

12) Ευρωπαϊκές αλυσίδες αξίας

13) Επιχειρηματικότητα 360ο

Στον νέο αναπτυξιακό νόμο υπάρχουν 13 καθεστώτα ενισχύσεων με θεματική στόχευση, αντί μίας οριζόντιας διάστασης. Κάθε καθεστώς ενίσχυσης είναι εστιασμένο σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας. Στο πλαίσιο της εφαρμογής του νόμου θα ενισχυθούν και οι επενδύσεις που θα ενταχθούν στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ).

Ψηφιακός μετασχηματισμός

Το νομοσχέδιο στοχεύει στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας με τη χορήγηση κινήτρων σε συγκεκριμένες δραστηριότητες και κλάδους, προκειμένου να επιτευχθούν ο ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων, η πράσινη μετάβαση, η δημιουργία οικονομιών κλίμακας, η στήριξη καινοτόμων επενδύσεων και όσων επιδιώκουν την εισαγωγή νέων τεχνολογιών της «Βιομηχανίας 4.0», της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης, η ενίσχυση της απασχόλησης με εξειδικευμένο προσωπικό, η στήριξη της νέας επιχειρηματικότητας, η ενίσχυση λιγότερο ευνοημένων περιοχών της χώρας και περιοχών που εντάσσονται στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας και έντασης γνώσης.

Επιπλέον, στοχεύει στη βελτίωση και επιτάχυνση των διαδικασιών ένταξης επενδυτικών σχεδίων στα θεσπιζόμενα καθεστώτα χορήγησης κρατικών ενισχύσεων. Ουσιαστικά με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου, το οποίο λαμβάνει υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τις αδυναμίες αλλά και τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, επιχειρείται η ολοκληρωμένη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας παράλληλα με την αύξηση της απασχόλησης.

Κίνητρα για τους επενδυτές

Το νομοσχέδιο περιέχει κίνητρα προσέλκυσης και απευθύνεται σε υποψήφιους ημεδαπούς και αλλοδαπούς επενδυτές, προκειμένου να επενδύσουν σε επιχειρηματικές δραστηριότητες στη χώρα. Με την υλοποίηση των επενδύσεων αναμένεται να προκύψουν οφέλη για την ελληνική οικονομία, με την αύξηση της απασχόλησης και την ενίσχυση της ευημερίας, αφού με την αυξανόμενη οικονομική δραστηριότητα ενδυναμώνεται η εθνική οικονομία.

Δεδομένου, μάλιστα, του σημαντικού επενδυτικού ενδιαφέροντος για ίδρυση στην Ελλάδα παραγωγικών εγκαταστάσεων, προβλέπονται βελτιώσεις στο υφιστάμενο πλαίσιο των διαδικασιών υπαγωγής στα καθεστώτα του νόμου μέσω της θέσπισης συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων αξιολόγησης και ελέγχου υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων, καθώς και ανάθεσης του σχετικού έργου σε ιδιώτες ορκωτούς ελεγκτές για την επιτάχυνση των σχετικών προβλεπόμενων διαδικασιών.

Η συμβολή

Σύμφωνα με το επίμαχο νομοσχέδιο, η ψηφιακή μετάβαση και ο τεχνολογικός μετασχηματισμός θα συμβάλλουν στη γενικότερη προσπάθεια ψηφιακού και τεχνολογικού μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας, στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, αλλά και της ανθεκτικότητας, της ευελιξίας και της ασφάλειας των επιχειρήσεων και της εισαγωγής των νέων τεχνολογιών της «Βιομηχανίας 4.0» στις παραγωγικές δραστηριότητες.

Μολονότι η χώρα, από το 2019 και έπειτα, έχει σημειώσει σημαντικά βήματα προόδου στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού, η εξελικτική φύση του τελευταίου, απόρροια της συνεχούς εμφάνισης νέων προκλήσεων, σε συνδυασμό με την εντεινόμενη όσο και αναγκαία ψηφιοποίηση που επέφερε η έκτακτη κατάσταση της πανδημίας, αλλά και τη γενικότερη απαίτηση της χώρας να συμβαδίζει με τις τεχνολογικές εξελίξεις (5G, A.I. κ.λπ.), καταδεικνύουν την ανάγκη υπαγωγής στα καθεστώτα ενισχύσεων του παρόντος ολοένα και περισσότερων επενδυτικών σχεδίων με αντικείμενο την ψηφιακή μετάβαση της οικονομίας και της κοινωνίας.

 

Πηγή: Reporter.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text